Телевизията е най-вредното забавление

Продължителното стоене пред телевизора е признато за един от най-вредните навици и начини за забавление за всички деца, които са неактивни, предупреждават учени.

Специално изследване, поръчано от медици на Университет в Канада, анализира в дълбочина какво може да е въздействието на видовете заседнал начин на живот и отражението му върху здравето на децата. Те установяват, че непрекъснатото стоене пред телевизора е свързано с огромен риск от сърдечно-съдови заболявания, сравнено дори с използване на компютър е в пъти по-опасно.

Проучването включвало над 2500 души, на възраст 6-19 години. Специалистите провели изследването си направили труда да изчислят и възможностите за кардио-метаболитен риск въз основа на възрастта, обиколка на талията, кръвно налягане и не на последно място нивото на холестерол.

Децата, които стоят с часове пред телевизионния екран, имат много по-голяма обиколка на талията и повишен холестерол. Това неизменно води след себе си и редица други заболявания – инсулт, диабет и метаболитен синдром.

Телевизията е вредна за децата

Учените съветват родителите да намерят начин и да ангажират, да възпитат децата си от малки в любов към спорта и физическата активност. Защо е необходимо ли? За да бъдат децата ни по- здрави, не само във физичеси аспект, но и в психологичен план. Особено важно е родителите да бъдат строги и да ограничават максимално времето, в което техните деца прекарват пред екрана.

Водещият изследовател на проучването Валери Карсън, съветва още да не отстъпваме при първите ропоти от страна на децата ни. По-късно самите те ще се отблагодарят за загрижеността, която сме проявили, за да бъдат в добра кондиция и здраве, когато пораснат.

Това занимание е вредно за тях, защото не е свързано по никакъв начин с изразходването на енергия. А и на всички е ясно, че седенето пред екрана засилва допълнителните похапвания между основните хранения. Децата, които непрекъснато стоят пред екрана са нервни, страдат от безпокойство, сънят е нарушен, казват още учените. Поведението им често е асоциално. Избягват контакт със съученици. Не умят да споделят и се страхуват от външния свят. Агресията е тяхната защита.

Експерти от Университета в Лондон пък твърдят, че гледането на телевизия в продължение на 4 часа на ден утроява риска от сърдечен удар при възрастните. Коментари