Басейнът – новата фитнес зала

Влизаме във водата, но не за да поплуваме, а за да сме в крак с аква тренда при спортовете. Фитнесът в басейна набира все по-голяма скорост. Предлагаме ви няколко спорта във вода, които може да практикувате.

Аква йога

Традиционните йога часове стават все по-разнообразни и всички от вариантите води до укрепване на мускулатурата, развиване на пластичността и успокояване на мисълта.

Принципите на аква йогата на се по-различни, освен че към тях е прибавен елементът вода, което определено има своите плюсове.

Асаните се изпълняват в топла вода – така рискът от разтежнения и проблеми с хронични болки е сведен до минимум, тялото ви е по-гъвкаво, балансът е по-лесен, а движенията по-плавни. Освен това задържането в една поза, когато сте във водата е по-лесно, защото при аква йогата, сякаш сте се лишили от доста излишни килограми

Аква джогинг

Дори само ходенето във вода е трудно, какво остава за бягането. Най-новите трендове в аква джогинга вече включват и аксесоари като специални сандали и колани за повече комфорт и ефикасност при трениране.

Ако и по принцип тичате за за здраве, в парка например, влизането в басейна е идеалното допълнение към тренировъчния ви режим. Във водата ще дадете почивка на ходилата и ставите си, които се натоварват при бягането по асфалт, но ще тренирате още по-здраво сърцето

Ай чи

Съчетава концепциите на Тай Чи и Ци Гун и се изпълнява в топла вода дълбочина до раменете. Подобно на традиционното Тай Чи, Ай Чи включва техники за дълбоко дишане и бавни контролирани движения на ръцете, краката и торса. Упражнения, при които тялото ви е потопено във вода, помагат да се постигнете по-добра релаксация и да увеличите подвижността си, а ефектът е осезаем върху цялата двигателна система.

Аква Спининг

Вече набира популярност у нас, така че вероятно не само знаете за какво става въпрос, но сте виждали потопените в басейни колелета. Карането на колело развива мускулатурата на краката и поддържа сърцето във форма. Във водата, разбира се, скоростта няма как да е същата като на сушата и тъкмо затова натоварването е още по-голямо.

Аква Бели Денс 

Това е спортът за всички любители на ориенталските танци и особено тези, които поради травма не могат да ги практикуват. Движенията са вдъхновени от класическия бели денс, но доста напомнят и синхронно плуване, без да е задължително да умеете да плувате.

Водата ще ви предпази от травми, освен това тя прави бели денса значително по-лесен за изпълнение. Друга полза от този воден спорт е, че се намалява натоварването върху мускулите и ставите, а по време на танца водата масажира проблемните зони като дупе, бедра, корем. Така премахвате не само целулита, но и стреса и напрежението.

Аква Зумба

Не само ще се разхладите, не само ще танцувате, но и ще изваете фигурата си, без да усещате умора, поне докато сте във водата. Както традиционната зумба, така и тази е подходяща за всички възрасти, а уменията в плуването изобщо не са задължителни, защото тялото е потопено в басейна най-много до раменете.

Различно е, че движенията са доста по-бавни и самият инструктор ги показва по този начин. Тренировката продължава 40-50 минути и е стандартна – загряване, основна част и разтягане, като през цялото време не се потите и не чувствате натоварването. Щади ставите, укрепвате мускулите на цялото тяло и получавате „бонус“ воден масаж, а кожата ви става по-гладка и тонизирана. Коментари