Запушеният нос води до синузит при децата

Много е важно да бъдат забелязани навреме първите симптоми на синузит при децата. Консултирайте с педиатъра си веднага, за да не се превърне обикновената инфекция или алергия в тежък случай на синузит.

Когато детето се оплаква, че главата го боли в предната част на челото и от няколко дни е със запушен нос, вероятността да става въпрос за възпаление на синусите е голяма. При малките деца рядко се стига до главоболие, но с тръгването на училище някои започват да се оплакват от него.

Синусите са костните кухини, които са разположени в предните части на челото. Когато микроорганизмите достигнат до лигавицата, която обвива синусите, те се размножават, увреждат лигавицата и предизвикат възпаление. При децата става въпрос основно за вируси.

Температура и главоболие – симптоми на синузита

Запушеният нос води до появата на синузит. Причината е проста: няма изтичане от синусите и в кухините се събира слузест секрет. Секретът притиска нервите, които се намират в лигавицата на синусите и започва главоболието. Болката се влошава, когато носът е запушен, тъй като няма вентил, през който поне част от секрета да се изхвърли. Някои деца страдат от висока температура, но тя невинаги е задължителна. По-големите деца, които са с по-силен имунитет, не вдигат .

Понякога е необходимо да се направи рентгенова снимка, а педиатърът ще прецени дали има нужда от помощ на специалист УНГ, за да се постави точна диагноза.

Синузитът е болест на по-големите деца и се появява изключително рядко преди петата година. Това е така, понеже синусите се развиват постепенно и нарастват едва от третата година. Той се появява най-често през есента и зимата, защото тогава вирусите, които атакуват дихателните органи, са много и синусите са изложени на възпаление.

От друга страна студеното време води до появата на синузит, тъй като повечето по-големи деца избягват да носят шапка, която да пази главата. Много студеното време може да отслаби локалния имунитет на лигавицата и да проникнат вируси.

Наследствените фактори и синузита

Ако родителите имат проблем със синусите, вероятността децата им да заболеят от същата болест. Тук се предполага и склонността към алергии, която може да бъде неразпознато „въведение“ към синузита, но и слабост на лигавицата на синусите, които също так аса лесна мишена за вирусите и бактериите.

Родителите, които страдат от синузит, са длъжни да се грижат повече за децата си. Превенцията подразбира адекватна защита на главата през студеното време, но и своевременна консултация с педиатъра, когато се забележат симптомите. При някои деца е необходимо се направят тестове за алергия, които могат да доведат до склонност към синузита. Когато децата се оплакват от „предно главоболие“, което е достатъчно силно, трябва да се обадите на педиатъра. Това важи за децата, които от дълго време са със запушен нос.

Терапия и лечение на синузит

При над 2/3 от децата първата поява на синузит е предизвикана от инфекция. Терапията е симптоматична, дават се лекарства против болки и възпаления. Изключително важно е да се поддържа хигиена на носа, за да е проходим. Обикновено се дава физиологичен разтвор, а понякога и капки за нос. Препоръката е да не се ползват повече от три дни.

Антибиотици се дават, само ако са налице ясни знаци на бактериална инфекция или ако предхождащата терапия не помага, а болестта се влошава. Родителите в никакъв случай да не дават превантивно антибиотици.

При някои деца може да се появят по-чести и по-многобройни пристъпи и възпаление на синусите. Това обикновено се случва, ако заболяването не се лекува своевременно. Има деца с алергии, при което болестта не се открива навреме и като последица от дългогодишно увреждане може да се появи склонност към хронично възпаление на синусите. Затова навременното поставяне на диагнозата е изключително важно. С навременна терапия може да се избегне тази доста неприятна болест. Коментари