Защо скъпите четки за зъби не ви вършат никаква работа

Не си заслужава да се изхвърляте и да давате пари за скъпа четка за зъби, дори и вашият зъболекар да ви е дал точно този съвет, коментират специалисти в статия, публикувана в британския вестник Daily Mai.

Изследването цитира проучване, според което и една най-обикновена четка върши абсолютно същата работа,

колкото три пъти по-скъпите или електрическите.

След близо едногодишни наблюдения върху 4000 пациенти, лекарите достигнали до извода, че 99% от възможно най-скъпите електрически четки за зъби няма да помогнат с нищо, освен с известно удобство и красив дизайн. Данните са публикувани официално в последния брой на сп. Journal of Dentistry и са базирани на проучвания, някои от които с над 30 годишна продължителност.

Голяма част от зъболекарите са категорични

в едно – при почистването на зъбите от значение е как, а не с какво се мият. Стоматолозите препоръчват миене два или три пъти на ден. Задължително миене е сутрин и вечер (след ядене). Миенето, съветват зъболекарите трябва да продължи минимум една минута, като се почистват еднакво добре външната, вътрешната страна на зъбите и дори езика.

Другият проблем, на който обръщат внимание от списанието,

е че почти всеки ден милиони хора подлагат здравето си на риск и дори не осъзнават, че четката им за зъби носи милиони зарази, защото е в близост до различни предмети, по които има патогенни батерии. Бактериите в огромни количества има около канала на банята и по тоалетната чиния и е много лесно да се разпространят на разстояние до 1-1,5 м.

Четката за зъби доста често се оказва в близост до зоната на поражение

и при всяко следващото ползване, вредните микроорганизми навлизат в устата, а оттам много лесно и бързо в цялото тяло.

Британските учени са установили че четири от пет четки зъби се съхраняват на открито. Някои пък на разстояние по-малко от 1 м от тоалетната чиния или канала на банята. Анализите показват също, че върху четката могат да се открият повече от сто милиона бактерии и особено опасните стафилококи, стрептококи, E. coli и други видове гъбички.

Зъболекарите препоръчват четката за зъби да се съхраняват в затворен контейнер

и то на разстояние, което е на повече 2 м от потенциални източници на зарази или преди използване да се третира с някакъв дезинфектант.

В съветите си за здрави зъби, стоматолозите препоръчват още да се ползват четки с изкуствени косми. Естествените попиват влагата и благоприятстват развитието на болестотворни бактерии. Четките от естествен косъм са по-лесно чупливи и остри и може да увредят най-вече венците.

Четката трябва да се сменява на максимум на 2-3 месеца.

Статистиката обаче показва, че мъжете сменят четките веднъж годишно, а жените – на шест месеца. Коментари