Теми табу пред жена, която не иска деца

Някак си естествено за нас хората е да окомплектоваме околните, да виждаме семейства с едно, две, че и три деца.

Но сред тази еднаквост винаги има и различни. Да, съществуват много жени, които не искат да създават семейството и да отглеждат деца, но това в абсолютно никакъв случай не трябва да бъде заклеймявано и осъждано. Никой не е еднакъв на другия и не всяка жена иска да става майка или поне на някакъв определен етап от живота си. И това се отнася не само за околните, но и за мъжа до нея, който трябва да прояви особено голямо разбиране.

Има няколко основни неща, които никога не трябва да изричате на глас пред жената, която не желае да има деца. Все пак това е преди всичко личен избор.

„Колко е тъжно това, че още нямаш деца!“

Никой няма право да излиза с такава констатация! Дали да имаш деца или не е избор, който е много личен за всеки конкретен човек. Може жената да се чувства щастлива така на този етап. Има дами, които са удовлетворени от живота си такъв, какъвто е – няма необходимост от излишно необосновано съжаление.

„Какво ли казва съпруга ти по въпроса?“

Абсолютно неуместен въпрос. Така зададен може като нищо да нарани чувствата не само на жената, но и на половинката й, ако той е наблизо и чуе това. Изобщо не е ваша работа какво мисли.

Някои жени не са готови да имат деца

„Не обичаш ли децата, наистина?“

Това е глупаво. Това, че се срещате с жена, която в момента няма желание да има деца, не означава че изобщо не ги харесва. Има жени, които не се чувстват готови да дундуркат бебета или просто се притесняват, че да бъдат добри майки. Има и такива, които пък са решили да фокусират живота си в други насоки. Но това не означава, че имат „алергия“ към деца.

„От теб ще излезе невероятна майка!“

Сигурно! Всеки може да е много добър икономист, инженер, лекар, капитан на трансокеански лайнер и дори министър! Но всичко това е хипотетично. И не че майчинството трябва да се поставя в графата професии, но до известна степен се изискват доста специфични умения и усет, който от друга страна не всички жени са трябва непременно да имат.

„Хайде роди си едно и ще си промениш мнението!“

Тази ситуация можем да я сравним приблизително с отказа ти да гледаш домашен любимец. Да, ако ти го подарят неочаквано, няма как поемаш грижите за него и дори го обичаш. Но все пак тук говорим за едно новородено невинно човешко същество и определено нещата са много по-сложни от това да сипеш храна на кучето. Хубаво е да се появи, когато наистина е желано.

„ Голяма си егоистка!“

Е, това изречение е изключително обидно. Никога, ама никога не се обръщайте така към жена, която е решила, че не иска деца. Със сигурност не сте запознати си причините, поради които не иска и нямате право да я категоризирате като егоистка с лека ръка!

„Но това е някак си неестествено!“

За някои вероятно е неестествено. Но пък за други жени – най-нормално е да прекарат живота, без да следват нечии стереотипи. Животът си е техен, нека го живеят както искат. Коментари