20 правила на перфектния гост

За да се получи идеалното събиране перфектният гост е също толкова важен, колкото и добрия домакин. Няма значение дали ще гостуваш на близки за теб хора, ще се появиш на голямо събитие с непознати хора или си поканена си на работна вечеря. Всеки нюанс в поведението ти е важен – от начина на обличане, до бутилката вино, която ще занесеш на домакините.

Вижте нашите златни правила как да бъдеш наистина перфектният гост на една вечеря!

1. Никога не започвай

да се храниш преди и домакинът да го е направил дори и той да казва: „Храната ще изстине, започвайте без мен“, не го прави. Домакинът е най-важният човек на едно такова събиране.

2. Ако домакинът не вдигне чашата

си с питие за първо наздраве, може да е забравил или да се е разсеял, това не пречи по никакъв начин някой от гостите да вдигне кратък тост.

3. На гости не се ходи с празни ръце

и с това правило всички сме наясно. Когато избираш с какво да почетеш на домакините, цената наистина не трябва да е определяща. По-скоро се опитай да избереш нещо персонално за тях. Ако не са почитатели на сладкото, не взимай дежурната кутия бонбони, а например бутилка розе, което знаеш, че приятелката ти обожава.

4. Ако не познаваш домакините толкова добре

и не си сигурна какво ще харесат, хубавото вино си остава добра опция. И недей да купуваш вино под 10 лв – ще изглежда като пренебрежение.

5. Не забравяйте децата, ако приятелите имат такива.

Не е нужно да е нещо скъпо или специално опаковано – хубав шоколад е достатъчен, за да го зарадва.

6. Цветята са нож с две остриета.

Ако носиш цветя за домакина или домакинята то това ги задължава да оставят приготвянето на храната и посрещането на другите гости, за да търсят ваза. А в случай, че искаш да си по-оригинална има великолепни ядливи цветя, които гурме кухнята използва в ястията.

7. Ако събирането е по по-специален повод,

може да донесеш нещо красиво и практично, което да остане само за домакина, а не да бъде изпито или изядено от всички гости.

8. Не забравяй, че домакинът не е човек,

който трябва да прислугва цяла вечер. Предложи помощта си, вместо да се настаниш веднага на масата и безгрижно да се нахвърлиш на предястието. Може да налееш напитките, да украсиш салатата или просто да направиш компания на домакинята в кухнята.

9. Постарай се да изядеш всичко в чинията си,

дори да се окаже, че ястието не ти е любимо. Ако ти остане, обясни, че храната е прекрасна, но в момента спазваш ограничения в размера на порциите.

10. Не закъснявай.

Това правило не е от най-спазваните, но закъсненията с повече от 15 минути се приема като липса на уважение към домакините. Точка!

11. Поддържай разговора,

независимо дали гостите или домакините не са ти много близки. Киното винаги е секси. не разказвай за проблемите на съседите или високия ток.

12.Не чакай да пристигнеш

в дома на приятелите си и тогава да оповестиш, че не ядеш пържено, за да ги поставиш неудобно положение. Информирай за предпочитанията си още като получиш поканата.

13. Бъди любопитна.

Дори и да не си най-великият кулинар, това не трябва да те спира да разпиташ домакинята за храната – откъде е инспирирана, дали рецептата е семейна, кой е любимият й готвач.

14. Много мило е да донесеш нещо,

което сама си избрала или приготвила, например десерт. И задължително се поинтересувай какво харесват домакините и другите гости.

15. Първо и много важно правило,

ако гостуването не изисква да седнете на масата веднага, не се насочвай към някое диванче, от което пасивно да наблюдаваш останалите пристигащи. Прояви внимание към всички.

16. Не насилвай гостоприемството на домакинята.

Побъбри си няколко минути, след като хапнете десерта и се ориентирайте към тръгване.

17. Ако не сте супер близки приятели

или не се виждате често, то е редно писмено да благодариш в рамките на ден – два. Направи го с имейл или sms.

18. Важно правило за финал – пий умерено.

Човек влиза в една възраст, когато много добре знае колко може да изяде и изпие / за дамите това е аперитив плюс една, две чаши вино/. Затова добрият тон предполага да не се наливаме и тъпчем.

19. Преди да си тръгнеш,

може да помогнеш на домакина с вдигането на масата, дори той да откаже. Това винаги прави добро впечатление.

20. И винаги, абсолютно винаги благодари за приятно прекараната вечер.

Целуни домакинята и се ръкувай с домакина. Коментари