10-те тайни на супер-бавачката, намираща контакт с всяко дете

Джо Фрост – психолог по образование и актьор по душа. На героинята от популярния британски сериал „Супербавачката“ разчитат хиляди родители от цял свят. И във филма, и в книгите си бавачката Джо Фрост се стреми да научи възрастните как да реагират правилно на капризите и белите на децата си.

Фрост дава блестящи съвети към родителите, които искат да създадат здравословна атмосфера в семейството, благодарение на която децата ще растат щастливи и спокойни.

Техниката на Джо се свежда до 10 основни принципа, които ние предлагаме на вашето внимание. Четете внимателно

1. Похвала и награда

Децата винаги трябва да бъдат щастливи. Поощрявайте детето не само с играчки, а и с такива простички думи като: браво, моята гордост, страхотен си.

Много е важно и да имате непрекъснати тактилни отношения с вашето дете, затова го прегръщайте колкото е възможно по-често. Оставете го да се гушне във вас и да почувства сигурност.

Прекрасно работи и системата с поощренията, особено когато го награждавате със звезда или други знаци за някакви негови постижения. Награди могат да бъдат окачени на хладилника или друго видно място, за може детето да ги вижда често и това да е допълнителна мотивация да се представя добре.

2. Последователност

Детето трябва да знае, че думата не може – е закон, който не подлежи на коментар. Ето защо, ограниченията, които сте поставили за децата си трябва да се спазват от всички членове на семейството и от хората, с които децата контактуват.

Ако не позволявате на детето да пие кока кола, да гледа телевизия преди сън, да използва родителските джаджи, информирайте всички онези, които се грижат за бебето и ги помолете да се съобразят с тези правила.

3. Режим

Детето се чувства по-уверено, когато дадени събития се случват в едно и също време. Затова възрастните трябва да създават и поддържат изряден детски режим. Така детето ще знаете по кое време точно трябва да се справи с едно или друго нещо. Именно този режим помага на родителите да се справят с добре познатия на всички проблем, нежеланието на детето да заспи или да се събуди навреме.

4. Рамки

Много родители смятат, че детето само трябва да знае и разбира кое е правилно и кое не, какво е възможно и какво не е. В действителност, това поведение е грешно.

Все пак най-малкият член на семейството ви не разполага с опит или познания на възрастен, за да вземе правилно решение. Ето защо, възрастният трябва да помогне на детето си и да му обясни очевидните неща, които не се правят. Например да не причинява болка на живи същества.

5. Дисциплина

Създаването на дисциплина при децата рядко минава без дисциплинарни наказания. Ако едно дете е нарушило правилата, създадени от вас, то трябва да знае какви са и последствията от това.

В зависимост от степента на нарушението, санкции могат да бъдат различни – от строг глас и мъмрене, до забрана да излиза на улицата или отнемане на любимата му играчка.

Тук родителите трябва да разберат правилно, че наказанието е действие, а не заплаха и бой. Ето защо, ако едно дете е виновно, не е необходимо да го възпитавате с юмрук, наказва се с действия.

6. Предупреждение

Предупреждението или съвета ни позволява на детето да промени мнението или поведението си, ако нещо не е наред. Може да посъветвате детето по два начина: по-мек и по-строг. Към пожелателните предупреждения спадат ключови фрази като: „Побързайте, излизаме, а вие все още не сте облечени,“ „След половин час е време за вечеря, така че събирайте играчките“

Има и строги предупреждения, които се използват, когато детето се държи лошо и не се подчинява на молби. Ако детето не спира, първо се прави доброжелателна забележка и после се коригира с по-сериозно предупреждение. Например: „Ако не престанеш да се държи по този начин, ще бъдеш наказан.“ Ако след това не коригира детинското си поведение и продължава с пакостите, трябва да бъде санкционирано.

7. Очевидно и вероятно

Едно дете не се ражда научено кое е добро и какво е лошо. Ето защо, родителите трябва да му го обяснят с прости думи и истини. Най-добре е да ги запишете на голям лист хартия, които да стои пред очите на детето непрекъснато.

Научете и вие, че възпитанието на детето минава и през полагане на труд. Като това да чисти стаята си всеки ден. Така няма да се превърне в мързелив възрастен, който да лежи на ръцете ви и да очаква да го гледате.

8. Самообладание

Без значение колко лошо се държи детето ви, винаги трябва да запазите спокойствие и присъствие на духа. Не крещете, не избухвайте. Говорете спокойно и строго. Запазвайки самообладание вие много по-добре ще накарате детето, че е нарушило правилата и ще има наказание. Никога не отменяйте наказанието. Така ще загубите авторитета си.

9. Отговорност

Едно дете от ранна възраст трябва да е ангажирано със задачи в дома, които се усложняват с възрастта. Като начало не бива да му се поставят задачи, които то не може да изпълни. Петгодишните деца няма да могат да поправят счупената играчка, но затова пък перфектно ще се справят с избърсването на прахта.

Задължително го симулирайте докато ви помага и когато завърши със задачата го похвалете за добре свършената работа. Това ще го стимулира следващият път да се справи по-добре.

10. Право на почивка

Ние всички се нуждаем от почивка, включително и най-малките членове на семейството си. Постарайте се детето да няма прекалено запълнен график от кръжоци, допълнителни уроци, спортни състезания. Сбитият график като нищо ще направи децата ви нещастни и неспокойни.

Тя няма да имат време за любимите си неща, а това ще ги потиска. Нека детето има време за неща, които обича и които го правят щастливо. Като да покара колело в парка или да поиграе на любимата си компютърна игра. Коментари