Лесни трикове в кухнята, с които да имате по-ниска сметка за ток

Животът непрекъснато поскъпва, токът също. Много често домакините изобщо не се замислят, че консумират много повече ток отколкото всъщност е необходимо. А в края на месеца, съвсем естествено, ги заболява главата от високата сметка, която получават. Защо всеки път се изненадват неприятно?

Мястото с най-голямо количество електроуреди, които естествено съвсем не са спестовни от към разход на електричество, е нейно величество кухнята. Там всяка домакинята развихря своите готварски умения, но рядко се замисля, че свръх употребата на ток може да бъде намалена с няколко хитрини, които не изискват кой знае колко усилия. Ако положите малко старание в тази посока, следващият месец ще се изненадате сами от резултатите. И много по-ниската фактура за ток. Ето как!

1. Размразяване!

Ако никога не си правите труда да размразявате предварително храната преди да започнете да готвите, това определено ще повиши консумацията на ток многократно. Ако храната е размразена ще намалите не само времето за готвене, но количеството изразходена енергия.

2. Почистване на уредите!

Почиствайте всеки път възможно най-добре електроуредите, които използвате. Колкото по-малко е замърсена повърхността, толкова по-добре се пренася топлината или студа към съответния продукт.

3. Съдове по мярка!

Винаги внимавайте в какви съдове готвите. Бъдете сигурни, че ако използвате точния размер кухненски съдове ще намалите и сметката за ток. Но, ако на един от големите котлони всеки път поставяте малки тенджери, то със сигурност ще изразходите повече енергия от необходимото.

4. Не забравяйте капаците!

Никога не забравяйте да поставяте капаци върху тенджерите и тиганите, поставени на котлона. Няма смисъл да ви убеждаваме, че ястието ще стана готово по-бързо. А консумацията на ток ще намалее.

5 Използвайте всички функции на микровълновата!

Доверете се на микровълновата печка за всичко възможно. Тя определено е един от най-ефикасните и икономични методи за приготвяне на храната. Дори може да я изключите от контакта, след употреба. Така ще спестите излишен ток за часовника/таймера ѝ.

6 Никаква топла храна в хладилника!

Никога не поставяйте още топла храната в хладилника. Не само че рязката промяна на температурата разваля вкуса на храната, но освен това влияе отрицателно на работата на самия хладилник, като така се ползва много повече енергия за охлаждането ѝ.

С тези малки трикове само след месец ще установите, че сметката ви за ток е намаляла с над 10%. Отделяте спестените пари във фонда и „аз съм човек“ и само след няколко месеца ще разберете как с удоволствие може да се се поглезете с нещо, за което отдавна сте мечтали-нови обувки, рокля, грим. Вие сте! Започнете да спестявате от днес! Коментари