Четири групи билков чай, които тонизират организма през зимата

Студените зимни утрини настъпват с аромат, различен от този на останалите сезони. Месеците, в които търсим начин да се сгреем и да доставим наслада на сетивата си, обичайно свързваме с уханията на мед, канела и на дъхав билков чай. Те ни създават чувството за уют. Унесени в него обаче често сме склонни да пренебрегнем лечебните свойства на запарките. Отдаваме повече значение на вкусовите им качества, отколкото на комбинацията от билки и съставки.

Известни са много билкови комбинации, които оказват благотворно влияние върху конкретни здравословни нужди. Една чаша билков чай обаче лек не прави.

Затова избрахме да ви запознаем с четири групи от билки, които повлияват благоприятно някои от характерните за сезона нужди на организма: подобряване на имунитета, добро храносмилане, пречистване и по-бързо преодоляване на грип и вирусни инфекции.

Група 1 – Билков чай, който помага за подобряване на имунитета 

1.Омайниче /гребник/ – има противовъзпалително действие, а етеричното масло от евгенол в състава му осигурява противомикробно действие.

2. Шипка – плодовете са с богато съдържание на витамин С. Той действа за подобряване на тонуса и на защитните сили на организма.

3. Листа от горска ягода – подпомага организма, поради високите нива на витамин С. Има също противовъзпалителни свойства, подходящ при някои инфекции.

4. Листа от бреза – имат силно отводняващо и потогонно действие. Подходящи са при отоци от различен произход

Група 2 – Билков чай, който помага за пречистване на организма

1.Жълт кантарион – има противомикробно и отводняващо действие. Помага и при повишена киселинност на стомаха.

2. Лайка – има антисептично действие и повлиява благотворно обмяната на веществата. Допринася още за лечениее на бъбреците и пикочния мехур.

Група 3 – Билков чай, който помага за добро храносмилане

1.Анасон – притежава подчертани възбуждащи чревната дейност свойства. Прилага се още при болки в стомаха и червата, както и при възпаление на стомашната лигавица и гастрит.

2. Глухарче – подобрява функциите на черния дроб и възбужда апетита. Благоприятно въздейства при стомашни и чревни смущения.

3. Маточина – действа противоспастично и възбуждащо храносмилателната система. Подходящ е при възпаление на стомаха и червата на нервна основа и повръщане

Група 4 – Билков чай, който помага за по-бързото възстановяване на организма при грип и вирусни инфекции

1.Босилек – основните му действия са противовъзпалително, болкоуспокояващо, потогонно и леко възбуждащо. Прилага се при магарешка кашлица, стомашни болки и чревни колики, умора и нервна потиснатост.

2.Салвия/ градински чай/ – регулира секреторните функции на организма. Има дезифекционно и противовъзпалително действие, успокоява дейността на червата. Прилага се при възпаление на глътката, ангина, кашлица, както и при диария

3.Живовляк – действа отхрачващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо. Оказва подкрепа при всички видове кашлица, при задух, стомашно – чревни колики и болки. Коментари