Прави ли те Instagram по-глупава?

Можеш ли да си представиш, че социалната мрежа за споделяне на снимки съществува едва от 2010 година? Не? Ако си пристрастена, със сигурност няма да помниш как ли си живяла без него.

Какво ни даде и какво ни взе инстаграм?

Със сигурност е чудесна възможност да уловим в снимки, да съхраним и споделим красиви моменти от живота си. Както и възможността да се насладим на вдъхновяващи гледки на потребители от целия свят и не на последно място – да откриваме конкретни теми с помощта на хаштаговете.

Проблемът започва тогава, когато мрежата обсеби твърде много от времето и вниманието ни и започне да подменя в съзнанието ни действителността с нереални образи и стандарти. Да, Instagram може да те направи по-нещастна и по-глупава и това не е шега.

Ето в кои случаи

1.Ако си постоянно залепена за телефона 

В Америка човек прекарва средно почти три часа на ден, ровейки в смартфона си – 86% от това време е за различни апликации, в това число за instagram. За един зает, работещ човек това е близо половината му свободно време през седмицата.

Така че си представи какво можеш да свършиш за три часа дневно, което си е около 20 часа седмично – кино, книги, спорт, срещи. Цялото това взиране в телефона наистина стопява времето за реално общуване и самоусъвършенстване.

2.Ако си престанала да цениш нещата и моментите

Случва ли ти се да видиш божествено красив залез и първата ти мисъл да е: „Леле, ще изглежда жестоко на снимката?“. Много типично за пристрастените към социалните мрежи. Да загубят способностите да ценят нещата заради това, което са, и да не могат да се наслаждават на момента както преди.

Всеки красив миг на секундата се обръща в лайкове. Щом ти донесат храна в ресторанта първата ти мисъл е как ще изглежда на снимка. Ако се срещнеш с приятели половината ти време минава в режисиране как ще изглежда перфектното групово селфи. Някои дори отказват покани за сбирки, ако преценят, че събитието няма потенциал за хубаво селфи. Този тип поведение лишава живота от всякаква спонтанност и прави духовния свят беден, подчинен единствено на чуждото одобрение.

3. Когато започнеш твърде много да копираш

Психолозите смятат, че една от причините да оглупяваме от социалните мрежи е копирането на другите. Потребителите са наясно какъв тип снимки събират най-много лайкове и вече все по-рядко проявяват креативност. Храна, маникюр, нови обувки, залези. Не е трудно да влезеш в матрицата, когато веднъж надушиш какви снимки те правят популярна. Това обаче по никакъв начин не развива въображението ти.

4. Ако си обсебена от селфитата

Науката официално призна пристрастяването към селфитата за заболяване, така че имай едно наум. Ако импулсът да се самоснимаш бавно обсебва всеки един момент от битието ти /събуждане, гримиране за работа, чакане на червен светофар в колата/ и селфитата станат ежедневна рутина, можем да говорим за заболяване, смятат руски психиатри. Всяко момиче знае, че зад едно публикувано селфи, стоят още сто в телефона.

И ако наистина правим по сто кадъра, докато уцелим перфектния си ъгъл, това означава близо 700 селфита седмично. И звучи като ужасно много време. Ако човек вложи поне половината от тези усилия в нещо градивно, представи си в колко по-добър свят можеше да живеем.

5. И така, как може да си сигурна дали оглупяваш от Instagram?

Най-показателно е колко време прекарваш в разглеждане и правене на снимки. Започни да броиш часовете си дневно и обръщай повече внимание колко често си правиш селфита или снимаш други банални неща, например чашата си с кафе.

Сметни си часовете, които instagram ти изяжда на седмица, на месец, и направи списък с нещата, които би могла да правиш за това време. Когато погледнеш фактите черно на бяло, ще ти е по-лесно да ограничиш виртуалното кибичене и да направиш нещо по-смислено. Коментари