Забрави излишните килограми с еднодневно гладуване

Ако някога сте спазвали диета /няма жена, която поне веднъж в живота си да не е прибягвала до такава/ знаете, че има хиляди вариации. Но задавали ли сте си някога въпроса: „Полезно ли е да гладувате един ден“ ? И тук отговорът е само един – спазването на еднодневна диета е изключително полезно.

Какъв е принципът на еднодневното гладуване? Диетата, при която 24 часа се пие само вода. Разтоварването и пречистването се основават на същите принципи, които стоят в основата на поста.

Както веднъж седмично хващате парцала, за да измиете апартамента, така веднъж седмично седмично тялото се нуждае от основно почистване на натрупалата се „прах и мръсотия“.

Почивен ден за организма

Голяма част от хора не живеят здравословно: спортуват малко, консумират вредни храни от супермаркета, пият алкохол, пушат. На всички тях еднодневното гладуване може да се препоръча не само като мек вариант на диета, но и като програма за оцеляване.

И най-лесното в този случай е, че не трябва да мислите за нищо друго. Вашата единствена задача е да пиете много вода един ден от седмицата, по ваш избор. Може да включите единствено чай, но без захар. За всичко останало, вашият „вътрешен лекар“ ще се погрижи сам.

Ефективна грижа за тялото

Известно е, че гладуването е един от най-добрите начини за контролиране на наднорменото тегло. Но отвъд това, благодарение на еднодневното гладуване много заболявания могат да бъдат предотвратени в зародиш.

За разлика от обикновените гладни диети, еднодневната няма да ви докара дискомфорт. По време на еднодневната диета няма да възникнат проблеми като силно главоболие, глад, отпадналост. А и по всяко време може да прекратите гладуването, ако не се чувствате добре.

Само един ден гладуване е прекрасна крачка към вашето здраве 

Какво се случва при спазването на еднодневна диета?

1. „Измитате“ вредните отлагания, които провокират редица болести

2. Изчиствате душата

3. Създавате си повече вътрешен комфорт

4. Понижаване нивата на холестерол

5. Повлиява благоприятно на хронични заболявания като ревматизъм

6. Помага при заболявания на кръвообращението, рак, диабет и заболявания на храносмилателните органи

7. Подсилва имунната система, регенерира клетките, забавя процеса на стареене

Ако решите да стартирате еднодневна диета не си въобразявайте, че сте привърженик на нещо необичайно. Малко хора подозират, че самата природа има строги правила – затова отделете един ден от седмица за вашето здраве и фигура. От друга страна, ще направите нещо съвсем очевидно и естествено: за много кратко време ще дадете на тялото си време да достигне до необходимия баланс.

Организмът се нуждае от паузи между храненията. Това се случва с нас всяка вечер! Ако обикновено вечеряте в седем вечерта и закусвате в седем сутринта, провеждате 12 часов пост, без дори да се замисляте.

Всъщност храненето и гладуването следват нормалния ритъм в живота на човека.

Тялото се нуждае от десет до дванадесет часа почивка след вечерята преди следващото хранене, за да усвои цялата храна, абсорбирана през предходния ден. Това е силен аргумент, че през нощта е вредно да се яде тежка храна: вероятно знаете думите: „Изяж закуската сам, обяда сподели с приятел, вечерята дай на врага“.

Ако гладувате един ден прилагате един прост и ефективен метод: веднъж седмично удължавате естествения период на нощен пост в продължение на 24 часа. По този начин давате на тялото си шанс да се отървете от вредните вещества, които са се натрупали в организма и да обработите полезните вещества, които се превръщат в енергия.

Допълнително освободена енергия ви помага да преодолеете умората и стреса. Ако се придържате към диетата само веднъж седмично, редовно ще давате на тялото си пауза, която е необходима, за да получите нова енергия. Диетата за един ден се издържа лесно. Просто един ден без храна.

Подобрете на състоянието на духа с еднодневната диета

Всъщност корените на еднодневната диета или гладуването лежат още в индийската йога. Йога е най-старата система за лечение, предназначена да разширява съзнанието и да поддържа здравето в отлично състояние.

Целта на йогата е преди всичко постигането на добро здраве и увеличаването на продължителността на живота. Повечето учители по йога съветват учениците да се откажат от алкохола и да ядат месо. Също така сред техните съвети трябва да се пости един ден в седмицата.

В този ден се пие само вода. Познато ли ви е!? Това е основният принцип на еднодневната диета! Така че, като започне еднодневна диета ще се приобщите към вековния опит – преди вас са постили милиони хора по света от всички култури и народи.

Еднодневно гладуване – ритуали

Гладуването един ден е като малък ежедневен ритуал. Постенето винаги е било религиозен ритуал, който помага да се изчисти тялото и да се постигне покой. По време на племенни религиозни лечебни ритуали на северноамериканските индианци гладували заедно, за да прогонят злите духове. Днес това се нарича гонене на отрицателната енергия.

Диетата за един ден може да се превърне в задължителен ваш ритуал, за да прекъснете серията от монотонни дни и да дадете на душата мир. Това е просто въпрос на вътрешна нагласа.  По време на гладуването, с приема на всяка глътка вода си повтаряйте че днес е вашият ден за прочистване на душата и грижа за тялото.

Крачка към постигането на вътрешната и външната хармония, която ще ви помогне да развиете увереност и удовлетворение. Разбира се, диетата за един ден работи и в случай, че спазвате не само „външните правила“, а ако се обърнете към „вътрешната“ – душата.

Диетата за един ден – актуална, модерна и много подходяща за нашето съвремие 

За разлика от класическия глад, еднодневната диета е идеална за условията, които съвременният начин на живот ни дава. Можете да се придържате към нея независимо от възрастта, пола, религията, професията. Нищо не пречи да правим диета както по време на работа, така и докато си почиваме.

