Кръвен тест може да замести биопсията

Прост кръвен тест може да заеме мястото на биопсията като златен стандарт за откриване на рака, съобщават учени от Великобритания. Този нов революционен метод беше представен в Колорадо на годишната Световна конференция по белодробен рак от британския гръден хирург Ерик Лим.

Биопсията е процедура в медицината, приз която се взема малко парченце тъкан от някой орган. Тъканата се обработва в лаборатория и след това хистолог я изследва под микроскоп. За повечето от сериозните ракови заболявания, биопсията има решаващо значение.

Досега биопсията беше най-надеждният метод за установяване наличието на ракови клетки,

но тя е инвазивна, скъпа и отнема много време, което раковите пациенти не могат да си позволят да загубят. Новият кръвен тест предлага бърза, неинвазивна алтернатива, която би струвала стотици вместо хиляди долари на пациент.

Според Лим, ръководител на изпитването му , пациентите ще имат резултата „до дни“. Биопсията е скъпа. Проучването през 2014 година в САЩ показва, че тя струва средно 14 634 долара на пациент. А освен това почит 20% от пациентите преминали белодробна биопсия, са получили усложнения.

Нещо повече, понеже биопсията е специализирана процедура,

която често се извършва чрез компютърна томография или операция, може да се чака дълго, като излага на допълнителен риск живота на пациентите. А новият и то съвсем „прост“ тест ще промени всичко това.

Изследването, което било проведено в Кралската болница „Бромптън“ в Импириъл колидж Лондон, включвало 223 пациента с известен предполагаем първичен или вторичен рак на белия дроб, очакващи операции. Изследователите не знаели дали ракът е потвърден или не. Резултатите показвали, че почти в 70% от случаите кръвния тест предсказва точно наличието на ракови клетки.

Когато клетките умират, в това число и раковите, се освобождава ДНК в кръвообращението.

Новият кръвен тест е в състояние да улавя три чести специфични за рака генни мутации в кръвта. Определени генни модели са свойствени за рака, но варират според неговия тип.

Ракът на белия дроб и на дебелото черво и правото черво имат сходни генетични модели, затова изследователите очакват и за двата да бъдат използвани сходни тестове. Освен това изследователите съпоставили генните аномалии, откривани в кръвта, с тъканни проби и установили, че те си съответстват, което потвърждава резултатите им.

Коментирайки откритията Лим казва: „Ние се надяваме, че това изследване ще постигне истинска промяна, която в крайна сметка би могла да доведе до спасяване на много повече животи чрез по-ранно диагностика и лечение на всички видове рак“

Засега тестът не се разглежда като алтернатива на биопсията за всички пациенти, но ако резултатът на един пациент е положителен, това ще му спести необходимостта от биопсия преди да пристъпи към лечение. Коментари