Строгите диети имат обратен ефект

Строгите диети, започващи ударно с пълен отказ от храна, не само, че не са ефективни за дългосрочно сваляне на килограми, но са и опасни за нашето здраве, предупреждават немски експерти по здравословно хранене.

Професор Георг Абел, който от години преподава в университета на Саарбрюкен обяснява подробно в свое проучване последиците от ударните диети. Според екипа му, взел участие в това проучване, ако започнем рязко да ограничаваме приема на храна, това няма да доведе до нищо добро за тялото ни.

Калорийният прием рязко намалява и това кара тялото в първите няколко дни от диетата

да изгаря въглехидратни запаси или по-точно гликоген. Самият процес е съпътстван със загуба на много вода, но не оказва почти никакво влияние върху телесните мазнини.

Хората, които спазват строги диети в един момент са обнадеждени, защото още в първите дни резултатите са повече от видими. Килограмите са с 5-6 надолу, понякога и в повече, а тесните дънки, в които с усилие се побираха, за тяхно щастие вече са дори малко широки.

Лошото е, че когато организмът подложен на такава диета се върне към старите хранителни навици,

килограмите не само, че се връщат бързо, но доста често се трупат и отгоре. Така познатият ни йо-йо ефект.

Основната причина, е че тялото е преминало на режим гладуване и се забавя в пъти скоростта, с която се изгарят калориите. Дневните нужди от калории при един възрастен човек варират от около 1800 до 25000 в зависимост от натоварването и професията, която практикуват. При ударните диети калориите се ограничават до 500 – 800 дневно.

В някои случаи, спазващите диети, дори свалят приема по тяхно усмотрение до 200-300,

което е пагубно за целия организъм и може да доведе до фатални последици, ако се спазва дълго време. Ударните диети повлияват и на психосоматичното развитие. Много млади момичета развиват анорексия и булимия вследствие на дългогодишно спазване на строги диети.

Професор Абел твърди още, че непрекъснатото и продължително спазване на така наречените ударни диети могат да предизвикат значителни смущения в естественото регулиране на глада и засищането, както и да доведат до енергиен или хранителен недостиг.

Днес диетолозите категорично отхвърлят модерното напоследък лечебно гладуване.

Ако някой иска да отслабне трайно трябва да спазва умерен хранителен режим. Трябва да намали захарта, алкохола, белия хляб, мазнините. В никакъв случай обаче не трябва да ги изхвърля от менюто си завинаги.

Не парче шоколад ще ви направи дебели, а приемът на огромни количества сладко. След тъпчене някои хора имат чувство за вина, упрекват се за безсилието си и минават на другата крайност пълно гладуване. Това води до един порочен кръг, от който трудно има измъкване. Резултатите са налице: трайно влошаване на здравето и вариране с килограмите от -10 до плюс 10 през месец, което също е много вредно.

Преди да пристъпите към диета се консултирайте с лекар.

Запишете се на някакъв спорт и гледайте на живота положително, само така ще се чувствате добре в собствената си кожа и ще се харесвате дори и с няколко килограма повече. Важно е да се намери баланса. Коментари