Рим, Аморе мио

Рим, Аморе мио. Ако имате свободно време, средства и желание да избягате за малко от скучното всекидневие, просто изберете Рим. Всеизвестна е максимата, че всички пътища водят към Рим. Ще се постараем да получите изчерпателна информация за най-важните неща, които ще съпътстват пътуването ви.

Превозни средства

Да започнем от централната ж.п гара в древния град. Огромна, оборудвана, удобна. От нея може да си закупите билет в почти всичи посоки. Ако изберете да пътувате със самолет и кацнете на римското летище, то най-експресният начин да стигнете от и до там е с влака. Ще ви отнеме около 30 мин.

Цената е приблизително двадесет евро на човек. Има и по-евтин избор, но не така удобен. Говорим за автобусите. Цените са от шест до осем евро и се пътува около 60 мин, но все пак има значение какъв е трафикът, понякога има километрични задръствания и не се знае кога ще стигнете до желаното място. Рим има сериозен проблем с градския транспорт.

Автомобилите на автобусен транспорт непрекъснато закъсняват, пълни са, а възможността да излезете със сериозно нараняване никак не е за пренебрегване. Метрото също е вариант, но с него ще е трудно да обиколите всички по-важни забележителности, които Рим предлага.

Освен това възможността да ви оберат не е никак малка. Добър избор са туристическите автобуси. Всички те предлагат панорамна обиколка на града. Един тур трае около час и половина. В цената се включва и аудио екскурзовод. Ако сте повече хора може да се възползвате и от предлаганите намаления. Тридесет евро, за два или три дни, за двама или трима души, както се спазарите. Хубавото на тази обиколка е, че можете да спирате и качвате, когато поискате и където поискате. Бусът включва всички известни забележителности и преди да платите ви дават изчерпателна информация къде ще ходите.

Транспорт от летището до града
 

Най-изгодно е да отидете на Терминал 3 (за летище Леонардо Да Винчи – Фиумичино) от външната страна на летището, където спират други автобуси (с надпис shuttle), които за по 6 евро на човек ще ви закарат до Рим. Има на различни фирми, но цената е тази, а пътят отнема около 50 мин до час. Пресметнете това на връщане, за да не изпуснете полета си. Има такива автобуси и за и от летище Чампино на цена от 4 евро.

Градски транспорт или как да се придвижвате в Рим

Метрото е най-удобното превозно средство за придвижване в Рим. Има 2 линии- “А” червена и “B” синя, които се пресичат на гара Термини (така че е удобно да си потърсите хотел в този район). Линия “B” има спирка точно до Колизеума, а линия „А“ – до площад Испания, Ватикана,

Метрото минава през 2-3 минути, но често е претъпкано.

Имат автобуси, разделени на 3 категории: градски (стандартни), точни (които минават на точни часове) и експресни (които спират само на някои спирки на по-големи разстояния).

Имат и два автобуса за зоните на туристическите обекти: 110 Open и ArcheoBus + 1 частен: Roma Cristiana.

Цени билети за градския транспорт за всички превозни средства:

Билет за 100 минути – цена 1.50 евро, билет за 24 часа –7 евро, за 2 дни- 12.50 евро, за 3 дни- 18 евро и за цяла седмица- 24 евро.

Може да закупите билети и от автоматите до метрото, на които пише на различни езици.

Заредете се с няколко чифта обувки, ако сте за повече от 7 дни. Ходенето пеш е гарантирано

 Забележителностите в Рим не са отдалечени много една от друга. Ако проявите търпение и любопитство, за тридесетина минути пеша може да стигнете до всяка точка.

В хотела, на улицата, гарата, летището. Навсякъде раздават карти. Дори, ако решите да използвате туристическите автобуси, пак се снабдете с карта на Рим и околностите.

Бъдете внимателни. Движението е ужасно натоварено. В Италия карат без много, много да спазват правилата, а уличките са изключително тесни.

