Дивият Виетнам

Божествени плажове и пъстри градове. Във Виетнам се побират и двата свята, и двата прекрасни. Величествените острови са навсякъде. Една кула може да се издига над стотици метри тюркоазената вода. И сред тях-нищо.

Освен туристите, поели по този маршрут. Пътува се е с дървена лодка през известния залив Халонг в Северен Виетнам, а гледката е поразителна. Морето е приказка. Виетнамските екскурзоводи обичат да разказват една легенда. Според нея цялото това приказно море принадлежи на един единствен дракон. С опашката си той разбил крайбрежните планини на милиони парченца и после потопил всичко.

След краткото морско пътуване се отправяме към следващата дестинация – Ханой.

За разлика от островите Ханой е тяхна пълна противоположност.  Множество бибикащи мотопеди профучават покрай туристите, пренасяйки огромни топящи се блокове лед и клетки за птици. Еклектиката в Ханой е впечатляваща: будистки храмове, арт деко, архитектурата, отразяваща се в огромните прозорци на шопинг центровете.

Една от най-известните сгради в Ханой е Ван Мю – храма на литературата, направен от чисто злато. Тук най-начетените хора в страната са поглъщали уроците на Конфуций. Днес студентите се срещат на покрива, слушат електронна музика и пият коктейли.

Императорската кухня

Във Виетнам повечето хора готвят и ядат на улицата. Щандове за храна цвърчат и пушат на всеки ъгъл.

Особено разнообразна кухня се е обособила в град Хю в сърцевината на страната. Това станало благодарение на император Ту Дук, който не искал да повтаря ястие в рамките на годината.

Ако сте във Виетнам непременно опитайте храната от ресторант „Tha Om“, който е на повече от сто години. Лично собственикът обича да поднася храната понякога. Сред специалитетите са пролетни рулца, зеленчуци по виетнамски, които ухаят на лимонова трева и тайландски босилек, ориз, хрупкава печена риба и печено говеждо.

Да, тук наистина същества любов от първа хапка!

На екскурзия във Виетнам

Слънце, луна, фенери

Следващата ни стъпка е красивият като на картинка град Хой Ан в Южнокитайско море. Хиляди фенери осветяват мястото всеки месец за фестивала на пълнолунието. Тук всеки може да си наеме кола и да отидете до пазара и актуалния бутик „O collective“ или пък да се поглези в прохладния крайбрежен ресторант „Soul Kitchen“, разположен съвсем близо до белия като пудра захар пазар Ан Банг.

Продължаваме към мегаполса Сайгон – свят на чудеса

Да, следващото питие може да си поръчате в „Chill Skybar“, разположен на покрива на небостъргач в Сайгон. Сайгон е метрополис с 9 милиона души, официалното му име е Хо Ши Мин и се намира в Южен Виетнам. Ще останете поразени от контрастите, които предлага – разкошни храмове, стари колониални сгради, бляскава огледална архитектура и хипи арт в малките улички.

По течението

Животът в делтата на Меконг, югозападно от Хо Ши Мин, е по-спокоен. Няма нищо общо с шумния колорит на мегаполиса. Тук може да се повозите на дървен шлеп по приток на Меконг. По пътя си ще срещнете много палмови гори, цъфнали градини и сгушени селца.

Съвети за пътуване

Полет

С едно прекачване от София до Хо ши Мин/Сайгон/ със Singapore Airlines 1000-1200 евро за двупосочен билет.

Пристигане
Няма задължителни ваксинации за пътуване до Виетнам. Изисква се виза, която се заявява предварително – www.vietnam-viza.com и се получава при пристигане до летището.

Оператори.

Специализираните в азиатска дестинация оператори организират индивидуални екскурзии до Виетнам. 18-ет дневно пътуване, включващо международните и вътрешните полети, придвижване с кола, екскурзовод, всички обиколки и няколко закуски излиза около три хиляди евро на човек.

Хотели

В Халонг – Тhe Royal Lotus e нов луксозен хотел със спа и басейн, нощувката е от 50 евро

В Ханой – Hanoi Boutique се намира в центъра ан стария град, очарователен , нощувката е от 35 евро

В Хю – Мoonlight Hotel е туристическа зона, нощувка е от 44 евро.

В Хо ши Мин – Хотел Sanouva Hotel, нощувка от 43 евро. До него е близо пазарът „Бен Тхан“

Горещи точки в Хо Ши Мин

L Usine – комбинация от магазин и бистро с най-хубавата лимонада в града

Nau Cоrmner – актуална мода и много цветни аксесоари от млади дизайнери

la Fenetre soleil – любопитната чайна вечер се превръща в бар за жива музика

Gingo – тук можеш да си вземеш тениска с особено готин принт за 22 евро

Sasgon Kitsch – най-забавното магазинче за сувенири Коментари