Не пробивайте ушите на бебетата! Опасно е!

Преди години на всички малки момиченца ушите им бяха пробивани в ранна детска възраст. Често пъти майките водиха малките си бебета, за да им сложат обички, тъй като „може и да плачат малко, но няма да го помнят“.

 Малко момичета можеха да се видят в по-напреднала детска възраст без да са им пробити ушите и да нямат обици.

В днешното време момичета, момчета са с пробити уви, носове, пъпове и всевъзможни части по тялото им са „тунинговани“.

Но да се върнем към пробиването на ушите при бебетата.

Оказа се, че това е много, много, ама много опасна процедура. Поне това заяви алергологът-имунолог д-р Таня Елиът.

Тя призова родителите да не пробиват ушите на бебетата си. 

Лекарката нарече популярната процедура опасна, тъй като пробиването на уши в ранна детска възраст може да причини алергия към никел в бъдеще или дори да доведе до развитие на инфекция.

„Пробиването на уши в ранна детска възраст може да доведе до бактериални инфекции, изискващи антибиотици, абсцеси и увреждане на тъканта и хрущяла на ухото, ако процедурата не се извърши правилно“, каза д-р Елиът.

Алергологът добави, че негативните последици от пробиването на ушите могат да се появят във всяка възраст, но при малките деца този риск е особено висок поради крехкия им имунитет. 

Според д-р Елиът тази козметична процедура може да се извършва от около седемгодишна възраст, когато детето вече разбира, че не трябва да пипа ушите си с мръсни ръце, как да се грижи за обеци и как да дезинфекцира раната.

В заключение лекарят препоръча ушите на децата да се пробиват само от козметолог с медицинско образование.



 Коментари