Най-големите митове за рак на гърдата

Сякаш всеки ден научаваме за нови причини и начини за откриване, предпазване или лекуване на рак на гърдата. За да ни се изясни положението и за да престанете веднъж завинаги да се стресирате, се обърнахме към експерти по женско здраве, които отговориха на въпросите ни.

1. Никой в семейството ми няма рак на гърдата. Това означава ли, че съм в безопасност?

Не съвсем. От всички жени с рак на гърдата, само 13% имат близка кръвна връзка с някого. Това е родител, сестра или дъщеря, която също е имала рак на гърдата. Това означава, че всички жени са изложени на риск. Така че е важно жените да бъдат нащрек и за опознаят гърдите си.

2.Чух, че ако имаш много бенки по кожата, означава, че съществува по-голяма вероятност да развиеш рак на кожата. Вярно ли е?

Това е област на изследване, която не е спирала да се развива. Предварителните и планирани изследвания показват, че има връзка между бенките и рака на гърдата, както и че се случва при жени в етап преди менопаузата, но може и да се срещне при по-млади жени. Но тепърва се правят още проучвания, за да се каже дали е така.

3. Какви са последните мнения по отношения на алкохола мога ли спокойно да си пия виното, или не?

Много изследвания показват, че приемането на алкохол увеличава значително риска от рак на гърдата и то й е по-висок в съответствие с приеманото количество алкохол. Ако пиеш, ограничаването на алкохола до по-малко от едно питие на ден и приемането на достатъчно фолиева киселина може да ти помогне да намалиш този риск. Фолиевата киселина възстановява клетките и се съдържа в портокали, зелени листни зеленчуци, обогатени зърнени закуски и мултивитамини.

Ако усетя бучка в гърдите си, това означава ли, че имам рак на гърдата?

В повечето случаи тези промени при младите жени не са проблем. Няма нужда да полудяваш от тревога. Но винаги е по-добре да се подсигуриш и да си говориш с лекаря.

Докосвай се?

Проверявай гърдите си често под душа, така веднага ще залежиш, ако нещо не е наред. Някои белези, за които да внимаваш:

– Бучки или твърди възли

– Подуване, топлина, зачервяване или потъмняване на гърдата

– Чувствително и раздразнено място или обрив на зърното, което сърби или се лющи.

-Необичаен секрет от зърната

-Нова болка, която не отминава

И 5 неща, с които ще спасиш гърдите си

1. Кажи „благодаря“

Когато си получаваш кафето, кажи благодаря. Хората, които изразяват благодарност, са оптимистично настроени, а това според изследователи повишава имунната система и помага да се предпазиш от рак.

2. Изгаси осветлението

Сложи си маска за сън. Изследванията сочат, че жените, които работят нощем или на места с повече светлина през нощта, са изложени на по-голям риск от рак на гърдата. Маската намалява излагането на светлина.

3. Просто дишай

Дълги периоди на стрес може да отворят вратата към рак на гърдата. Опитай дълбоко коремно дишане.

4. Провери чантичката си за грим

Изследванията свързват риска от рак с излагането на химикали в грима, като парабени и фталати.

5. Иди за риба

Сготви треска за вечеря. Изследванията предполагат, че приемането на една или две порции риба в седмицата. , е свързано с 14% намаление на риска от рак на гърдата.

6. Разкърши бедрата

Иди да танцуваш. Изследванията показват, че жените, които тренират повече от един час, са изложени на 12% по-нисък от рак на гърдата, в сравнение с жени, които не тренират. Коментари