Хитрите бебета плачат неудържимо съвсем осъзнато

Всеки родител си мисли, че бебето просто си плаче неудържимо, защото не разбира какво иска. Да, но не е точно така, споделят тайната японски специалисти. След като навършат седем месеца бебетата не хлипат просто така или само защото имат нужда от храна или са жадни. Те използват единственото нещо, с което могат да привлекат вниманието на възрастните – гласа си.

 За да докажат твърденията от проучването си, японските лекари следят внимателно поведенческите реакции на две момиченца съответно на седем и девет месеца в продължение на една година.

 

Според изледване на доктор Хирока Накаяма от токийския Sacred Heart University децата често имитират силен плач, за да получат вниманието на мама. Накияма уточнява, че специалистите имат отрицателно отношение към престорения плач, но това пък от своя страна спомага за изграждане на една силна и истинска връзка на мама и тате към детето, още от съвсем рано.

Тъй като не са изградили хитринки за манипулация, плачът се оказва един от основните начини бебето за комуникация с възрастните и дори да поеме инициативата в този процес.

Плачът в никакъв случай не бива да стряска младите родители. Самото общуване ще създаде една благотворна социална среда за неговото емоционалното развитие.

Екипът от учени наблюдавал бебетата около час по два пъти на месец, като са записвали поведението им. Според получените резултати се наблюдават 34 момента на плач при по-голямото бебе и 68 при по-малкото. Наблюденията са били концентрирани върху проявата на положителни и отрицателни емоции в моменти непосредствено преди и след като бебето спре да плаче.

Лекарите отчитат лошо настроение, когато бебето изпитва стрес. Положителни емоции по-често се проявяват, когато детето е в добро настроение или просто не изпитва някаква тревожност.

 Често фалшивият плач, е предизвикан от положителни емоции. А подобно поведение е сигурен признак и трябва да сигнализира на родителите, че бебето ги „манипулира“ успешно. Бебоците манипулатори се издават, като се усмихват често след плач, казват учените. Те инсценирали ситуации при които прекратяват играта между бебето и майката. Щом майката се отдалечи бебето се разплаква, за да си върне вниманието на мама и престава веднага, след нейното бързо завръщане, дори се усмихва самодоволно.

Фалшивият плач също така показва и до каква степен малкото дете умее да манипулира възрастните.

Ако то непрекъснато се усмихва след плач, със сигурност има заложби не само за бъдещ артист, но и вероятността да расте разглезено също нараства.

Новороденото, което е обградено и от други деца в семейството, използва реването много по-често с манипулативна цел, за разлика от това, което няма братя и сестри. Това доказва за пореден път от какво значение са братята и сестрите в семейството за изграждането на социална и комуникативна среда за едно бебе.

  Коментари