10-те най-големи лъжи за целулита

Няма жена, която да не мечтае за изящни крака, перфектно дупе и плосък корем. И в тези идеали за красота, целулитът не се вписва по никакъв начин. Портокаловата кожа не е просто козметичен дефект, а сериозно заболяване на съединителната тъкан.

Близо 85% от нежната половина в някаква степен е засегната от „портокаловата кожа“. Според д-р Айхам Ал-Айоуби, основател на клиниката Medical and Aesthetic clinic в Лондон митовете за целулита са станали толкова много, че от всичко това печели само козметичната индустрия. Нейните маркетинг гурута умело зарибяват дамите да дават куп пари за продукти, които няма да им помогнат. Неговият апел е : „Спрете да давате пари за скъпи продукти, които ви обещават гарантирано премахване на целулита. Те просто не работят“

Ето и митовете за целулита, които той развенчава

1. Дамите, които нямат наднормено тегло нямат целулит

За съжаление, това е първата лъжа. Целулитът не зависи от килограмите. Редица други фактори влияят на неговото образуване – гените, слънце, дехидратация на тялото, възрастта, както непрекъснати колебания в теглото.

2. С напредването на възрастта дамите имат повече целулит

Заблуда. Има много млади девойки с целулит. Днес дори и двадесет годишните момичета страдат от портокалова кожа. Да, с напредване на възрастта портокаловата кожа става все по-видима, тъй като кожата губи свежия си вид и еластичността й намалява.

3. Портокаловата кожа се лекува с козметика

Козметичните продукти под формата на различни кремове и гелове временно заглаждат кожата, но не за дълго. Целулитът се образува в долните слоеве на кожата и не може да бъде повлиян по никакъв начин от „вълшебните“ мазила.

4.Излишните мазнини предивикват целулита

И тук грешите. Появата на целулита не се дължи на големи количества подкожна мазнина, а на тъканта под нея. Мазнината се намира между кожата и мускулите и когато те се отпуснат, се появява портокаловата кожа.

5. Мъжете нямат целулит

Не е вярно. Имат, но при тях се появява значително по-рядко, тъй като тяхната мускулатура е по-здрава и освен това в организма им има по-голямо количество от тестостерон, който има способността да гори мазнините. Естрогенът е един от виновниците за образуването на целулит.

6. Кардиото фитнесът премахва целулита

Кардио тренировките са ефективни за намаляване на теглото, но за целулита определено помагат силовите тренировки. Те правят кожата по-здрава и опъват мускулите. Ако искате да се преборите с целулита наблегнете на силовите упражнения във фитнеса.

7. Впитите дрехи премахват целулита

Да, тесните чорапогащи, ластичните клинове прикриват донякъде портокаловата кожа, но в същото време я притискат и в резултат на това целулитът само се задълбочава.

8. Тенът намалява портокаловата кожа

Да, но само визуално. Когато кожата отново избелее, всички дупчици и несъвършенства ще се покажат с пълна сила, където са си били и преди морската ви почивка.

9. Целулитът изчезва, ако отслабнете

Вече споменахме, че не количеството подкожни мазнини, а здравината на задържащата ги тъкан е от значение.

10. Липосукцията премахва целулита завинаги

Лъжа. С тази процедура мазнините по тялото се разпределят неравномерно и като нищо това може да увеличи дупките по кожата ви. Коментари