Пет ефикасни начина за бързо заспиване

Климатичните промени при смяната на сезоните често кара мнозина дълго да се въртят в леглото и да не могат да заспят, дори когато са капнали от умора. Уви, не винаги можем да си лягаме по едно и също време, а според лекарите именно това е най-ефикасният начин за бързо и лесно заспиване. Има обаче действия, чието изпълнение действа в същата посока.

1. Дишане

Всякакви дихателни упражнения действат успокояващо и пречистват мозъка. Обикновено те идват от йогата. Не е задължително специално обучение, опитайте най-простото – дълбоко вдишване, задържане на дъха за няколко секунди и бавно издишване. Когато контролира дишането си, мозъкът не мисли за нищо друго, а белите дробове и кръвта се изпълват с кислород далеч по-добре. Има и един особен метод за дишане, наречен 4-7-8.

Този метод ще успокои нервната ви система и ще отпусне напълно тялото. Техниката е разработена от д-р Андрю Уейл. Като начало трябва да издишате напълно през устата. След това затворете устата и вдишайте тихо през носа,като броите до 4. Задръжте дъха си и бройте до 7. Издишайте целия въздух през устата, отново със свистене. Издишването трябва да продължи 8 секунди. Повторете три пъти. Винаги трябва да вдишвате тихо през носа и да издишвате шумно през устатата.

2. Успокояващи билки против безсъние

Ако изпиете чаша чай от мента или маточината половин час преди сън, тя ще ви помогне по-бързо да се упокоите и да заспите. Настойка от лайка и липа пък предпазва мозъка от кислороден глад. Но ако сте се ядосали непосредствено преди лягане си капнете 10-15 капки валерианова тинктура в половин чаша вода и я изпийте.

3. Вземете вана

Душът, дори да е горещ, ободрява, а ваната отпуска. Добре е обаче да си я подарите поне час преди сън. Така кръвоносните съдове ще успеят да се върнат нормалното състояние и организмът окончателно ще се отпусне

4. Хапнете си

Да, да – за да не ви къркорят червата, докато се опитвате да заспите, добре е да ги умилостивите. Нека обаче това се случи поне час и половина преди сън. И хапването да е леко – извара, парче, пилешко месо, салата.

5. Опишете тревогите си на хартия

За да не ви измъчват неприятни мисли в леглото, излейте ги в дневник или просто на лист хартия. Отбележете си всичко, което трябва да се свърши на следващия ден и това, което е останало недовършено днес. Разкажете на белия лист тревогите си, дори можете да си направите план за действие срещу „гаднярите“, които са ви ядосали. Най-важното е подобни мисли да не ви се въртят в главата, когато толкова много ви се иска да се отпуснете и да заспите Коментари