Топ съвети за борба с целулита

Целулитът – едно генетично обусловено проклятие за много жени. Борбата с този неприятен проблем е изключително трудна, по-трудна дори от тази с качените килограми.

Защо? Просто защото целулитът е обусловен генетично.

Знае се, че целулитът няма пряка връзка с теглото на човека. Портокаловата кожа се среща и при слаби, и при дебели. Разбира се при тези с наднормено тегло се отличава много повече.

Какво всъщност представлява портокаловата кожа?

Най-кратко казано казано – много клетки, пълни с мастни образования, които са затворени в лимфна течност. Ако тялото ви има способността да задържа течности, това неминуемо помага за ефекта „портокалова кожа”.

Другата доказана от лекарите причина за целулит са повишените нива на естроген. Ето защо основно на дамите е отредено да се притесняват за изгледа на дупето и бедрата си. Да, животът не e справедлив, понякога само приемът на хормонални контрацептиви с голяма доза естрогени могат да ни „уредят“ с „портокаловата кожа“.

Как да се справим с проблема?

Няма панацея. Но най-успешният подход в борбата срещу портокаловата кожа е спазването на трите стълба – правилно хранене, спорт, професионални масажни процедури. Ако решите да наблегнете само на един от тях самостоятелно, то ефекта ще е повърхностен или никакъв.

Хранене при целулит

Режимът не се съсредоточава до това да се забраняват определени храни. По-удачно е да се избягват храни, които водят до образуването на целулит. На първо място е солта, която води до задържането на вода в организма, следват газираните напитки, алкохола, продукти с високо съдържание на консерванти. За образуването на целулит “помагат” още изделията от бяло брашно, пържените храни, маргарина и продуктите с подсладители.

Специалистите препоръчват антицелулитната диета да включва много плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, риба, пилешко, яйца, нискомаслено сирене, сурови ядки и др.

Важно! Задължително трябва да се пие най-малко два литра вода на дневно. Пиейки течности вие изхвърляте повече токсини. Метаболизмът на тяло, изчистено от токсини съответно, е по-добър и мазнините се горят по-лесно.

Спорт и борба с целулита

Упражненията срещу целулит трябва да включват -интензивно кардио натоварване. Не по-малко от 30 минути. Най-хубаво е да ги правите сутрин на гладно. Спортовете, които помагат в борбата срещу целулита са много – фитнес, плуване, бягане, каране на велосипед, степерът, бягащата пътека

Борбата с портокаловата кожа включва упражнения, които трябва да натоварват най-вече бедрата и дупето, където целулита си личи най-много.

Предлагаме ви някои прости упражнения за желаната фигура без портокалова кожа:

  1. Съберете коленете си напред и приклекнете все едно седите във въздуха, ако ви е трудно подпрете гърба на стената. Пробвайте да останете така, докато можете. Повторете 10 пъти.
  2. Застанете прави и раздалечете краката. Приклякайте, като навеждате торса напред, а задните части изнасяте, колкото можете назад. Направете 20 повторения.
  3. Поза легнала. Приберете коляното и свийте бедрото си към торса имитирайки позата на ембрион. След това изпълнете упражнението и с другия. Повторения по 20 пъти.
  4. Сега легнете странично вдигнете крака право нагоре. Обърнете се и повторете упражнението с другия крак. Десет пъти.
  5. Както сте легнала по гръб започнете да движите краката си във въздуха все едно въртите педалите на велосипед. Хубаво е да направите поне 15 повторения.

Масажи в борбата с целулита

Масажите, съчетани с упражнения и здравословно хранене ще дадат бърз тласък за за постигане на видим ефект. Трябва да знаете, че масажите не са панацея, а допълнително средство в тази трудна борба.

Масажът трябва да е дълбочинен и силов, за да разбие целулита. След този масаж кръвообращението в областта на проблемните зони чувствително се подобрява .

Антицелулитни съвети

Ако работите зад бюро е добре да се раздвижвате на всеки час. Хора, прекарващи работния ден, седейки в офиса обикновено имат лениво кръвообращение в зоната на ханша и бедрата, а това води до ясно изразен целулит.

Редуването на горещ и леден душ ще засили кръвообращението, а кожата ще стане по-гладка и еластична. Добре е по време на контрастния душ поне пет минути да правите кръгови масажни движения на всяко бедро. Ефект ще появи само след няколко дни.

Да обобщим 

Най-ефективните методи за справяне с целулита са физическа активност, правилно хранене, антицелулитни масажи със специална козметика, антицелулитни компреси и обвивания, балнеотерапия, лимфен дренаж, терапия с камъни, липосукция, ултразвукова терапия, мезотерапия, електростимулация и още безброй модерни процедури, които се прилагат в различните козметични салони,спа центрове и клиники за пластична хирургия.

Антицелулитната козметика е добро средство за профилактика срещу целулит, а в съчетание с физическа активност и правилно хранене може да помогне в началните етапи от развитието му. Но когато е нужна вече не профилактика, а лечение на трайно съществуващ проблем, антицелулитната козметика не върши работа. Необходима е помощ от специалист. Коментари