4 правила, които правят скандинавците най-щастливите хора на планетата

Изследвания за глобалното щастие твърдят, че Дания, Норвегия и Швеция са сред най-щастливите страни в света. Скандинавците са добре известни с високия си стандарт на живот, но това според тях не е най-важното правило, за да бъдеш щастлив.

В тези държави спазват няколко простички правила, благодарение на които, не престават да се радват на живота. Ние също решихме да се запознаем с тях по-подробно и и ни се струва, че има какво да научим.

 Ето и техните 4 правила за щастие.

1.Скромност и уважение към другия

В Скандинавските страни съществува така наречения закон Янте – негласен набор от правила, които не признават индивидуализма като крайност в човешките взаимоотношения

Не си въобразявай, че си по-особен от другите.
Не си въобразявай, че сме от една черга.
Не си въобразявай,че си по-умен от нас .
Не си въобразявай, че си по-добър от нас
Не си въобразявай, че си нещо повече от нас .
Не си въобразявай, че си по-важен от нас .
Не си въобразявай, че си по-умен от всички.
Никога не се присмивай над другите.
Не си въобразявай, че на другите им пука за теб.
Не си въобразявай, че имаш право да ни поучаваш.

И въпреки, че самите скандинавци често се подиграват на този закон, той в действителност им помага да създадат изключително приятелско и сплотено общество.

Да бъдете скромни и да уважавате хората е много по скандинавски. В допълнение, законът провокира хората да се борят срещу арогантността и показността. Преди всичко да не се пъчат с достиженията си и да не показват богатството си на показ.

2. Баланс между семейството и работата

Скандинавците прекрасно знаят колко е важно да отделят достатъчно време и на семейството, и на работата. Много офиси и предприятия в Дания затварят най-късно в 17 часа. Да се полага извънреден труд, още повече в почивен ден, е немислимо там. В Норвегия, например, съвсем наскоро въведоха 6-часов работен ден.

Ефективността на работа не се понижи, напротив персоналът работи двойно по-усърдно, защото след това знае, че има повече време за почивка със семейството си. Заедно са сред природата, в парка, спортуват, пътуват. И всичко това, където климатът не е много приветлив и е доста студено.

3. Топлината на семейното огнище

Датчаните имат една изумително дума, която означава дом и уют, както и топлината от общуването със семейството и приятели – „hyugge“ (hygge). В буквален превод означава удобство. Това са тези мили прекрасни домашни сбирки. Свещи пред камината, вкусна храна, напитки и разговор. Hyugge е достъпно за всеки. Тук няма няма място за лукс и показност. Hyugge – това е солидарност, сплотеност, комфорт, подкрепа и внимание в семейството.

Освен това, думата „hyugge“ е включена в списъка на най-популярните думи на 2016 според Оксфордския речник. Невероятно, многообразно дума, която носи в себе си цяла философия за човешки взаимоотношения.

4.Реалистични очаквания

В книгата си „Щастливи като датчаните“ Малин Рюдал, споделя рецептата за щастие на своя народ. Една от най-големите тайни, според нея, е способността да се формулират реалистични очаквания. Това обаче не означава, че трябва да забравите за мечтите и амбициозните цели.

Но все пак си спомнете колко пъти сте били разочаровани, само защото сте имали по-високи очаквания от себе си или от тези около вас. Колкото по-малки очаквания имаме по отношение на приятелите и близките и самите нас, толкова по-вероятно е да бъдете приятно изненадани с много положителни неща.

Да се сравнявате с другите хора, е най-прекият път да бъдете нещастни. В епохата на луд приток на информация от социалните мрежи, понякога мислим, че все нещо не успяваме като другите, че можем по-добре, по-качествено. Ядосваме се, че нямаме техните дрехи, техния стандарт, техните пътувания.

Но дали това е най-важното да бъдете щастливи? И дали хората, показвайки всичко наяве, са толкова щастливи или и те чакат нечие одобрение. Скандинавците смятат, че трябва да се радваме на това, което имаме и да не завиждаме на останалите. Да се сравняваме с тези, които имат по-малко от нас, но които никога не се оплакват от това, е правилният път за спокойствие и щастлив живот. Коментари