17 интересни факти за любовта, които не знаем

Любовта не бива да се ограничава до една обикновена емоция. Всъщност тя отдавна е обект на изследване в научните среди. Убедените романтиците ще се възпротивят на твърдението, че чувствата могат да се категоризират. Но нека погледнем фактите и да си отговорим сами –

Що за „животно“ е любовта?

1. Хората се влюбват около 7 пъти преди сключат брак.

2. Една раздяла води до така наречената „любовна фрустрация“, което кара изоставените да заобичат този, който ги е зарязал още повече.

3. Понятието „любов“ идва от санскритското „lubhyati“ и означава буквално „желание“.

4. Мъжете несъзнателно се заглеждат и харесват жени, чиято обиколка на талията е около 70% от обиколката на бедрата.

5. Има хора, които никога не са се влюбвали. Това понятие е познато в медицината като хипопитуитаризъм – заболяване, което не пречи на човек да усети емоцията любов.

6. Годежните пръстени се поставят на безименния пръст на лявата ръка. Гърците от Древна Елада твърдели, че там минава „вената на любовта“, която стигала направо в сърцето.

7. Често се влюбваме в хора, които наподобяват на родителите ни, с които всъщност са останали много нерешени проблеми в детството. И без дори да съзнаваме се стремим да решим този проблем чрез партньора.

8. Психолозите твърдят, че ако мъж и жена се запознаят в някаква извънредна ситуация, шансът да се влюбят безумно е много по-голям, отколкото ако това се случи при съвсем нормални обстоятелства.

9. Дългото ухажване носи много по-големи перспективи за дълг и стабилен брак. Партньорите, които имат бурен роман в началото на връзката, много често се развеждат до две-три години след брака.

10. Проучване твърди, че мъжете обикновено се женят за дами, които са с три или четири години по-млади от тях.

11. Когато се целуват хората се обръщат надясно. Поне така твърдят психолозите.

12. Изчервяването е признак на вярност. Учените твърдят, че изчервяването е признак на доверие и любов към партньора. Хората, които се изчервяват лесно са по-склонни към моногамна връзка.

13. Тялото се затопля, ако има любов

Състоянията до които ни води любовта са много. Психолозите, провели проучване и задали въпроса „Къде усещат различните емоции“ на доброволците, които се включили. Почти на 100% анкетираните отговорили, че любовните трепети предизвикват активност в целия организъм.

14. Ставаме по-умни, когато се влюбим.

Иска ви се по-добра памет? Влюбването помага. Когато сте обладани от любов паметта ви наистина се подобрява в пъти, защото чувствата, които изпитваме, предизвикват увеличаване на нервния фактор. Това помага за възстановяването на нервната система и води до растежа на нови мозъчни клетки.

15. Влюбените сърца бият в синхрон.

Научно доказано е, че сърцата на двама влюбените бият с еднакви темпове, когато са един до друг.

16. Любовта от пръв поглед

Психолозите са категорични, че има влюбване от пръв поглед. Хората са готови да преценят потенциалния партньор само за броени секунди. Влюбването в някого, когото срещаме за пръв път, е следствие от модели в мозъка, които асоциират външната привлекателност с положителни черти на характера.

17. Любовта е стара

Ако се върнем 4 000 назад ще видим, че вече имаме данни за любовта.

Е, този факт не е биологичен, но пък за сметка на това е доста интересен. Най-ранните писмени записи на любовни песни са намерени върху глинени плочки и прославят шумерските богове и богини. Коментари