Няма да имате нужда от специални подготовки, дори не е нужно да ходите до магазина. Ти просто пиеш вода през целия ден. Специалните напитки, като суроватка, сокове и чай, увеличават количеството изгорени мазнини, но не са необходими за цялостната ефективност на диетата.

Няма странични ефекти!

Нормалните диети са толкова сложни, че прекарвате много време, опитвайки се да купите всичко, от което се нуждаете, и след това да приготвите по специален начин необходимата храна. В допълнение, дълъг пост, през който човек пие вода и чай, е възможно само след преглед от лекар и с непрекъснат надзор. При продължително гладуване или след определена диета се появяват и неприятни нежелани реакции, например главоболие и умора.

Ще забравите за всички проблеми, ако гладувате веднъж седмично :

без предварителна подготовка

без главоболие

без проблеми с кръвообращението

без раздразнителност и нервност

без умора

без изтощение

без депресии. 

Диетата за един ден – отстранете неприятната миризма от устата

При някои хора резултатът, който се получава по време на гладуване, е появата на лош дъх. Разбира се, това създава известно неудобство, но също така показва, че тялото ви работи в полза на вашето здраве! Срещу миризмата от устата ще помогне следното.

Добавете към водата, която в деня на постенето трябва да пиете, малко лимонов сок или ябълков оцет. Можете също така да изплакнете устата си с вода и етерично масло от мента. След дъвченето на карамфил, вие също ще се отървете от нежеланата миризма.

В деня на пост, не забравяйте да си миете зъбите 3 пъти на ден.

Избор на подходящ ден за гладуване

По принцип за еднодневна диета най-подходящият ден е понеделник, въпреки че можете да изберете друг ден от седмицата. Вашето тяло няма да следи дните, то ще е доволно от възможността да се отпусне и да се очисти. Някои хора предпочитат да постят в неделя, защото е по-лесно и по-приятно за тях да се откажат от храненето в почивен ден.

Няма значение кой ден. Само го маркирайте със значката „един ден на диета“ във вашия календар. Много бързо ще се превърне в навик и скоро ще развиете необходимост да се откажете от храната веднъж седмично.

За кого гладуването е вредно? 

Гладуването за един ден е напълно безопасно, и по принцип не е противопоказно за никого. Напротив, тази диета активира процесите на самолечение и разтоварва органите. По време на заболяване еднодневната диета в много случаи допринася за възстановяване.

Разбира се, преди да започнете да се придържате към нея, трябва да се консултирате с лекар. При тежки, животозастрашаващи заболявания, свързани със загуба на тегло, като например рак, еднодневната диета е противопоказна. Също така, не се препоръчва след операция, при слабост или при лечение на психични заболявания.

По отношение на децата и бременните жени – всичко е много индивидуално и със сигурност трябва да се консултират с лекар, преди да се обърнат към някаква диета.

Непрекъснатото консумиране на храна – тежка работа за тялото

Кога се чувствате особено весела? Кога се връщате на работното място след обилен обяд и чаша кафе? Нищо подобно! Тъй като пълният стомах забавя както психическата, така и физическата активност. Никой бегач не би си помислил, че ще яде свинско или торта с бита сметана преди старт. Причината е проста: приемането и смилането на храна е трудна работа за тялото.

Перисталтиката на червата чрез постоянно трябва да работи, за да преработва храната по храносмилателния тракт. В този момент работата се извършва не само на физическо, но и на химическо ниво, тъй като всички хранителни вещества се разделят и се преразпределят в клетките.

Ако стомахът е празен?

Ако енергията, изразходвана за храносмилане е спасена, ние ще почувстваме неочакван приток на енергия. Дори по време на продължително гладуване тялото разполага с достатъчно ресурси за активна работа. Нашето тяло може да съществува в продължение на седмици без твърда храна и да остане активно.

Никога не трябва да прекъсвате гладуването с ядене на животински продукти, мляко, сирене, риба, яйца, ядки или семена. В рамките на два дни след прекъсване на гладуването не трябва да консумирате и никакви кисели храни

Добър старт на седмицата

Разбира се, няма да загубите 7 кг още в първия понеделник, но това абсолютно не е и необходимо. И все пак, със сигурност ще усетите, че дори един понеделник в седмицата да гладувате, пак ще намалите размера на дрехите. Ще почувствате колко е хубаво, когато физическата и духовната енергия се освобождава в тялото.

Диетата за един ден ще промени вътрешното ви настроение и нагласа. Много хора започват седмицата недоволни и намръщени. Те не искат да стават от леглото, депресирани са, разочаровани и най-вече мислят, че са болни. Истината е, че те просто нямат достатъчно енергия.

Този, който успее да следва диета за един ден има много по-голям енергиен резерв. Той ще започне седмицата на гребена на вълната и ще напълно подготвен за натовареното ежедневие.

Компенсиране на греховете от уикенда 

Постът от понеделник е полезен, за да компенсира греховете, извършени през уикенда. В крайна сметка, в края на седмицата – това е времето, когато искате да се отпуснете и да се поглезите вкусно след тежка работа! Но калориите, събрани през уикендите, няма да изчезнат сами. Eднодневното гладуване не изисква от вас да станете аскетик. Спокойно се наслаждавайте на уикенда.

Разбира се, това не означава, че трябва да забравите за какъвто и да е контрол над себе си, защото излишните неща нямат нищо общо с удоволствието. След като сте разпределили един ден, в който ще гладувате, можете успешно да компенсирате лишенията с едно прилично хапване. Добър апетит!

Ефектът обаче ще е по-силен, по-бързо ще свалите килограми и ще прочистите организма колкото по-малко отдавате почит на лакомия през уикендите. Коментари