Зелен рай. Как да предпазим цветята с настъпването на зимата

Есента е в ход. Как да предпазим цветята и да ги подготви за идващата зима? Не е трудно – с малко търпение и повече обгрижване всичко ще бъде наред, а вашият цветен рай ще е в „топ“ форма за следващото лято. Ето и нашите полезни съвети за всички домакини, които отглеждат цветя у дома.

1.Поливане

Дните стават по-къси, а в стаите вече не е така топло, както през летните месеци. По тази причина съкратете поливането на стайните растения. С остатъците от чай можете да подхраните папратите, като добавите в чая водата за поливане. Сдържащата се в него киселина е много полезна за тези растения.

 2. Кливия

При кливията периодът на покой обикновено настъпва в края на септември и завършва през януари. В това време растенията трябва да се поставят на място с температура до 12 градуса и силно да се съкрати поливането. След като кливията образува пъпки, тя се внася отново в топлата стая и постепенно се увеличава дозата на водата.

 3. Стайни растения

През септември трябва да приберете от балконите и терасите стайните си растения, за да избегнете повреждането им от ранните студове. В дома им отделете помещение или ъгълче с температура около 12-15 градуса. Преди това, след като ги приберете в стаята, почистете повърхността на субстрата, като отделите болните и увехналите части. Постарайте се да се избавите напълно от вредните насекоми.

 4. Почистване

Редовното почиствайте увехналите цветове на миналогодишните цветя и съцветията, които са сухи, пожълтели или болни. Растенията с облистени цветоноси / като лилиум, флоксът, рудбекията и др/ трябва да се почистват от горната част с прецъфтелите цветове до първия голям здрав лист. При растенията с прикоренова розетка листа,имащи големи цветоноси / астилбе, хоста и др/ трябва да изрежете тези стебла до основата,като малко задълбаете в розетката.

5. Цветни лехи

Продължете грижите за цветните лехи. Всички растения,които остават там през зимата, трябва да се подхранват с фосфорно-калиеви торове, за да увеличите студено – устойчивостта им. Азот вече не им е нужен.В сухото време направете няколко обилни поливки, като промиете в дълбочина почвата.

6. Торене

Торовете за стайните растения почти винаги са сложни и съдържат азот, фосфор и калий. Поправилата на етикета трябва да бъде обозначено процентното съдържание на тези елементи. Ако някой от тях не е указан,значи го няма в сместа. Не прекалявайте с торенето преди покоя. Прието е да се смята, че течните торове са най-ефективният начин аз подхранване на саксийните растения.

Поливането и подхранването се правят едновременно, като се икономисват сили и се предотвратява опасността от предозиране на хранителни вещества. В почвата за саксийните растения хранителните вещества са достатъчни за около два месеца след засаждането. След това,ако растението не почива трябва пак да се натори.

7. Сигнали за опасност

1.Недостатък на хранителни вещества: не се образуват цветовете, растежът е забавен, има ниска съпротивляемост на болести и вредители. Листата са бледи и окапват преждевременно, появяват се жълти петна, стеблата са слаби.

2.Излишък на минерални вещества: малки и бледи цветове, слаби стебла, преждевременно опадане на долните листа,поникващи листа, бледа кора на повърхността на почвата. Суха и кафяви петна, сухи краища на листата.

През лятото се наблюдава спиране на растежа, а през зимата слаби и издължени стебла. Коментари