Eurocucina – модните тенденции в кухнята

Изложението на Eurocucina в Милано представи последните модни тенденции за домашната кухня. Вижте на какво да заложите, ако сте решили да правите ремонт или ще обзавеждате ново жилище..

Шкафове тип колони

Този тренд се наложи много устойчиво през последните сезони – шкафове, които повтарят дизайна на гардеробите. Модули с врати, отварящи се странично в корпуса, побират всички подробности за една модерна кухня. В тях се вграждат и електроуредите – две фурни,успоредни или една до друга, камера за вино, хладилник.

Тези шкафове се правят с разпределение според нуждите на семейството – рафтове с различна височина за сервизи, тенджери и едри домакински уреди, място за дъска за гладене и.т.н.

Колоните внасят спокоен и чист ритъм, стоят ненатрапчиво, а вършат чудесна работа. Дизайнерите толкова ги обичат, че този елемент вече превзема цялата кухненска зона.

В най-иновативните модели колоните скриват мивката със смесителната батерия и котлоните. Остава открит само работният плот. Така кухнята не нарушава единната визия на обединената всекидневна, в която е вписана почти задължително.

Открити рафтове и витрини 

Масовата концепция за максимум затвореност и колонният ритъм обаче все по-категорично започва да се разнообразява с открити елементи. В новите серии мебели виждаме повече витрини, в които са подредени красиви сервизи и леки рафтове, побиращи изящни буркани и предмети на изкуството.

Често тези лавици се спускат от тавана над работния остров и се съчетават със свободно окачения абсорбатор. И в самите колони понякога има място, особено за рафтовете отстрани. Това пак е част от философията за open house /отворен дом/, в която се включва и кухнята,редом с тигани и тенджери, стоят вази, сувенири и книги.

Дърво в съчетание с метал и камък

Красивите фурнири и естественият цвят на различните дървесини са фаворизирани в новите кухни. Шик стоят мебели, издържани само в един дървесен нюанс, понякога съчетани с бяло. Към дървото все по-често се включват метализирани повърхности с отенък на месинг, най-актуалният метал сега.

Има и сребристи, и златисти покрития, но също и много камък, особено в работните плотове.

Често различните материи се съчетават красиво на едно и също място, като се редуват дървена повърхност до алуминиев работен плот, преминаващ в красив гранит. В него са вградени котлоните и мивката.

Иновативни изненади

Големите компании предлагат нови технологии, които правят готвенето още по-удобно, а кухнята още по-елегантна.

Valcucine показа два нови модела с хитроумен начин на отваряне и на затваряне на чекмеджета и врати само с едно докосване. От шкафовете изскачат и се прибират рафтове, електроуреди, смесителна батерия, включва се и вграденото осветление.

Scavolini демонстрира резултата от сътрудничеството си с Nendо и Оки Сато, собственик и дизайнер на това японско студио.

В неговото студио изпъкват два елемента – бели купи като легени с различна големина и функции на фона на шкафове и открити лавици от красиво дърво. Шкафовете и кошниците се отварят без дръжки, благодарение на скосяването на вратите под 45 градуса.

Lube има колекция в тенденцията за кухня в един цвят – меламиново покритие „коняк“. В дизайна се редуват затворени и открити елементи. Прибавена е дъб в цвят коняк с красиво огънат крак в антилопово кафяв мат.

В друг модел на същата фабрика материалът за работния плот е иновативен – не попива петна, остава ненараним, лесно се почиства.

Дизайнът за новата серия на SCIC е в „златната среда“на модните тенденции. Вратите на кухненските шкафове са затворени, но има диагонален елемент, който разделя вратичките на две равни части- плътна и прозрачна. Стъклената половина позволява да се виждат изящните съдове в шкафа и внася лекота в интериора. Коментари