Вредните неща, които бабите и дядовците не трябва да правят?

На всички родители е добре известно, че когато се появи внучето бабите и дядовците са по-щастливи от всякога. Дори обичат внучето повече от собственото си дете. Окрилени и развълнувани, те са готови да да се грижат за малкото същество безкрайно и и да на правят всичко, за да го зарадват!

Оттук идва и големия проблем – дисциплина и възпитание.

Има един дълъг списък от неща, които бабите и дядовците трябва да се въздържат да правят, в името на децата.

Ето какво не бива да правят бабите и дядовци и защо?

1. Впечатляват се много бързо

Да, когато имаш внук обикновено хвалбите не спират. Щастливи са от всичко, доволни са от най-малките неща – хубавите оценки, марковите им дрехи, държанието – изобщо всичко, което децата може да направят.

Това поведение може да има много силен отрицателен ефект. Всяко дете има нужда от критичен поглед, не само от възхвала. Критиката, която разбира се преди всичко градивна, е от полза за изграждане на личността на детето и неговата ценностна система. А бабите и дядовци забравят доста често това, поради огромната си любов към внуците.

2. Поощрения и подаръци непрекъснато

Всеизвестно е, че бабите и дядовците са податливи към разглезване на внуците. Те са способни да затрупат малчуганите с хиляди подаръци. Така децата се научават да обръщат по-голямо внимание на материалното, а не на духовното и ценностите в живота.

Бабите може и да се разочароват от констатацията, но срещите с тях в един момент се очакват с нетърпение не заради любовта към тях, а заради очакването на поредния подарък.

Какво не трябва да правят бабите и дядовците

3. Съгласяват се с всичко

Каквото поиска внучето е закон за бабите и дядовците. Всяко желание се изпълнява възможно най-бързо. Излизат с тях по магазините, водят ги на разходка, стараят да угодят на всяко искане – от сладоледа, през излишните играчки и всякакви други забавления. Без дори да осъзнават, че това е вредно за самото дете.

4. Не смятат за необходимо внуците да се включват в работния процес.

Да, бабите искат да се справят перфектно с отглеждането и се стараят да свършат всичко сами, когато внучето е при тях. Няма никакво значение дали родителите са изпратили децата на село, в градината или в парка, бабите и дядовците се стараят всячески да угодят и поглезят детето, да го оставят да си почине.

Донякъде добре, защото децата днес да изключително натоварени в училище. Но все пак от гледна точка на възпитанието би било хубаво да им бъдат поставяни някои задачи, въпреки че са на почивка.
Защо да не изхвърлят боклука или да ви помогнат докато докато печете любимият им сладкиш!

5. Шоколади, шоколади

Няма баба и дядо, които да не раздават лакомства – бонбони, вафли, шоколади. Малчуганите нямат никакво търпение баба да се появи от пазар, защото много добре знаят, че ще се върне с вкусотии.

Но днес в условията на непрекъснатото тъпчене с нездравословна храна и на фона на все по-стресиращото детското затлъстяване, този бабин навик, е особено вреден. Хубаво е бабите да превъзмогнат понякога желанието да поощрят внучето си с шоколадов десерт. Коментари