Как да разпознаем скритата бременност?

Повишаване на теглото. Чувствителни гърди. Сутрешно гадене, неудържими желания за определена храна. Умора, липса на цикъл. Човешко същество, което подритва вътрешните ти органи.

Списъкът със симптомите на бременността е дълъг и добре документиран, ето защо е толкова странно всеки път, когато чуеш за някоя жена, която няма никаква представа, че е бременна, докато не започнат родилните и мъки.

Има доста примери. Ето и случаят с 22 годишната австралийка Кейт Хъдсън, която пътувала из Европа миналата година, когато открила, че е в 38-та седмица на бременността си или американката Шелби Магани, която се появи в заглавията на новините миналия октомври, че е родила без да знае за бременността си. И двете жени са млади, здрави и са нямали представа, че ще станат майки.

Откачено, нали?

Е, не чак толкова рядко. Приблизително една на всеки 450 жени не знае, че бременна до 20-та седмица на бременността си, а една на 2500 няма да разбере докато не роди бебето.

Въпросът е как има толкова много симптоми на бременността и мисълта, че при някои жени те изобщо не се появяват, е объркваща.

На въпросите отговаря д-р Стивън Робсън, вицепрезидент на Кралския австралийки и новозеландски колеж по акушерство и гинекология.

Какво е скрита бременност?

Когато жените не осъзнават, че са бременни, това се нарича „скрита бременност“. Има два вида – наистина скрита, когато тялото на жената не й е показало симптоми и отричана, когато жената съзнателно блокира идеята за бременността.

И така, как се случва?

Повечето от нас се паникьосват, когато не ни дойде. Това е достатъчно да ни изпрати в аптеката за тест за бременност, независимо дали искаме дете или не. И макар тестовете, които се продават в аптеките да са доста точни, понякога нашите тела „лъжат“ и не разкриват бременност.

Хормонът, отговорен за информирането на тялото за бременността, hCG, често не се отчита в ранна бременност, което означава, че тестовете могат да бъдат и отрицателни. В някои случаи нивата на хормона остават ниски през цялата бременност. Проучване показва, че това често е резултат от стрес. Нивата на хормоните са по-ниски, за да се намали „разхода“ от бременността за майката. Това е начинът на еволюцията да подсигури оцеляването на бебето с минимум ефект върху майката.

Скритите бременности също често се случват при жени с нередовен цикъл. Вижте скритата бременност веднъж на няколко години и това почти винаги са майки, които раждат за първи път, с изключително хаотичен цикъл – казва д-р Робсън.

Когато цикълът ти не идва като по часовник е разбираемо как напълно можеш да забравиш за него. Има и други фактори – много атлетичните жени, които рязко са напълнели, тоест, когато са бременни вярват, че е нормално цикълът им да изчезне в резултат от това. В допълнение, някои жени имат кървене, което може да бъде объркано за цикъл по време на бременност.

Ами коремът, де?

Окей, значи тестът за бременност е бил отрицателен. Но в определен момент тези жени не напълняват ли, както повечето бременни жени?

Не винаги, казва д-р Робсън. Първо, ниските нива на hCG поддържат теглото на майката, което често означава, че бебетата са с по-ниско тегло. Второ, ако напълнеят до някаква степен, то това става постепенно.

Жените си мислят: „А, качила съм малко кила след Коледа“ или нещо от сорта. След известно време движенията пък на бебето са повече, но понеже това става постепенно, жените не забелязват тези неща толкова много. Свикват с усещането и с теглото, защото промяната се случва в продължени на месеци.

И значи няма сутрешно гадене?

Не. Бременните жени, които имат по-високи нива на hCG, имат по-често и силно сутрешно гадене, затова е обяснимо, че жени с по-ниски нива изобщо не го изпитват. Ако не се случва често жените могат да си мислят, че е хранително отравяне или вирус.

Без симптоми – това не е ли най-готината бременност?

Значи, нямаш симптоми, продължаваш да си хапваш сирене бри и да правиш наздраве с джин с тоник и все пак раждаш здраво бебе? Страхотно! Това не означава ли, че по принцип всички сме малко прекалено лигави по отношение на бременността?

Не, казва д-р Робсън. Рискът от листерия – това е бактерия, която може да бъде открита в меките сирена, саламите или крем – сладолед за бременните е доста нисък, но все пак е достатъчно висок, за да е причина за притеснение. Досега съм ставал свидетел само на две бебета починали бебета, вследствие на тази инфекция. Най-вероятно ще ти се размине, но струва ли си риска? Същото е и с алкохола. Няма точен отговор можеш ли да пиеш, когато си бременна, затова предпочитаме да грешим в безопасната посока.

Дори и лекарите грешат?

Една вечер ми се обадиха от спешното“ – спомня си д-р Робсън

-Лекарят ми каза: „жената дойде с болки, има спазми на всеки няколко минути и от влагалището й се подава нещо космато“. Аз казах: “ Мислите ли, че ражда?“. Никога не съм виждал по-засрамен лекар. Така че мога да разбера колко скрита може да е една бременност за жената и за лекарите. Всички се заблуждаваме. Коментари