Ако сте в Рим през лятото, непременно се снабдете с крем против изгаряне с висок фактор, защото слънчевите лъчи са досат силни . Ако сте забравили да си купите в в Рим предлагат навсякъде, срещу 4-5 евро.

Престой и преспиване в Рим

Нашата препоръка е да си наемете хотел , който да не е много далече от ж.п гара Tremini. Задължително си вземете и ютия. Хотелите тук не предлагат тази екстра, дори и да са повече звезди. Забранени са преди години, поради опасност от пожар в стаите или опасност от тероризъм. Разликата в цените на хотелите не се различава много, ако са от ранга на 3 или 4 звезди. Така че не се подлъгвайте да плащате по-скъпо, не винаги цената ще ви гарантира качество. В България двузвездните хотели, отговарят на 4 звездни тук. Хубаво е преди да наемете стая да се поинтересувате дали има интернет в хотела, за да ви е удобно, когато проверявате къде се намират забележителностите, какъв е транспортът до тях, какво е времето.

Забележителности

Тук всичко е въпрос на личен избор. Има хиляди неща, които човек иска да види

Истината е, че само да поискате музеи, архитектурни забележителности, магазини и те са пред вас.

Palazzo Massimo alle Terme, Capitoline Museum са сред най-посещаваните. На едно от челните места се нарежда и музеят във Ватикана. За него си отделете поне 5 часа. Опашките пред Ватикана винаги са огромни. Но бързо се минава. Входът за Ватикана е 15-20 евро. Предлагат и индивидуален гид, но цената скача на 40 евро на човек. Важно е да се знае, че Базиликата Сан Марко е безплатна за посещения, тъй като гастролиращи роми, често предлагат на туристите да си закупят билети уж на ниски цени. 15 евро ще ви струва посещение в Сикстинската капела.. В неделя повечето музеи не работя, но има и такива които пускат безплатно. Облечете се подходящо. Мъжете трябва да са задължително с дълъг панталон, а жени с минижуп и разголени рамене не се допускат.

Пред Колизеума опашките са километрични. И тук предлагат гид, който да ви въведе, без да чакате.Но не си заслужава, защото цената скача двойно. Има и един трик, който повечето туристи не знаят. Билетите за Колизеума, така и за археологическата част до него – хълмът Palatine се плащат заедно. Важат за 3 дни. Ако успеете да намерите касата на входа на Palatine може да си купите билет за двете, а на този вход никога няма опашки.

Не пропускайте Vittoriano и влезте в Castel Sant’Angelo (замъка до Ватикана). Гледката от покрива е страхотна. Пантеона също е уникално място Рим е известен с многото фонтани и площади. Изберете си най-хубавите, няма смисъл да обикаляте всички. През нощта е хубаво да посетите Испанските стълби, Trevi Fountain и Piazza del Popolo.

Хапване в Рим

Ресторанти в Рим на всяка крачка. Много с цени “от” малко “до” безбожие. Не се хвърляйте точно на тези, които са на крачка от забележителностите, защото са супер скъпи, а не предлагат кой знае какво. Ако продължите само 200 метра и завиете в някоя от пресечките ще разберете, че ресторантчетата там освен, че са в пъти по-евтини, са и доста интересни. Кварталът Trastevere е великолепен. Той се намира оттатък реката до острова.

Стига се лесно пеша като спрете на спирката Bocca della Verità (преди Piazza Venezia) и минете реката пеша. Точно там е пълно с кафетерии, ресторанти, сергии на изключително сносни цени. Не се харчете и за вода, на всеки 10 метра има чешми, от които , ако си носите шише може да си налеете.

Пазете се от чернокожите търговци!

