Един ден глад в седмицата подмладява с три месеца

Много се е изписало за лечебния глад. Много се знае за него, и практикуването му вече не е въпрос само на мода

Смята се, че краткотрайното въздържание от храна може да помогне в лечението на много заболявания, да изчисти тялото и дори да намали биологичната възраст. Дали това наистина е така?

Ето и обяснението на американския диетолог Дейвид Грото.

Независимо от факта, че такава практика съществува от много години, и някои лекари се застъпват за еднодневното гладуване, ползите и вредите от такива ограничения са двусмислени. Откъде идват тези противоречия?

Еднодневно гладуване

За много от нас гладуването, дори и в рамките на един ден е равно на подвиг. Въпреки това, учените казват, че ние сме еволюционно адаптирани, за да не представлява еднодневното гладуване. Древните хора не са имали успех в лова всеки ден, и това е налагало да мине известно време, през което организма или да поема по-малко калории, или да гладува.

Съвременните хора често преяждат, ядат много повече, отколкото тялото се нуждае, за да се поддържат неговите функции. Има много диети, целящи да се отървем от излишните килограми, но еднодневното гладуване има други цели и постига много по-добри резултати.

Професорът по медицина Кода Мицуо, известен с изследванията си в областта на глада, казва: “ Ако гладувате в края на всяка седмица и внимателно и постепенно започнете да се захранвате, ще получите ефекта от продължително гладуване. След шест месеца или година ще станете много по-здрави, без да сте положили кой знае колко усилия. И най-вече – без да сте похарчили много пари.“

„Имам нужда от глад, точно както очите имат нужда да отправят поглед към духовния свят.“, каза Махатма Ганди.

Исус Христос, Мойсей, Пророк Илия, Мохамед – всички тези личности, действителни или измислени, познават глада. Дълго време преди да усети просветлението Буда също е гладувал. Общоизвестно е, че едно от основните упражнения на йогите е усъвършенстването на гладуването.

ПОТЕНЦИАЛНИ ПОЛЗИ ОТ ЕДНОДНЕВНОТО ГЛАДУВАНЕ

1.Подмладяване на тялото
2. Намаляване на холестерола
3. Укрепване здравето на сърцето
4. Ще се ​​отървете от излишната мазнина
5. Подобряване на метаболизма
6. Повишено отстраняване на токсините
7. Подобряване ефективността на имунната система

Правила и последствия от еднодневното гладуване

Човек започва да оценява храната, най-вече когато започне да се въздържа от нея за известно време. При еднодневното гладуване оценката на приема на храна се променя сериозно.

Еднодневното гладуване ви позволява да се научите да различавате истинската нужда от храна от програмирания навик. Ако практикувате тази „диета“ седмично, стомахът се свива до естествения си размер и по-нататъшното преяждане става трудно.

За да се постигне максимална полза от ежедневното гладуване веднъж седмично, трябва да бъдете добре подготвени и да се спазват определени правила.

1. Започнете гладуването в събота и постепенно се захранвайте през неделния ден. През седмицата е трудно да се гладува, защото човек работи, и е в обсега на различни изкушения.

2. 3 дни преди планираното гладуване, да се ограничи консумацията на месо, риба и алкохол. За 2 дни изключете ядките и бобовите растения, а в деня преди гладуването яжте само зеленчуци, плодове, прясно изцедени сокове и зърнени храни без мляко.

3. Еднодневното гладуване традиционно започва вечер, затова е препоръчително да почистите червата с клизма, преди да си легнете.

4. В началото е добре да си останете у дома, по време на гладуването, защото е възможно да почувствате слабост, главоболие или да ви се замае главата.

5. По време на гладуването трябва да пиете много обикновена пречистена вода (най-малко два литра), защото водата е най-добрият естествен разтворител на вредни вещества и активно помага да се елиминират всички ненужни шлаки от организма.

6. Не пийте сокове или чайове, защото в противен случай няма да е глад, а просто гладна диета.

7. Ако имате много силно главоболие, или слабостта, която усещате е непосилна за вас, добавете към водата лимонов сок и мед на вкус. Те ще помогнат на бъбреците да се справят с повишеното напрежение при отстраняване на токсините.

8. Внимателно наблюдавайте себе си, не насилвайте събитията, започнете постепенно да гладувате. Не всеки може от раз да издържи 36 часа без да се храни.

Еднодневното гладуване има за цел най-вече разтоварването и прочистването на тялото, а съпътстващото намаляване на теглото ще бъде приятен бонус

В здравните форуми и социалните мрежи има много мнения от хора, които с помощта на един ден пост са се отървали от много болести и от наднорменото тегло.

Отначало може би ще ви е трудно да издържате толкова много часове без храна, особено ако сте свикнали много и често да ядете. Но с течение на времето ще забележите, че гладуването няма да е проблем за вас. Ще се почувствате леки и весели, стомаха ще се свие и постоянното чувство на глад ще изчезне. Не са рядкост хората, които казват, че са станали зависими от гладуването.

По-специално, един ден глад по време на болест или настинка е препоръчителен, защото в този случай всички сили ще бъдат хвърлени в борбата срещу инфекцията, а не върху храносмилането. Не случайно всички животни инстинктивно отказват да ядат, докато са болни, но за сметка на това пият много вода.

Предпазни мерки и рискове от еднодневно гладуване

Независимо от полезните аспекти на еднодневното гладуване, съществуват и рискове, с които могат да се сблъскат онези, които искат да се възползват от отказа на храна. Този метод не е подходящ за няколко категории хора.

1. Хората, приемащи лекарства, които трябва да се взимат с храна
2. Диабетици
3. Бременни жени
4. Хора с бъбречна недостатъчност
5. Пациенти с много остра форма на сърдечна недостатъчност.

Важно е да се разбере, че гладуването няма да ви направи абсолютно здрави, но може значително да намали риска от заболявания.

Поради това най-добрият вариант е гладуване с превантивна цел в съчетание с правилното хранене и достатъчно физически упражнения.

Кой е Дейвид Грото?

За първи път, преди повече от 25 години Дейвид Грото започнал да се интересува от здравословно хранене. Малко след това той става собственик и управител на магазин за естествени и здравословни храни. Сега той е учредител и президент на Nutrition Housecall, консултантска фирма за хранене, която предлага хранителни комуникации, лекционни и консултантски услуги, както и персонализирани домашни диетични услуги. Автор е на няколко книги със здравна и диетична насоченост, всяка от които е станала бестсейлър.

Съветите на диетолога Дейвид Грото са прости, лесни за изпълнение и ефективни. Доказали са своята полза, като са помогнали на хиляди болни хора да намерят пътя към здравето.

  Коментари