Мерене на температура! Кой е най-точният начин?

Мерене на температура! Един от най-важните фактори за определяне на здравословното състояние на човек е неговата телесна температура.

Лекарите са категорични, че е изключително важно да се знае от какво зависи измерваната температура, в какви граници варира и методите на измерване.

Разпространено е вярването, че човек има „нормална температура”, но всъщност телесната температура зависи от активността през деня, от начина на измерване, от употребата на храна и напитки, от температурата на околната среда.

Най -често мерите температурата под мишницата? Това не е най-доброто от гледна точка на точността.
Но къде тогава все пак е най-добре да сложим или да пъхнем термометъра?

Да видим какво съветват специалистите от шведския университет Еребру,

които мерили температурата на 323 доброволци – пациенти на университетската клиника, слагайки термометъра на всички възможни за това места – под мишницата, в устата, в ухото, влагалището и в ануса.

Получените данни категорично сочат, че най-точно термометърът отчита, ако се сложи в ануса. Косата и ушната кал изкривяват данните, измерени в ухото, а да се държи правилно термометърът в устата се оказва трудно.

Върху градусите, измерени под мишницата, влияе дезодорантът, потта, дрехите. Меренето на температурата в ануса не е твърде удобно, но затова пък е точно.

Верен е и резултатът, измерен във влагалището, но той не върши работа на половината човечество.

Впрочем, най-неточен се оказва начинът, който е най-лесен и най-разпространен – подмишничната ямка. Защо?

Нормалната температура на това място започва не от 36,6°, а от 36,3° С. Оказва се, че „грешка” от 0,5 градуса е обичайна при мерене под мишницата.Но ако термометърът няколко дни е показвал 36,9°, а в действителност имате 37,4° – това не е безобидно и дори може да е опасно.

Ако нямате намерение да си променяте навиците и се придържате към слагане на термометъра под мишницата, тогава опитайте се да се съобразите със следните условия:

Подсушете мястото -това предпазва от охлаждане заради изпаряването на потта. Старайте се термометърът да е плътно прилепнал от всички страни към кожата в най-дълбоката част на ямката и да не се изплъзва оттам.

Ако термометърът е живачен, мерете температурата в продължение на около 10 мин.

Забелязали сте, че показанията на електронния и на живачния термометър се различават?

Шведските експерти твърдят, че се дължи на неправилната употреба на първия и съветват: За точен резултат, след като чуете писукащия сигнал, подръжте термометъра още минута.

Измерването на телесната температура продължава от 3 секунди до 5 минути, но може да бъде и по-продължително или по-кратко, като това зависи от метода на измерване и вида термометър, с който се извършва измерването.

Например, при измерване на температурата под мишницата с всеки един електронен термометър е необходимо да не се изважда веднага след сигнала, а термометърът да се остави още толкова време, колкото е посочено в инструкциите на производителя относно този вид измерване!

Лепенка за температура

Термометрите с течни кристали са много лесен и удобен начин за постоянно наблюдение на температурата при простуда или грип. Само залепете 1 лепенка на гърдите, челото или под мишницата и имате 48 часово наблюдение. Изключително голямо улеснение както за майки с малки деца, така и за възрастни.

Начин на употреба:
1. Извадете лепенката от опаковката. Отлепете я от хартията и я залепете на гърдите, челото или подмишницата.
2. Изчакайте половин минута и отчетете температурата:
Появява се буква N: температурата е нормална;
Появява се буква N и число: температурата отговаря на това число;
Появява се буква N и 2 числа (например 37 и 38): температурата е между тези две числа.
3. Лепенката е хипоалергенна и може да остане върху кожата за до 48 часа.

Внимание!

За най-точно отчитане измерването да се извърши при температура на околната среда между 20 и 30 С. Не я използвайте навън, както и след дълъг престой на слънце.
Изчакайте 30 мин. след пиене на течности, прием на храна или спорт, за да измерите температурата.

Не излагайте термометъра на екстремно високи или ниски температури, директна слънчева светлина и силни осветителни тела.

В кои случаи консултация с лекаря трябва да се проведе до 24 часа:

При наличие на повишена температура при кърмачета между 3 и 6 месеца;
При наличие на болка – в ухото, възпалено гърло и др.
Урината на детето отделя неспецифична неприятна миризма;
Детето плаче при влизане в банята.

Лекар трябва непременно да се потърси (отново) и в следните случаи:

Ако е налична, макар и леко повишена температура, повече от 3 дни;
Отново засечете повишена температура, след изчезването й за ден;
Повишената температура е налична и след втория – третия ден при назначен от лекар антибиотичен прием при бактериална инфекция.

Коя е висока температура? 

За справка: За висока се смята телесната температура над 39,8 С. Като леко повишена се приема тази със стойности между 37,3 и 38,3 С и за повишена – стойностите над 38,4 дo 39,7 С.

В ново проучване учени от университета в Станфорд твърдят, че по онова време телесната температура е била по-висока и не се знае защо е спаднала с годините.

Днес средната нормална температура на човешкото тяло е по-близка до 36,4 градуса. Спадът на телесната температура може да обясни и други физиологични промени, настъпили с времето.

Нормалната температура в различни места:

Под мишницата -36,3° – 36,9°
В слабините – 36,3° – 36,9°
Във влагалището – 36,7° – 37,5°
В устата – 36,8° – 37,3°
В ануса – 37,3° – 37,7 Коментари