Как хармонично да съчетаем кариерата с личния живот

Случвало ли ви се е някога да си кажеш: „Боже, колко много часове има този ден“. Свърших си цялата работа и после отметнах още задачи. Не? И на нас не ни се е случвало. Разровихме се се тук-там и събрахме каймака на най-добрите съвети как кариерата и животът ти извън офиса да вървят ръка за ръка. Приготви се да направиш някои важни промени в графика си, сега.

1 Драскай си на събранията

Ако лесно се разсейваш, трябва да въвлечеш уча си в глупаво занимание, за да успееш да се концентрираш. Доказано е , че когато ползваш лист и химикалка, за да си записваш или прости си драскаш по време на срещата, това ангажира онези части то мозъка, които те изкушават да си мечтаеш за обедната почивка

2. По-малко по-добре

Не усложнявай или не отхвърляй дадена идея, само защото ти се струва твърде лесна. както при малката черна рокля и тук простотата може да бъде ключ. Дай крачка назад и виж кой е най-директният начин да изпълниш задачата. Най-успешните адвокати и финансови директори са онези, които говорят на разбираем език с клиентите си, без да ползват професионален жаргон.

3. Работи на 168-часов график

Звучи стряскащо, но не е. Обикновено се опитваме да постигнем равномерно напрежение, разпределяйки работата, удоволствията и съня в 24-часови графици. Ако не си факир в организацията на времето си обаче, това може да не ти е от полза. Можеш да се сдобиеш с повече „лично“ време, ако планираш седмицата като едно цяло, а не ден за ден. Например, ако успееш да удържиш на изкушението да си предвиждаш определен брой часове за почивка всеки ден, в края на седмицата може да натрупаш доста свободно от задачи време. А това означава, че ще можеш да се отдадеш на нещо далече по-приятно от потъването в бездната Фейсбук. Умно!

4. Спри да жонглираш

Да си постоянно заета е свързано с качеството ти на работа. Но и другото също е вярно-всеки път, когато се разсееш, ти трябват поне 11 минути, за да си върнеш фокуса. Придържай се към правенето на едно нещо – дори, ако трябва, си раздели времето на 30 минутни отрязъци.

5. Почувствай любовта

Ако дните ти в офиса са започнали да посивяват, мислено се върни в началото. Помисли си с колко много ентусиазъм се зае с работата си, когато започна. Вложи малко време в нещата, които те вдъхновяват – заеми се с проект, който харесваш или пий кафе с мотивиран колега.

6. Използвай правилото 80:20

Идеята зад този принцип е, че 20% от нещата, които избираш да правиш, ти носят 80% от чувството ти за щастие-затова се увери, че отдаваш на тези 20% необходимото внимание. Правилото може да се приложи и в работата ти. Ако всички задачи ти изглеждат еднакво важни се запитай кое е нещото, от което ще има най-голям резултат този ден.

7. Мисли като главен готвач

Дори и работата ти да няма нищо общо с готвенето. разбери какво ще ти е необходимо, за да си сигурна, че „вечерята“ ще е готова навреме. Ако трябва да сложиш масата в 18.00, брой на обратното и планирай кога трябва да започнеш с подготовката на различните „ястия“- задачи. Предвиди време и за непредвидени занимания.

8. Презареждай редовно

Има определен максимум време, който можеш да отделиш на всяка задача. Ако се опитваш да се концентрираш за по-дълго време от 90 минути, е твърде възможно да станеш непродуктивна.. Върни си енергията с кратка разходка или просто стани от бюрото и си направи кафе.

9. Цени свободното си време

Срещата се отмени? Можеш да използваш внезапно появилото се свободно време по два начина: като възможност за удоволствие /здравей масаж/ или да бъдеш супер продуктивна. Само не го пропилявай. Направи си списък с неща, за които ти се иска ад имаш повече време – например да се обадиш на онази приятелка, която пренебрегваш от доста време. Така винаги ще можеш да запълниш празнината в графика си.

10. Преобрази страховете си

Разбери какво те притеснява – дали не избягваш някой проект, защото предишния път се представи зле на подобна тема? След това се хвърли в дълбокото. Да, ще ти е нужна практика, но страховете ти могат да се превърнат в извор на вдъхновение. В крайна сметка, нищо което правиш няма как да е „провал“ – била си достатъчно смела, за да опиташ и си си взела поука.

11. Отхвърляй и делегирай

Не се опитвай да бъдеш супергерой. Ако нямаш време да напишеш отчета си до шефа, кажи му. По-добре е, отколкото да предадеш нещо, скалъпено набързо. Когато времето ти е ограничено, възлагай задачи на други, но следи за изпълнението има, за да не пострада репутацията ти.

12. Бъди смела

Никой не те кара да организираш флашмоб, за да кажеш на съседа си, че е супер секси, но е важно да направиш някаква малка крачка, за да осъществиш нещо, което много искаш. Това ще ти осигури прилив на адреналин, който ще ти донесе позитиви в офиса, както и у дома. Малките крачки са онези, които правят смелите решения работещи. Затова направи първата стъпка и си напомняй, че това е за добро.

13. Прегърни петъчното чувство

Само 3% от нас твърдят, че работят най-ефективно в петък, понеделник пък се оказва най-подходящият ден за среща. Това означава, че ако планираш всеки ден да вършиш едно и също количество работа, може да започнеш да изоставаш. Ако отделиш един час през уикенда, за да се подготвиш за работната седмица, ще си помогнеш неимоверно.

14. Направи си часови дневник

Проследи точно как минава времето ти с таблица. Пробвай да го правиш седмица-две. Раздели дейностите си по категории – работа, удоволствие, сън. Също напиши колко време искаш да прекарваш, правейки всяко от тези и виж как можеш да промениш графика си, така че да се доближиш до желаното. Можеш да платиш сметката си през телефона на път за работа или да намалиш с час лежането на дивана в събота. Коментари