Ще спомена и друго – наличието на чернокожи търговци, които на всяка крачка те преследват, за да ти пробутат пръчка за селфи, зарядно за телефон, (тъй като в Италия е нужен адаптер за зареждане на уредите), сувенири, шалове и каквото друго се сетите. И дори са се научили да ги предлагат на няколко езика. Пазете се от тях, тъй като са мошеници. Някои уж ти подаряват нещо- връзват ти гривна за късмет или ти „подаряват” цвете, след което започват да те преследват, докато не им дадеш пари.

Рим е уникален град. Няма как да ви разкажем за всичко. Трябва да се види

Хайде , грабвайте половинката и защо да не се целунете пред Колизеума в деня на любовта 14 февруари.

Обобщено

Колизеумът (Colosseo)

С един билет посещавате Колизеума, римския форум и Палатино. Цена: 9 евро. Работно време: 8:30 – 18:15 часа (лятото), през останалите сезони работото време се съкращава с няколко часа до 15:30 часа.

Базиликата Свети Петър и Музеите на Ватикана

Това е най-голямата, най-богатата и най-пищната църква в Италия. Не забравяйте да се облечете подходящо – без къси поли и панталони и разголени потници. Работно време: 7:00 – 19:00 часа (октомври-март от 7:00 до 18:00 часа). Вход свободен.

Не пропускайте и Музеите на Ватикана (вход 14 евро). Препоръчваме ви да си вземете книга-гид или аудиогид.

Фонтана ди Треви (Fontana di Trevi)

Анита Екберг прави фонтана известен във филма си „Ла Долче Вита”. Смешно, но на живо изглежда по-голям.

Римския форум (Foro Romano)

С мозаeчните руини от храмове, изтърканите мраморни улици и базиликите, там е като в приказка. Римският форум е бил търговски, политически и религиозен център на древен Рим. Майката на всички съвременни огромни стадиони – Колизеумът, също е наблизо. Общ билет с Колизеума и Палатино.

Галерия Боргезе (Galleria Borghese)

Рим отстъпва малко на Венеция и Флоренция, когато става въпрос за изкуство, но тази галерия е изключение. Тя излага картини от художници като Тициан и Караваджо. Вход: 8,50 евро. Работно време: 8:30 – 19:30 часа (почивен ден понеделник).

Площад Навона (Piazza Navona)

Според някои, това е най-красивият площад в целия свят. Не само заради неговите статуи и фонтани като Фонтана на четирите реки на Лоренцо но и поради неговите измерения. Огромният правоъгълен площад все пак си остава уединен.

Пантеонът (Pantheon)

Храм на над 2000 г., днес превърнат в църква. Вътре е гробницата на художника Рафаело. Работно време: 8:30 – 19:30 часа, в неделя 9:00 – 18:00 часа.

Домус Ауреа – Златната къща на Нерон (Domus Aurea)

През 64 г. император Нерон построил дворец, дълъг почти една миля – от хълма Палатинo до хълма Опий. Някои части са покрити със злато и скъпоценни камъни. След неговата смърт целият дворец е запълнен със пръст и заровен, за да се заличи спомена за тирана. През XV в. зданието е случайно открито и днес може да се разходите из 30 от 150-те подземни стаи на Нерон.

Църквата Санта Констанца (Santa Constanza)

В Рим има повече църкви от всеки друг град в света. Една от най-красивите, Санта Констанца, може да видите в северната част на Рим. Фреските в подземието са от IV в. За да се венчаете тук, трябва да почакате няколко години.

Ботаническите градини

Ботаническите градини в подножието на хълма Янкулум имат повече от 7000 вида растения и най-вече рози.

Музеят на Рим (Museo di Roma)

Музеят е дом на приблизително 40 000 скулптури, картини и мозайки, описващи римската история от средновековието до 1870 г. Музеят се намира в двореца Браски (Palazzo Braschi), построен през XVIII в. По време на фашисткия режим Мусолини се нанесъл тук и го превърнал в свой политически щаб. След Втората световна война на това място са преселени 300 семейства и много от фреските са повредени от огъня, който хората палели, за да се топлят Коментари