Правилото на „трите минути“, което всеки родител трябва да спазва

„Правилото на трите минути“. Защо да го спазваме? Децата са нашият свят и да ги разбираме, и подкрепяме е задължение на всеки родител. Да сме до тях, когато имат нужда, а те да са наясно, че ние сме рамото, на което винаги могат да се опрат. В тази посока работят и психолозите. Те се опитват да обяснят защо правилото на „трите минути“ е толкова важно и защо е необходимо родителите да се придържат към него.

Колко време прекарвате с детето си след работа?

От техническа гледна точка на един родител му трябват точно 30 минути, които да отдели само и единствено на детето. Около 15 минути трябват да приготвите вечеря, около 15 минути да прочетете заедно книга и минутка, за да го целунете преди лягане.

Но според експерти, между всички тези периоди има три минути, които могат да се окажат изключително важни за детето и да преобърнат целия му ден. За „правилото на трите минути“ разказа психологът Наталия Сиротич. Сиротич е категорична, че ако следвате тази инструкция ще запазите благоразположението на вашето дете, дори когато то достигне тинейджърска възраст.

Решихме да ви разкажем как правилно да използвате тези 3 минути, за да постигнете пълно разбиране с детето.

„Правилото на трите минути“

Правилото е много простичко и не изисква кой знае какви умения от страна на родителите. Важно е срещите с детето всеки път да се подчиняват на правилото: „Не сме се виждали дълго“ (дори ако отделянето ви е продължило само 5 минути, докато сте затичали до магазина).

Нашият съвет е да застанете на нивото на очите на детето и да му дадете онези важни 3 минути за него. Прегърнете малчугана и с искрена загриженост попитайте какво се е случило, докато вас ви е нямало. Това правило трябва да се спазва, когато взимате детето от детската градина, когато се прибира от училище или когато се прибирате от работа.

Защо е необходимо?

Според психолога в първите минути от срещата с вас детето „пръска“ на практика цялата информация, записана в паметта му. Последствията от пренебрегването на „правило за трите минути“ може да е изключително негативно и да се отрази по различен начин на всяко дето, в зависимост от неговата възраст.

Някой не може да каже на родителите си всичко по време на срещата

Има деца, които ще запазят мълчание за важните детайли (постепенно някои факти детето ще реши, че не са толкова значителни, за да говори за тях веднага, а някои моменти просто ще забрави.). В този случай родителите рискуват да загубят много. Има и деца, които пък ще говорят цяла вечер и ще допълват подробности за някакви случки и събития през деня.Така ще допълват нови факти, нови подробности, но в крайна сметка ще имат време да оформят пълна история.

Родителите на малчугана са изложени на риск да не разберат и да не чуят какво им се говори, ако всичко това се случва по време на вечеря или просто се вършат обичайните задачи. Съсредоточете се, детето иска да бъде чуто и разбрано, ако почувства, че го игнорирате, ще страда, ще се затвори в себе си или ще покаже непредизвикана с нищо агресия.

Винаги гледайте детето в очите, докато говори

Опитайте се в тези три минути да покажете на вашето дете, че е най-важното на света.Че го гледате, слушате, разбирате. Това все още крехко същество има нужда от вас, от вашата подкрепа и закрила. Помогнете му да се чувства добре.

Допълнителни препоръки

Трябва да се отбележи, че „правилото на трите минути“ не означава, че ще прекарате с детето си само 3 минути на ден. Необходимо е само да отделите тези 3 минути при всяка среща, за да чуете най-важните неща, които детето би искало да ви каже.

И за да постигнете пълно взаимно разбирателство с детето, можете да използвате следните съвети на психолози.

1.Веднъж в седмицата отделете време да се забавлявате заедно, занимание което харесва и на двама ви.

2. Покажете на децата, че ги слушате внимателно. Например, можете да повторите получената от детето информация, за да се уверите, че всички са разбрали правилно кой какво е искал да каже. .
3. Освободете силните емоции. Не демонстрирайте фалшив възторг. Те ще разберат, че не сте истински.
4. Понякога се връщайте към това, което сте си говорили преди час. Детето ще се радва да разбере, че помните какво ви казват децата.
5. Избягвайте дългите и безполезни спорове, дори ако те включват очевидни за вас неща. Вместо това кажете на децата: „Е, добре, разбрах, че не си съгласна с мен.“

Помислете как преминават ежедневните срещи с детето ви? Може би интуитивно се подчинявате на „правилото за трите минути“, слушайки всичко, което детето ще разкаже в първите минути след раздялата? Ако не е така, опитайте се да следвате този съвет и резултатите няма да закъснеят. Коментари