Тест за кучета! Как да изберете перфектния домашен любимец

Хрумвало ли ви е колко страхотно би било в момента, в който решите, че ще си вземете домашен любимец, да разберете как ще расте, какъв ще бъде неговият характер и какви трудности могат да възникнат при възпитанието му? Това ще да даде възможност на собственика не само да избере „правилния“ домашен любимец, но и да се подготви за бъдещото съжителство с него.

За съжаление не всяко животно може да бъде проверено. За наш късмет има специален тест на Кембъл. Той е създаден с цел да се разберат бъдещите поведенчески характеристики на кучето.

Този тест се препоръчва за кученца на възраст от 6 до 8 седмици. По време на изследването кучето трябва да е здраво и активно. Вземете молив и лист, върху който трябва да напишете броя точки, които кученцето е получило. Точките не трябва да се сумират предварително.

1. Оценете контакта с кучето

За да направите това, трябва да поставите кученцето в средата на стаята и да се преместите в другия край. След това го извикайте или се опитайте да привлечете вниманието му по друг начин. Вижте как се държи бебето.

1 точка – ако остане на мястото си
2 точки – ако кученцето се колебае, но движейки опашката си тръгва в посоката, от която го викате
3 точки – ако кученцето тръгне веднага, но опашката е спусната
4 точки – ако дойде уверено с вдигнатата опашка
5 точки – ако кученцето тича покрай вас с игриво настроение, размахвайки опашката си

2. Оценете независимостта на бъдещия си домашен любимец

За да направите това, трябва да върнете кученцето до средата на стаята и да го оставите само. И отново погледнете реакцията.

1 точка – ако кученцето не ви последва
2 точки – ако върви внимателно, но не вдига опашка
3 точки – ако ходи уверено, но опашката не е вдигната
4 точки – ако тръгне веднага, повдигайки опашката, но се държи спокойно и не е в настроение за игра
5 точки – ако кученцето ви следва с охота, размахва опашката и се върти в краката ви.

3. Оценка за послушание

Този път трябва да обърнем кучето по гръб и да сложим ръка на гърдите си, така че кучето да не може да се изправи. И отново да следим реакцията.

1 точка – ако кученцето не се съпротивлява и спокойно лежи по гръб
2 точки – ако кученцето се интересува от вашите действия и се опитва да ви оближе ръката
3 точки – ако кученцето продължава да лежи, но проявява нетърпение. Души ръката ви, пъха си носа в нея. 
4 точки – ако без агресия се опитва да окаже съпротива и да стане на крака
5 точки – ако кученцето проявява активна съпротива и се опитва да ви ухапе

4. Преценете склонността към доминиране. 1-ви етап

1 точка – ако кученцето не реагира по никакъв начин на вашите заповеди
2 точки – ако се обърне към ръката ви и иска да я подуши
3 точки – ако кученцето покаже, че харесва вашите действия и се опита да оближе ръката
4 точки – ако кученцето се опитва да избегне галенето. Ръмжи, но не показва пряка агресия
5 точки – ако домашният любимец ни ви дава да го галите и се опита да захапе ръката ви.

5. Преценете склонността към доминиране. 2-ри етап

За целта вземете кученцето на ръце и го задръжте по такъв начин, че муцуната му да е срещу очите ви. Не го пускайте за около 30 секунди и наблюдавайте поведението.

1 точка – ако кученцето остане спокойно и не се опитва да установи контакт
2 точки – ако домашният любимец не прояви признаци на недоволство от вашите действия, но се опитва да оближе лицето
3 точки – ако първоначално кученцето прояви недоволство, но бързо се успокоява и се опитва да оближе лицето ви
4 точки – ако кученцето не харесва това, което правите. През тези 30 секунди той ще избягва лицето ви, но без признаци на очевидна агресия
5 точки – ако кученцето ръмжи и се опита да ви ухапе

Трябва да се отбележи, че при здраво и активно куче резултатите, получени при тестовете, няма да се различават много. Ако оценките се различават от 1 до 5 във всяка задача, има вероятност да сте направили грешка в теста или кученцето да не се чувства добре. В този случай трябва да повторите теста след няколко дни при стриктно спазване на инструкциите. Ако резултатът не се промени, можем да предположим, че кучето има психични проблеми.

Отговори

1. Ако и в двата етапа на оценката на доминиране кученцето е получило 5 точки, а в останалите тестове не по-малко от 4

Това кученце като голямо ще стане много агресивно. Силно се препоръчва да не приемате такива кучета в семейства с деца. Отглеждането на животно с подобен характер ще ви отнеме почти цялото си свободно време и може да отнеме повече от месец, за да му покажете кой е шефът в къщата.

2. Ако в повечето тестове кученцето е получило 4 точки

Най-вероятно ще стане сериозно и упорито куче. Такова животно може да се превърне в куче пазач или да работи като куче спасител. С такова куче трябва да бъдете активно ангажирани и да имате сериозен подход към тренировката, така че вземането на такова кученце се препоръчва само за възрастни, които възнамеряват сериозно да се занимават с обучението на своя домашен любимец.

3. Ако кученцето е получило тройки в последните 3 опити, а останалите му резултати не са по-ниски от 3 и не по-високи от 4

Това е доста гордо куче, което с нужното внимание може да се превърне в страхотен другар и фамилен любимец. Такъв домашен любимец ще расте смел и уверен, но въпреки това ще знае кой е главният. И най-вероятно никога няма да прояви агресия към членове на семейство, което го е приютило.

4. Ако кученцето в повечето тестове получи 1 и 2 точки

Това кученце е склонно към послушание. Но в същото време избягва социалните контакти. Собствениците могат да имат затруднения в отношенията си с него, тъй като то предпочита спокойствие и самота пред всяка комуникация с хора и животни. Освен това, ако на първия етап на оценката на склонността към доминиране, кучето получи 4 или 5 точки, най-вероятно може да прояви агресия на даден етап.

Имате ли куче? Кажете ми, по какви критерии сте го избрали? Или може би не е трябвало да правите избор и сте взели първото кученце,на което сте попаднали и харесали!? Коментари