Защо е добър сексът без обвързване?

На английски, той е „casual sex“, което значи лежерен, без точен план. На български малко обвинително му казваме „безразборен секс“ – нещо, което сякаш се случва без всякаква мисъл и отношение.

Но независимо от езиковите особености сексът без обвързване продължава да е табу, дори да го правим, изпитваме срам и все клоним към усещането, че сме сгрешили и ще търпим порицания. Психолозите са насреща, за да разбият митовете за секса, който се случва без обещания, и да ни убедят колко нормална и важна част може да бъде той от един пълноценен живот.

Мит № 1 – В секса без обвързване няма чувства

Според психолога, автор и лектор Стенли Сийгъл в живота не съществува такова нещо като „секс без чувства“. Сексът не е примитивна телесна нужда, както ни го представя масовата култура в днешно време. „Той е най-сложната човешка потребност“, казва Сийгъл. Точно затова в секса винаги има и емоционално преживяване.

„Всеки сексуален акт е момент с висока емоционална интензивност, в който изразяваме с действия целия вътрешен свят – нашето минало и въображението ни“.

И нека уточним, че секс без обвързване не е равно на секс с върволица от мъже, на които дори не знаем имената. Той означава, че си просто с човек, с когото се харесвате и привличате, но не желаете да имате сериозна връзка, да си давате обещания, да правите планове.

Понякога точно този факт прави секса особено освободен и пълноценен. Ако между тебе и партньора ти определено има химия, но не делите общо ежедневие и някакви отговорности, можете да се отпуснете докрай и да изживеете фантазии, които не сте изразявали никога в сериозна връзка.

Свикнали сме да ни се втълпява, че в дългите връзки емоционалният контакт между партньорите по правило е много по-дълбок. Уви, това може да е така, но може и да е точно обратното. В много дълги връзки или бракове двамата така са смачкани от рутината и битовизмите, че с времето емоционалната връзка отънява до скъсване. Това се отразява и на секса, който става хладен или поне до голяма степен скучен.

Мит №2 – Сексът без обвързване крие риск от болести

Сексът без предпазване крие риск от болести – никога не забравяй това! Ако твоето момче вече ти е обещало луната и звездите и официално те представя като свое гадже, е лесно и изкушаващо да оставиш всички притеснения да отпаднат и да престанете да се предпазвате. Има обаче полово предавани болести, които протичат с много неясни или никакви симптоми /като хламидиите/ или са отложени във времето симптоми и така с „новата любов“ може да си подарите стара инфекция.

Не е нужно да споменаваме и класическата ситуация, при която в двойката или в семейството единият изневерява, заразява се и предава инфекцията на официалната си половинка, и точно така аферата е разкрита, като за измамения партньор случката става още по-унизителна.

Изводът е един – ако имате неангажиращ контакт или сте започнали нова връзка, но все още и двамата не сте се изследвали, използвайте презерватив. Любовта не предпазва от заразяване!

 Мит №3 – Необвързващият секс значи, че си безотговорна

Той може да означава просто, че си достатъчно смела да изживееш фантазиите си и да изследваш себе си и своите емоционални и сексуални нужди. Отново казваме – не говорим за серийните авантюри със случайни партньори, в които някои хора залитат заради комплексите си. А за „умен и необвързващ секс“ с човек, с когото си имаме достатъчно доверие и разбиране. А какво да кажем за хората, които имат семейство, но въпреки това започват авантюра?

Човекът, който изневерява не е задължително измамник и егоист. Да, понякога това е като каприз, избиване на комплекси или начин да „натрием носа“ на половинката си за нещо. Друг път човек има много дълбок мотив да изневери. Сийгъл изтъква факта, че огромната част от обвързаните хора са започнали дълга връзка, без да са опознали себе си достатъчно добре.

Или пък с времето техните нужди и предпочитания в секса се променят, но покрай забързания и рутината нямат време да се синхронизират с половинката си – или да се срамуват да се изразят свободно.

Една изневяра в такъв момент, може да даде на човек точно онова преживяване, от което той се нуждае и което му липсва. Тя може да спаси връзката му, но може да даде стимул и да я прекрати, след като се е докоснал до своите скрити емоции и си е дал сметка че досегашният му живот е просто параван. Безсмислено и глупаво е е веднага да заклеймяваме която и да е изневяра като първичен безотговорен акт.

Мит № 4 – Необвързващият секс обижда жените

Да! Но само в представите на онези, за които мисията на жените на този свят е да готвят и да раждат. За една уверена в себе си жена, която обича живота и е готова да изследва желанията си и да живее пълноценно, необвързващият секс е естествената част от менюто. Не говорим за момичета, които преследват фантазиите си за перфектен дом и съпруг и някои мъже използват това да се доберат до леглото им и после изчезват. Не се лъжете – тях ги обижда не необвързващият секс, а собствената им наивност.

Когато мъжът и жената в едни отношения са наясно с правилата и сексът им харесва, помага им да откриват нови неща и да се чувстват добре в кожата си, в него наистина няма нищо лошо.

4 филма по темата, които харесваме и които има на какво да те научат

„Вики Кристина в Барселона“

В него героят на Хавиер Бардем е едновременно с Вики и Кристина … и с бившата си жена. Помага да разберем, че рядко една сексуална връзка е нещо много просто.

„Не е лесно“

Тук Мерил Стрийп прави необвързващ и много готин секс с бившия си съпруг /Алек Болдуин/. Изводът? когато няма отговорности и упреци, сексът може да бъде наистина много добър.

„Изневяра“

Секс сцената между Даян Лейн и Оливие Мартинес са просто перфектни, макар че втората половина на филма става драматична. Защото и най-хубавата тайна може да има сериозни последици, когато някой от двамата е семеен.

„Позабременяла“

Поуките са повече от ясни – не се напивай безпаметно и използвай презерватив! Коментари