Как да дезинфекцираме прахосмукачката?

Свикнали сте да използвате прахосмукачката като пръв помощник в почистването, но това не означава, че и тя самата няма нужда от почистване! Доста често този факт е пренебрегван от повечето домакини и оттук идват не малко проблеми. Просто един ден тя отказва да работи.

Да, им огромен риск, ако не се грижите добре за машината. Може просто един ден да се наложи да пратите на боклука една добре функционираща прахосмукачка и то само, защото сте забравили да я почистите от задръстения в нея прах или пък завъдилите се молци.

Молци, точно така. Вероятно ви се струва странно, но е абсолютно вероятно. Молците живеят навсякъде, а торбичката на прахосмукачката всъщност се оказва както скривалище за тях така и перфектно място за размножаване.

Съвети

Ако вашата прахосмукачка не е с еднократна торбичка, а с такава , която периодически изпразвате и поставяте обратно имайте предвид, че вероятността тя да задържа влага и да стане благоприятна среда за бактерии и различни досадни инсекти не е никак малка.

Как да почистваме прахосмукачката, за да избегнем повреди

Как да дезинфекцираме уреда?

На първо място изхвърлете старата торбичка и поставете нова. Важно е новата торбичка на прахосмукачката да бъде поставена в найлонов плик. По този начин ще я изолирате от влагата и ще предотвратите появата на мухъл и насекоми. Също така ще избегнете и не особено приятния „аромат“, който се носи, когато включите старата прахосмукачка.

Използвайте силен дезинфектант за вътрешността

Купете си спрей за дезинфекция, като универсалният е за предпочитане. Напръскайте добре вътрешната част на уреда така че бактериите и ларвите да умрат. След това напръскайте изобилно цялата прахосмукачка с препарата, увийте я в найлонова торба за боклук с подходящи размери и я оставете да постои така няколко дни.След като се убедите, че вредителите са измрели, изтръскайте добре прахосмукачката, за да го отстраните.

Използвайте оцет

Чаша оцет изсипете в кофа с вода. Вземете чиста памучна кърпа, потопете я в течността, изстискайте добре и почистете. Почистването трябва да включва всички външни видими части на машината. Накрая подсушете с кухненска хартия или кърпа. Миризмата на оцета ще изгони останалите в нея организми.

Почистване и със спирт

Изсипете върху чиста кърпа разтвор от спирт. С него дезинфекцирайте прахосмукачката като забърсвате всички елементи от вътрешността й. Спиртът винаги е за предпочитане, ако се почистват елементи, които дуг препарат би довел до тяхната корозия.

Внимание? Не бива да забравяте, че след тези процедури трябва да оставите прахосмукачката поне няколко часа на въздух, за да сте убедени напълно, че е изсъхнала и готова за употреба.

Ако спазвате тези кратки, но ценни съвети, вашата прахосмукачка може вярно да ви служи над 20, че и повече години. Коментари