10 естествени масла, които ще се погрижат за кожата

Естествените масла са любима зимна грижа на много жени, които харесват домашните средства за красота. Какво е най-важното трябва да знаеш за маслата? Те се добиват от ядки, семена, плодовете на растенията чрез метода на студено пресоване и фино пречистване.

Маслата подхранват кожата, ускоряват обмяната на клетките, помагат за хидратирането и образуването на колаген. Маслата се абсорбират много добре както от кожата, така и от косата, като им придавайки им здрав вид и кадифена мекота.

Съставките, които се съдържат в маслата много по-лесно се абсорбират от кожата, за разлика преработените, които се съдържат в козметичните продукти. Натуралните растителни масла се използват при масаж на лицето, деколтето и шията. За максимално подхранване на кожата е желателно да се прилагат преди нанасяне на крема за лице или тяло. Те могат да се използват като самостоятелна козметична маска или да се добавят към готови продукти.

Растителните масла се делят на два вида – етерични и основни. Задължително е да се научим да правим разлика между тях. Основните може да се използват в чист вид, стават и за ядене. В етеричните или още аромотерапевтичните са концентирани ароматни и летливи вещества. Те не са водоразтворими и не се използват в чист вид.

Масла, близки на човешката кожа – тези масла са стабилни, бързопопиващи и са подходящи за всички типове кожа.

  1. Бадемово масло – от древността се използва като масажно масло за бебета и деца и намира широко приложение в медицината. Базово масло в ароматерапията, което бързо успокоява, омекотява и изглажда кожата. Подходящо е за суха и чувствителна кожа и заздравява косата.
  2. Маслиново масло – използва се основно като храна. Не съдържа разтворими витамини, ценни елементи, фитостероли, фосфолипиди и екстракти. За да стане годно за козметични манипулации маслиновото маслото се пречиства. Добре предпазва кожата от изсъхване и същевременно предотвратява образуването на бръчки.
  3. Кайсиевото масло – също е подходящо да суха и застаряваща кожа. то действа регенериращо и овлажняващо. Има добър ефект срещу бръчки. Може да се използва като масажно олио за бебета и деца.
  4. Прасковеното масло – попива много бавно и поради тази причина се използва за продължителни масажи при всички видове кожа. Много подходящо за суха и застаряваща кожа. Има страхотен противостареещ ефект, тъй като придава кадифена мекота и гладкост.
  5. Масло от авокадо – възстановява нарушения в резултата на стареене липиден баланс и спомага за синтеза на нови колагенови връзки. Успокоява кожата.
  6. Пшенично масло – богато на витамин Е, лецитин, микро и макро елементи. Спомага за снабдяването на клетките с кислород, защитава от вредните вещества и връща еластичността на кожата. Подходящо за околоочния контур. Помага за силно напукани устни и пети. Предпазва от образуване на стрии.
  7. Масло от гроздови семена – съдържа природния антиоксидант процианидин. Състои се от 70% незаменими мастни киселини, които много лесно се свързват с кожата, съединяват и задържат влагата. Регулира омазняването и е сред малкото подходящи масла за мазна и смесена кожа. Подходящо при рани и изгаряния.
  8. Масло от жожоба – състои се предимно от мастни киселини. Универсално природно масло, което практически не гранясва. Нанесено върху кожата , създава невидим устойчив и еластичен слой, който предпазва от неблагоприятните въздействия на околната среда.
  9. Арганово масло – едно от най-използваните в козметичната индустрия. Аргановото масло от години носи славата си като течното злато на пустинята. Води се за едно от най-скъпите видове растителни масла. Богато на витамин Е и полифеноли, които са силни антиоксиданти. Възобновява и регенерира клетките. Стимулира и подхранва изключително добре – коса, кожа и нокти.
  10. Сафлоровото масло – получава се от семена на вид трън, култивиран от хиляди години в Африка и Азия. Съдържа до 80% специфична форма на витамин F. Подобрява еластичността на кожата, подходящо за овлажняващи маски.


 Коментари