Седем мита за безплодието

Съвременният бич-безплодието

Стотици хиляди семейства в света страдат от безплодие.

Причината за проблема е комплексна, но е достатъчно травматизиращо обстоятелство за да разбие психиката на двойките години напред. По-податливи към психично разтройство са жените, но въпреки това не са склонни да потърсят своевременна помощ както от лекар специалист по безплодие, така и от психотерапевт, който с правилните съвети да облекчи симптомите на безпокойство и безнадежност, които не рядко следват жените, страдащи от стерилитет .

За огромно съжаление масово хората не искат или не могат да разберат, че този проблем изисква изключителна деликатност. В лекарската си практика, докторите споделят, че често се налага да се срещат с пациентки, които искат да забременеят възможно най-бързо, на всяка цена, само защото близки, роднини и приятели случайно или неволно са ги упреквали питали, любопитствали, защо още нямат деца.

Партньорите често страдат от заблуди и предразсъдъци.

В подобна връзка най-правилното решение, е просто да се отърват от тях и да се въоръжат с любов и взаимно търпение. Нека бебето не е план за изпълнение, точка от дневния ред, фикс идея, нечия мечта. Преди да пристъпят към решаване на проблема, ако наистина той съществува, партньорите трябва да преминат през всички необходими изследвания, да изяснят помежду си какво искат и чак тогава да се обърнат за помощ.

Ето и няколко мита, свързани с безплодието

Мит 1: Другите жени нямат проблем, само ти

Да сте слушали как ви се повтаря: Повечето жени нямат проблеми. Точно с тези изказвания явно доброжелателите искат да ви вменят едва ли не вина, че не на този етап имате проблеми със забременяването. В никакъв случай не се поддавай на евтини провокации, защото това не е нищо друго, освен една невежа и абсолютно неправилна трактовка на проблема. Изследванията и статистическите данни доказват обратното твърдение.

Хиляди жени по света в последните няколко години имат проблеми със зачеването. В България цифрите също показват страховити резултати. Всяка шеста двойка страда от безплодие, а всяка десета е имала проблем при зачеване. Така че, не си мисли, че ти си първата с подобен проблем.

Градският начин на живот, храните пълни с нитрати, химичните стабилизатори в продуктите, замърсяването на почвата, замърсяването на водните източници, озоновата дупка . Всичко това се отразява трагично върху способността за зачеване, не на шега.

България има големи традиции в изработването на програми, подпомагащи ин витро метода. За съжаление и  много скъпо струващи.

Седем мита за безплодието (част II)

Седем мита за безплодието (част III) Коментари