Доказано! Лошият сън води до напълняване

Лошият сън отслабва организма и увеличава риска от затлъстяване. Шведски учени изследваха как работата на смени, смяната на часови пояси и умората се отразяват на здравето.

Те твърдят, че дори една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан,

които увеличават способността на тялото да натрупва тлъстини и са свързани с диабет тип 2.

Обратният ефект се появява в мускулната тъкан, защото протеините, които ги изграждат, започват да се разпадат на по-прости форми. Това може да е адаптация, помагаща на тялото да съхрани мастните натрупвания, които изгражда.

„Открихме доказателства, че това може да е свързано с промени в биологичния часовник, който регулира 24-часовия ритъм, определящ как тези ключови тъкани използват метаболитното гориво и реагират на стимули“ – обясни ръководителят на екипа д-р Джонатан Седернес от университета в Упсала.

Предишните изследвания само установиха връзка между загубата на мускулна маса, диабет

и напълняване у работещите на смени, но не можаха да изключат дали за това не допринасят фактори от начина на живот, например лошо хранене или обездвижване.

Шведските учени откриха доказателства, че прекъсването на цикъла на съня може пряко да се отрази върху метаболитните процеси и да предизвика трайни рискове за здравето.

Специалистите съветват да се храним с повече пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци

– в частност ябълки, грозде, боровинки и зелени листни зеленчуци. Полезно е да ядем млечни продукти, като йогурт и сирене, както и да пием редовно чай и кафе.

В хранителния си режим трябва да избягваме червеното и обработено месо, подсладени напитки, картофите – най-вече чипса, и рафинираните въглехидрати, които се съдържат в белия хляб и белия ориз. Разбира се, отслабването и редовните физически упражнения силно се препоръчват.

 

  Коментари