8 вредни неща при чистене, които са опасни и за дома, и за здравето. Няма да повярвате!

Според статистиката жените отделят 3 пъти повече време за домакинска работа, отколкото мъжете. Домакинята готви, грижи се за близките и, разбира се, чисти. Чистата къща е приятна за окото, но точно в процеса на почистване правим грешки, които могат да навредят не само на предметите около нас, но и на самите нас.

Препоръчваме да прочетете грешките в ежедневието, които не са от полза за никого, дори ако всичко изглежда различно отвън.

1. Използвате четка вместо прахосмукачка

Много по- бързо е да премахнете мръсотията от пода с метла или четка, отколкото да вадите прахосмукачка всеки път. Сухата метла не събира прах и мръсотия, а просто я вдига във въздуха и я пренася из стаята. Можете да използвате четка, ако трябва бързо да съберете трохи. Във всички останали случаи е по-добре да направите мокро почистване или почистване с прахосмукачка. Като правило модерните мопове са много по-удобни за използване от старите въжени. Ето защо бързото почистване на пода от прах е по-лесно от преди.

2. Изхвърляте мазнината в мивката и тоалетната

Всички сме наясно, че не трябва да пълним канала с боклуци. Но малцина знаят, че други, по-малко видими неща, като мазнини, не трябва да влизат в тръбите. Да, може лесно да се измие с гореща вода и сапун от мивката и да се отцеди в тръбата. Въпреки това, достигайки студения участък на тръбата, мазнината просто се утаява по стените, наслоява се и води до запушване, както и до неприятна миризма. За да не използвате химикали за отпушване или да звъните на водопроводчик, опитайте се да изхвърляте възможно най-малко „грешни“ вредни предмети във вашата тръба. А останалата част от мазнината например може да се сложи във водоустойчив плик и в кошчето за боклук.

3. Пренебрегвате овлажнителя

Ако има висока влажност в апартамента тапетът може да се образува плесен. Килимите, паркетът и ламинатът имат проблеми от прекалено влажен въздух. При ниво на влажност над 55%, подът е влажен, може да набъбне и да се деформира и да започне да скърца. Но малко хора знаят, че липсата на влага също е вредна за организма и може да допринесе за развитието на различни заболявания – от алергии и сухота в очите до бронхит. Не е нужно да купувате овлажнител, за да се грижите за здравето си. Фокусирайте се върху самосъзнанието и по-често овлажнявайте въздуха – за това е подходяща и обикновена бутилка с пулверизатор.

4. Почиствате тоалетни и мивки без ръкавици

За тоалетни и мивки сме свикнали да използваме силни химикали – различни дезинфектанти и антибактериални средства. Но малко домакини използват тези продукти, използвайки защитно оборудване – ръкавици и маска. При контакт с кожата активните вещества причиняват дразнене, до химическо изгаряне. Дишането на пари също е опасно: самите производители препоръчват използването на такива продукти само на проветриви места.

5. Държите прозорците отворени през цялото време

От една страна, тези, чиито прозорци са обърнати към слънцето имат късмет: имат повече светлина в апартамента си. От друга страна, желанието да пропуснете слънчевите лъчи в апартамента може да ви изиграе жестока шега. Стъклото почти напълно блокира ултравиолетовите лъчи В, но предава лъчи тип А. Именно тези лъчи причиняват фотостареене на кожата и причиняват избледняване на мебелите. Другата крайност също е опасна – да държите завесите постоянно затворени. Според учените слънчевите лъчи убиват някои бактерии и, което е важно, ни дават добро настроение.

6. Прекалявате с миенето на килима

Чистият килим е гордост за всяка домакиня. Доста време отнема измиването на петна и почистване на килима. Но факт е, че твърде честото миене може да навреди на особено на матирии от изкуствени материали. Прекомерната влага води до навлажняване на килима, лепилото се влошава, боята също, което пък от своя страна бързо влошава покритието. За да удължите живота на вашия килим, не го мокрете твърде често и почиствайте повърхността правилно: 2 пъти в седмицата с прахосмукачка и поне веднъж годишно пълно изпиране. .

7. Държите вратата на пералната машина затворена

Най-често няма много място в банята, където е инсталирана пералнята, така че много собственици държат вратата на пералнята затворена. Когато вратата е затворена, водата в барабана няма да изсъхне, а високата влажност е чудесно място за бактерии и плесени. Експертите препоръчват вратата да се държи отворена през цялото време.

8. Много хора знаят: колкото повече неща има в къщата, толкова повече почистване.

Всички фигурки и сувенири са магнит за прах. Домакинският прах, утаяващ се на скъпи за сърцето неща, може да предизвика алергични реакции. Също така нивото на шума влияе върху благосъстоянието. Например, голям аквариум издава доста силни звуци. Тук собствениците ще трябва да избират: погледнете рибите и изтърпете бръмченето на пречиствателя или поставете аквариума в стаята, където шумът от него няма да попречи на вашата почивка.

И какви грешки според вас само разрушават къщата и увреждат самите собственици? Признайте, изцедихте ли мазнината в мивката? Коментари