Как интернет стопява мозъка ни

Мислела ли си, че шефът, който кисне зад гърба ти непрекъснато е вперил поглед в монитора ти, всъщност ти прави страхотна услуга? Вероятно не си, но с изненада ще откриеш, че е така, сочи опита на фрийлансерите.

Реших да напусна редакцията и да стана журналистка на свободна практика, разказва Ани на 29 години. Нали си го представяш? Сама вкъщи, никой не ти наднича зад рамото в кой сайт точно киснеш.

Така спирачките на възможността ми да се разсейвам спряха да работят. Тъкмо отворя някой служебен мейл следващото, което помня е, че разглеждам сто и шестата снимка от сватбения албум във Фeйсбук на приятелка от училище, с която не съм говорила от сто години.

Като добавим, че и Ани, както и повечето от нас, има поне 5 отворени подпрозореца, проверява непрекъснато имейла, телефона и Туитъра, се сещаш, че броят на предадените в срок статии клони към нула.

Мога да прекарвам часове в специализирани сайтове за информация, свързани с бранша ми, а всичко, което запомням, може да се събере на малко лепящо се листче – оплаква се архитектката Милена, 31 годишна. Вечер, когато най-накрая угася лаптопа си, се чувствам виновна, че съм „работила“ толкова дълго, а резултатът е плачевен.

Разпознавате ли се в някои от тези истории? Твърде вероятно е. Превръщането ни в натрапчиво проверяващи телефоните си, отварящи линкове хора е завършено успешно. Последните изследвания сочат, че младите хора на възраст 24-35 години проверяват телефона си средно 43 пъти на ден. Вниманието, което отделяме на поредния отворен линк се е смалило до 15 секунди. Вече дори не чета, а просто си губя времето часове наред с i Pad-а си всяка вечер, оплаква се Диди на 28, която в студентските си години и е била известна, че е успявала да чете съсредоточено в библиотеката от ранни зори до късни нощи.

Според когнитивната наука за интелекта, подобни навици водят само до едно – мозъците ни буквално гръмват.

Оказва се, че ние хората, не можем да правим няколко неща едновременно, както напоследък се нарича мултиплексване. Когато си мислим, че без проблем можем да правим две неща едновременно – да речем, да гледаме телевизия и да си проверяваме мейла, мозъкът ни спринтира между двете задачи и това буквално го изтощава. Дигиталните навици, които сме усвоили, буквално ни правят глупави.

Според едно изследване, непрочетен мейл, който те разсейва, понижава коефициентът ти на интелигентност с 10 точки. Ще ти дадем пример за сравнение – пушенето на марихуана води до понижение с 4 точки.

Тогава защо ни е толкова трудно да устоим на изкушението да прочетем, неотворения мейл. Защото сме привикнали на непрекъсната стимулация и това ни кара непрекъснато да търсим нови неща и информация – до пълно изчерпване на възможностите на концентрация.

Ситуацията е доста притеснителна, защото това състояние е много подобно на пристрастяването към дрога и алкохол, колкото и невероятно да ти звучи. Ще ти дадем пример – случвало ти се е да работиш на компютъра си няколко неща и когато стане по-сложно, да не си сигурна как точно да продължиш, ще си разгледаш мъничко Фейсбука. Следващият път, когато си погледнеш часовника ще са минали два часа. Ами това, скъпа, си е пристрастяване!

Със сигурност кисненето в мрежата е приятно, но умственото усилие, необходимо, за да скачаш от сайт на сайт, причинява отделянето на кортизол /хормон на стреса/ в тялото ти. Повишените нива водят до куп неприятни ефекти – ставате нервна, раздразнителна, даже агресивна. Паметта отслабва и имунната система също, а на всичко отгоре можеш и да напълнееш. Либидото също пада в пъти.

Знаем, че е трудно да се откажеш изцяло от интернета, въпреки че си достатъчно схватлива, за да разбереш какво ти намекваме в статията. Гугъл до голяма степен е заел мястото на работната ми памет – казва журналистката Ани. Засега алтернативите не са много, но можеш да опиташ с едно приложение, наречено Freedom. Тази апликация изключва интернета, докато работиш.

Ако и твоят самоконтрол не е силната ти страна, опитай се да си представиш какво би било някой да те хване да пишеш в Гугъл „мода за мокри котенца“.

Тренирай мозъка си

  1. Заобиколи фейсбука!
  2. Отдай се на пъзели и кръстословици.
  3. Мисли докато ходиш – подобрява паметта в пъти.
  4. Говори – вероятността да запомниш нещо е 50% по-голяма, ако го прочетеш на висок глас.


 Коментари