Какво може да скара майките до смърт?

Съществува един особен и доста често срещан феномен – осъдителното отношение между майки, които по различен начин възпитават децата си. Феноменът „осъдително отношение“ се среща дори между най-добри приятелки, които до вчера са били първи дружки. След появата на децата нещата често се преобръщат на 180 градуса, защото и възгледите, които имат относно възпитанието на малките е придобил съвсем други измерения.

Защо непрекъснато съдим. Кои са обстоятелства, при които най-често възникват разногласия между майките?

1. Кърмене

Първите спречквания и разногласия започват още с кърменето. Дали да кърмиш или не, колко дълго да продължи? Има жени, които искрено се възмущават на майки, които са решили да кърмят на публични места. Дали кърменето на обществено място е неподходящо, в крайна сметка е въпрос ма личен избор и не би трябвало да се проявява осъдително отношение. Майките имат свои възгледи за допустимите социални норми в обществото. Всяка опция обаче си има своите плюсове и минуси.

2. Майките домакини срещу работещите майки

Това определено е избор, който предизвиква доста разногласия между майките. Дали да се върнете на работното си място, за да осигурите повече за детето или да изберете да го гледате с минимални средства, които получавате от майчинството, но да сте у дома. Изборът е доста труден, особено ако мъжът не помага с нищо за отглеждането на децата. Случва се така, че
едната група майки не разбират останалите и осъждат техния избор като напълно погрешен. Въпрос на гледна точка и възможности.

3. Ваксини

Горещата тема ваксини е сериозен аргумент за старта на разгорещени спорове между майките. Има стотици групи във фейсбук, по повод ваксинирането. Едните тотално го отричат, други пък толерират поставянето на ваксина. Дали децата да бъдат ваксинирани или трябва да изградят имунната система по естествен път е повод за дрязги дори и между майки, които доскоро са били първи приятелки.

4. Дисциплина

Препъни камък за приятелството между майките, особено когато се стигне до спорове и разправии между децата. В градинката или в парка може да се случи всичко – децата си дърпат играчките, понякога се цапат, игнорират някое от децата, има спречквания, дори и бой. Всъщност точно в тези ситуации могат да възникнат най-сериозните разногласия между майките, стига се до караници, дори обвинения и солидни нападки по отношение методите на възпитание и липсата на дисциплина.

5. Телевизия

Телевизията се превърна в „лоша“ дума, заради големия брой неподходящи предавания, които се излъчват. Има майки, които предпочитат да изключат напълно телевизора като част от забавленията на децата, за да растат в по-стерилна среда, в която техните поколения са били възпитавани.

Модерните родители осъждат този метод, защото мислят, че в съвременно общество не е редно да се лишават децата от съществуващите удобства, към които спада и телевизията и остро критикуват старомодния избор на останалите. Двойките пък, които демонизират телевизора са горди от факта, че са добри родители. Това пак е въпрос на гледна точка, но и повод за множество спорове и дрязги.

6. Техника

Технологиите, които навлизат толкова бързо, че предходните поколения още се приспособяват и се опитват да свикнат с тях. Някои родители обаче смятат, че техниката натоварва децата с негативна конотация и всячески се опитват да ги дистанцират. Родителите, които се определят като модерно мислещи отново с заемат точно противоположно позиция и приветстват ранната среща на детето с технологиите. Според тях така децата ще имат прекрасна възможност да тренират логическото мислене, да развият умствените си способности, което пък ще им отвори широки хоризонти в бъдеще.Коментари

Дрън Дрън, това което може да скара майките до смърт е глупостта им, недоброто им възпитание и нетолерантността им, а не гореизброените „причини“. Един нормален човек не би се скарал с някого за некасаещи го неща.

Има нещо вярно.