7 кулинарни техники, от които е по-добре да се откажете

Приемайте храната като лекарство и няма да приемате лекарството като храна, твърдят древните. Тези думи пасват идеално на съвременната мода за правилно хранене. Опитваме се да ядем здравословна храна, която е полезна за тялото. Въпреки това, дори и най-здравословното ястие е лесно да се съсипе, ако не е приготвено правилно.

Кои грешки в готвенето могат да развалят и най-здравословните храни. Как да ги избегнем!

1. За нашето здраве е важно не само какво готвим, но и в какво приготвяме ястието. 

Тефлоново покритие, което прави готвенето толкова лесно може да бъде вредно. При производството на тефлон се използва перфлуороктанова киселина. Тя има връзка с някои заболявания на черния дроб.

Висококачествените съдове за готвене, покрити с тефлон, не съдържат следи от тази киселина. Ако тиганът е направен некачествено или има нарушение на повърхността, киселинните пари ще импрегнират храната. Струва си да изберете надежден производител или да преминете към чугунени или керамични съдове.

2. Да варим във вода 

Зеленчуците и рибата след варене често изглеждат като ударени с чук, а бульонът извлича много полезни свойства от тях. Най-добре е да ги задушите – по този начин се запазва приятният външен вид на ястието, хрупкавата структура на някои зеленчуци и самото готвене става по-бързо.

3. Добавяте прекалено много мазнина

Една от най-вкусните и здравословни храни е зеленчукова салата – може свободно да комбинирате съставките и да изберете най-вкусната комбинация от пресни и здравословни зеленчуци. Но и да развалите салатата не е трудно – просто изсипете твърде много зехтин или олио в нея. В 1 с.л. л. зехтин съдържа 286 ккал, а ако изсипете в салата 3 или 4 с.л. л. трудно ще я наречем полезна. По-добре е зехтинът да се замени с балсамов оцет или лимонов сок – в първия само 88 kcal на 100 грама, във втория – 25 kcal.

4. Пържите храната 

Месо, пресни зеленчуци, риба – това не е пълния списък с продукти, за които пърженето не е препоръчително. Проучванията свързват диабет тип 2 с честата консумация на пържени храни и е доказано, че тези, които ядат пържено 7 или повече пъти седмично, имат 55% шанс да развият диабет, отколкото хората, които ядат по-малко от 2 пъти седмично. Най-добре е зеленчуците да се пекат на скара или в тиган без олио.

5. Фритюрник

Хрупкавите чипсове, пържените картофи и други сладки пържени сладки изглеждат изключително примамливо, но по-добре е да се откажете, особено ако не знаете как са приготвени. За да спестят пари, някои ресторанти използват повторно масло за пържене или готвят в едно олио през целия ден. С всяка нова употреба маслото все повече и повече прониква в храната и носи не само „резервни“ килограми, но и холестерол и високо кръвно налягане. Ако ще хапвате такива ястия, то нека е само от проверен готвач.

6. Прегоряло месо

Опасностите, които крие суровото месо са широко известни, но не бива да се прекалява с тези митове. Печеното месо с черна кора (както в тиган, така и на скара или на открит огън) при постоянна употреба може да причини тежък удар за здравето – учените свързват консумацията на черни хрупкави кори с риска от онкологични заболявания. В същото време няма данни за опасностите от зеленчуци, печени на огън. Във всеки случай се препоръчва бавно приготвяне на месото на въглища без силен огън: такова барбекю не вреди.

7. Използване на готови сосове

Ако не сте любител готвач и не обичате да се въртите около печката, тогава със сигурност сте от тези, които слагате готов дресинг за салата или се презапасявате с тестени изделия. Готовият сос обаче може да развали всяко ястие. На първо място, те са много калорични: ако в обикновения кетчуп 97 ккал на 100 грама, 90% от които са въглехидрати, то в сосове със сирена има 197 ккал и почти всички са мазнини.

Съдържанието на калории обаче не е най-лошото, защото повечето от приготвените сосове и дресинги съдържат много сол, злоупотребата им вреди на сърдечно-съдовата система. Най-добре е да приготвяте сосове сами, като избирате леки и естествени съставки, например на базата на бяло кисело мляко.

Разбира се, най-добре е храната да е не само здравословна, но и да носи удоволствие. Вие кои здравословни ястия харесвате? Коментари