Новата форма на веганство?

Имате ли нещо веганско? 

Петък вечер е и с Джени сме в пицарията. Тя отбягва месото и млечните продукти цяла седмица – донесе си бадемово мляко в офиса, за да си сипва в кафето, и го надписва с маркер, да не би някой колега да посегне към него.

Когато сервитьорката й каза кои салати стават за нейния режим, Джени затваря менюто и казва: „Мамка му, за мен една пиперони“.

Защо нарушава веганството? 

Джени е на 26, но нарушава внезапно собствените си вегански правила след години лишения. Тя е веган бунтовник и ще се върне към запеченото тофу утре. Сега смята да изпие няколко чаши вино и да се забавлява.

70% веган

„Аз съм 70% веган, обяснява тя. Преди години облъчена от всички вегански блогове, станах пълен веган за три месеца. Оказа се много трудно. Затова реших, когато искам, да се отдам на желанието си за нещо не веганско“

Веганизмът е в апогея си 

Ели Гулдинг и Ариана Гранде са негови последователи, а ангелите на Victoria s Secret се кълнат в него. Три от бестселърите на Ню Йорк Таймс сред книгите за готвене са 100% вегански.

Веган и Instagram

В Instagram #vegan има 26 милиона и повече поста на мъже и жени, за които това не е само начин на хранене, но и стил на живот. Има нещо, което всички тези привърженици не споделят в социалните мрежи – поръчаните тайно нощно време бургери с месо и панирани хапки.

Веган проучване

Скорошно проучване сред близо 2000 вегетарианци в Обединеното кралство разкри, че една трета от тях ядат месо, когато са пияни и си позволяват камамбер. И докато искаме да приличаме на всички веган знаменитости, реалността е по-различна.

Вегани споделят

Корин 29 години: „Мога да направя подобно на карбонара със сос от смляно кашу. Но това означава, да похарча състояние за всички съставки в магазин за здравословно хранене. Или мога да си купя бекон и яйца и след 10 минути да си хапвам сладко“. Веган съм само по три месеца в годината.

Буннтовници вегани 

Нараства числото на бунтовниците вегани, които избират кои от елементите на диетата им действат добре. Това е и тайната за едни от най-секси телата в Холивуд. Дженифър Лопес, която спазва вегански режим само пет седмици, а Бионсе, която е била на него едва за 22 дни. Те са създали свои собствени правила за хранене, които са понякога „веган“.

Съвременна форма на веганизъм 

Съвременната мода на веганизма не е единствената причина хората да отказват от месото. Световната здравна организация наскоро потвърди, че обработеното месо е канцерогенно. Това е заключение на база дългогодишни изследвания, които показват, че вегетарианците са с 40% по-малко застрашени от рак, в сравнение с месоядните хора.

Друго изследване твърди, че в сравнение с други вегетариански диети, веганите имат по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол.

Месо и околна среда

Не трябва да се пренебрегва и влиянието на околната среда, която влияе на месото. Всичко, с което се хранят животните, е така селектирано, че в резултат да се получават повече килограми от всяко животно. И въпреки, че веганите бунтовници може да си мислят, че не играят честно, всъщност тяхната диета, може да се окаже по-здравословна.

Здраве и веганство 

Хората автоматично смятат, че веганите са по-здрави, казва диетологът Стив Грант. Той изследва ефектите на диетите при спортистите повече от 10 години. Тези, които не си набавят достатъчно протеини и здравословни мазнини, могат да страдат от колебания на нивата на кръвната захар, както и от спад на енергия.

Друго изследване показва, че веганите имат занижени нива на калций и омега 3 мастни киселини.

Правилното веганство?

Да следваш веганска диета частично и да си набавяш някои хранителни вещества от невегански произход. Това е добър и здравословен избор на хранене, казва Грант. „Когато бях 100% веган, наистина се чувствах уморена – казва Лу на 24 години. „Затова се храня така само вкъщи. Навън хапва млечни продукти и се чувства по-заредена. По-здрава съм и не жертвам социалния си живот. Това е перфектната форма за мен.“ Коментари