Кожата е жадна? Как да си помогнем!

Кожата е изградена от 70% вода и благодарение на нея е еластична, мека и гъвкава. Знаем, че епидермисът черпи вода от по-дълбоките слоеве на кожата като непрекъснато я изпарява. Повърхностният рогов слой на кожата обаче има задачата да задържа вода и да действа като бариера срещу бързото изсушаване. Той е един вид стена. Нейните „тухли“ са клетките „циментирани“ с липиди, серамиди и основни мастни киселини. Този слой има функция не само да задържа водата, но и да я улавя чрез субстанции като уреята.

След 30-та година обаче кожата започва да губи значително повече вода заради забавените обновителни процеси и заради замърсяването, климатичните условия и други външни и вътрешни фактори. Има две решения: да пием повече вода и така да попълваме вътрешните резерви и да се напои кожата отвън с хидратиращи продукти. Те не само овлажняват, но и предотвратяват изпаряването.

Кожата е като гъба-може да поеме големи количества вода и сме длъжни да и и я доставяме всекидневно с помощта на демакииращи продукти, лосиони за почистване на водна основа, тоници, гелове, серуми , маски, с термалните или флорални води, които освежават лицето през деня

Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?

Дехидратираната кожа е жадна, а сухата и жадната едновременно много гладна. Двата типа кожа се нуждаят от различни неща. Дехидратираната може да е склонна към омазняване, а сухата се нуждае от вода, но и от липиди, серамиди, основни мастни киселини за подхранване на роговия слой

Дехидратацията води ли до ранна поява на бръчки?

Фините линии, които преминават в бръчки , се образуват по-бързо върху дехидратирана кожа. На 25 години те все още са дискретни, на 30 ставата леко забележими, а на 40 години вече са с изразена дълбочина. Дехидратацията е първият стадий в образуването на бръчки, поради което е желателно да се компенсира нарушеното равновесие още на 20 години. Много по-лесно е да се попречи на образуването на нови бръчки, отколкото на вече появилите се да се смекчат.

Демаркиращи води или обикновена вода?

И двете. Мицеларните и демаркиращите продукти щадят кожата повече от чешмяната вода, като повечето дори я хидратират. Тези дегримиращи води са лесни за използване и само с напоен козметичен тампон без измиване почистват грима и замърсяванията. Кожата остава чиста и освежена.

Мицеларните води са магически за вечно бързащите или за често пътуващите жени. Водата от чешмата също е добро решение, но на места където тя е твърде твърда и калцирана, не е много чиста и не щади кожата.

Чешмяната вода е идеална за измиване след маска или ексфолиране. Някои козметици препоръчват да се редува топла със студена вода, за да се постигне ефекта на сауната. Но в никакъв случай не я оставяйте да се изпари свободното от лицето, а я подсушете.. Така ще избегнете дехидрацията, тъй като след продължително измиване на кожата са необходими поне четири часа да се възвърне хидролипидния слой.

Термални, флорални и дегримиращи води?

Термалната вода е козметична грижа, чиято цел е да омекотява, хидратира и почиства. След като изсъхне естествено, оставя невидим защитен филм, без никакъв дискомфорт. Термалните и флоралните води имат широк спектър на действие, допълват почистването на кожата и освежават. Оставят се известно време да изсъхнат свободно и остатъците се изсушават с хартиена кърпичка

Ефектът на хидратиращите кремове?

Те правят кожата мека, еластична, защитават я от външни агресори и укрепват в дълбочина. Това е доказано от многобройните изследвания. Дерматолозите от години наблюдават повишаване на производството на колаген на кожата вследствие използването на различни хидратиращи продукти.

Хидратиращите кремове ускоряват и естествения процес на клетъчно обновяване. Добре хидратираната кожа поддържа редовен ритъм на ексфолиране, при който новите клетки се изкачват бързо в горните слоеве. Затова добре овлажнената кожа не е склона към преждевременно стареене. Коментари