Лъжите за ползите от някои хранителни и здравни продукти

Омръзна ти да се зареждащ с протеини и да следиш кое е без глутен? На коя здравна и фитнес тенденция ще издържи проверката на времето? Ето някои митове и истина, които трябва да знаете, когато решите да се обърнете към здравословния начин на живот.

Храна на прах. Какво по дяволите е това?

Това беше тенденция през миналата година. Заместители на храна във формата на прах, в които се съдържат всички полезни вещества, поне така твърдят създателите им. Храната на прах обещава да ти спести ценно време и да ти помогне да намалиш теглото си. Това било бъдещето. Сериозно ли?

Истината: Това просто е една глупост, която води към опасно и нездравословно поведение. Естествената храна съдържа комплекс от вещества, които е абсолютно невъзможно да се пресъздадат прах, произведен в лаборатория. Важни минерали,витамини като А,С,D, К ще се разрушат при производството на тази пудра, твърдят специалистите. Нека космонавтите си я ядат, ако е вярно и за тях.

Тренировки за издръжливост?

Преди не бяха много хората, които казваха: „Ей, подобрих собствения си рекорд този уикенд“ на висок глас. Сега, половината от приятелите ти пробягват маратонски състезания и минават Стара Планина с колело. Вече се говори за травми и се показват синини, вместо да се обсъжда махмурлука.

Истината: Добре е, ако спортуваш правилно. Важно е да имаш добра фитнес подготовка или рискуваш да получиш травми. Няма как да минеш без това. 10 часа на седмица са абсолютно достатъчни, казва професорът по спорт Доминик Мейлард, от университета Есекс.

Увеличавай натоварването си с 10% седмично и прави 3 различни тренировки – една дълга и силна, една бърза и една възстановяваща. Проучванията показват, че тренирането по при пъти в седмица, вместо по пет, намалява риска от травми.

Зареждане с протеини

Протеиновото зареждане е мутант между няколко диети – Дюкан и Палео. И част от още няколко: много месо и яйца, протеинови шейкове, качване на нивата на протеин преди и след тренировка.

Истината: Всички се нуждаем от протеини, но може да стигнеш твърде далеч. Бъбреците ти трябват да работят повече, за да филтрират продуктите, които ядеш. Това може причини натрупване на килограми, казва експертът по здравословно хранене Фрида Харджу. За да намериш баланс,направи така, че 30% от калориите ти да идват от протеини. Най-доброто решение – пиле, риба тон и боб.

Пробиотици

Пробиотиците са живи бактерии и закваска, които са полезни за стомаха. Продуктите, които ги съдържат наводниха пазара, както и разговорите за това, какво точно правят в стомаха ни.

Истината: Пробиотиците са естествената съставка на киселото мляко, краставичките и маслините – казва Торибо Матеас. Да, те са полезни, но естествени. Няма нужда да хвърляте много пари за тях, за да работи правилно храносмилателната ви система. Избягвайте ги на хапчета и ги приемайте по естествен път – кисело мляко да имаш у нас. С плодове, без плодове, всякакви варианти на масленост.

Без глутен

Много популярна мания. Спазва се от много хора, без да са наясно на какво пречи глутенът.

Истината: Освен ако не страдаш от целиакия, той изобщо не е вреден. Някои смятат, че безглутеновите храни са по-здравословни, но проучвания показват, че те имат по-високи нива на сол и захар от тези с глутен.

Умни води?

Не е проста бутилка, от която пиеш вода преди сън. Тези обогатени води /с клен, кактус, диня/, могат, според създателите им, да направят всичко, включително да увеличат имунитета, да намаляват подуването и да ти спестят от махмурлука.

Истината: не правят нищо повече от това, което и обикновената вода. Съдържат толкова малко от полезните неща, с които рекламират, че разликата между тях и филтрираната вода е никаква. Има вече проучвания, които доказват, че пиенето на вода от пластмасови бутилки вреди на здравето. Сипвай я в чаша. Коментари