„Пазител на традициите“ – да опазим българското

Българските народни обичаи са тясно преплетени с бита, живота, фолклора и манталитета на нашия народ. Народните традиции, които успешно сме запазили през вековете формират до голяма степен културата, морала и манталитета ни като българи. Богатството, пълнотата и пъстрия колорит на отделните народи, на отделните етноси, се основават именно на традициите, запазени от миналото, с отправен поглед към бъдещето.

България е древна страна. Държава, която въпреки дългите години прекарани в робство, е успяла да съхрани и развие своя фолклор и обичаи, да предаде от поколение на поколение наученото. Дълга и разнообразна е българската история.

И ние като истински българи можем само да се гордеем с онези традиции и обичаи, които не само са успели да ни съхранят през вековете, а които ни открояват от другите народи и са ни завещани завинаги, предавани от баща към син, от майка към дъщеря.

С любов и търпение.

Предаността към изкопното и родното е пътят, които ще ни накара да се гордеем, че сме българи, че сме родени в тази страна, точно на тази земя – българската. За да се съхраним като нация, като народ, за да съхраним и опазим българщината трябва да се борим заедно. Заедно срещу пошлостта, деградацията, упадъка на морала. Да се борим за опазване на автентичния български фолклор, пред който се прекланя цял свят. Нека не позволим на никого, никога да заличи нашата културата, занаяти и традиции.

Ще се опазим и съхраним, когато се научим да уважаваме миналото и да вярваме в бъдещето. Да уважаваме традициите и да предадем всичко научено на идните поколения. Днес е време разделно, но нека не се разделяме. Нека останем българи, истински българи. Будители!

Затова и нашият екип, като поддръжник на традициите, българщината и духовното развитие на нацията взе решение да се включи като медиен партньор в Националната инициатива “Пазител на Традициите”.

Инициативата „Пазител на традициите“ е създадена от група ентусиасти, преди повече от седем години, но днес се е превърнала в знакова институция и проводник на идеите за опазване на българщината. За създателите народност, обич и вяра не са просто думи.

Да опазим традициите, призовават те, защото знанието за това кои сме, от кой род сме, се крие именно в тях. Една от основните цели е да се насочи вниманието на българското общество към личности, оставили трайни следи в развитието на българската култура.

“Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива. Чрез нея се подкрепя и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството – занаятите и традиционната българска кулинария. Това е невероятен начин възможно повече хора и институции да се запознаят с работата на творците и пътищата, които следват, за да съхранят изконните български ценности, бита и обичаите на България, претворявайки ги в изкуство.

През годината всеки може да отправя предложения за своята номинация, изпращайки снимка на номинираните, кратка автобиография и с какво личността – занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава наградата.

Номинациите са разделени в 7 основни категории: Занаяти, Художествено и приложно изкуство, Фолклор, Кулинария, Личност, Организация, Селище. След дълга и оспорвана надпревара и тази година вече си имаме своите победители. Съвсем наскоро приключи и гласуването за наградата на публиката за приза „Пазител на традициите – 2015г“, организирана от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З.-7).

Ето и победителите от гласуването за наградата на публиката в националните номинации за приза „Пазител на традициите – 2015г“ :

Занаяти (възрастни): Росица Станева – майстор тъкач

Занаяти (малдежи): Димитър Нешев – грънчар

Фолклор (възрастни): Мариана Ангелова-Янкулова – музикален педагог

Фолклор (малдежи): Славчо Петрунов – изпълнител и педагог

Изобразително изкуство (възрастни): Младенка Ланджева – иконописец

Изобразително изкуство (малдежи): Дамян Петров – живопис

Кулинария (възрастни): Мария Иванова – традиционна банатска кухня,

Кулинария (малдежи): Петър Кирилов – готвач

Личност: Румен Стоичков – водещ БНР

Организация: БНР Радио Варна

Селище: село Джулюница община Лясковец

Известен е вече и победителят във фотоконкурса „Пазител на традициите – 2015“ – това е Александър Живков

Сега предстои и журито, чиито членове са носителите на приза през предходните години, да вземе своето решение. Ще бъдат отличени и най–добрите постижения с приза “Пазител на традициите”, разпределени в различни категории. Всеки победител ще получи грамота и статуетка. Награждаването ще се състои на 13 ноември от 18,30ч в аула „Максима“ на Университета по архитектура строителство и геодезия – София.

В празничния концерт участие ще вземат неповторимата Валя Балканска, ансамбъл „Гоце Делчев“, танцов състав „Северняци“ – Видин и част от номинираните през тази година в категория „фолклор (малдежи)“, носители на първи награди от съборите на народното творчество в Рожен и Копривщица.

В поредица от публикации ние ще представим част от номинираните и наградените и ще отразим в подробен репортаж официалната церемония по награждаването.

Бъдете българи, бъдете с нас,! Коментари