Малки тайни за добро вътрешно обзавеждане

Моят дом е моята крепост са казали мъдреците. И е истина. Нашият дом е мястото, в което се приютяваме след тежкия и изморителен делничен ден. Където се крием от прекалено драстичния сблъсък с външния свят. Където каним приятели. Където ни чакат нашите близки, домашни любимци и хората, които обичаме и които обогатяват света ни. Където се чувстваме защитени и сигурни… до следващия ден или до следващия сблъсък с реалността, която, за съжаление, невинаги е точно такава, каквато бихме желали да бъде.

Ето защо е толкова важно домът ни да предлага всички необходими удобства – приятната, психологически комфортна и естетически издържана обстановка, подкрепяща ни в битките на ежедневието и даряваща частица щастие.

Още повече, че в днешно време всеизвестната мъдрост „Моят дом е моята крепост” вече би могла без никакви задръжки да се превърне в „Моят офис е моята крепост.” Поради същите тези причини, включително и задължителната за всеки уважаващ себе си бизнес представителност.

И ако по дрехите посрещат, а по ума изпращат (да, продължаваме да си говорим с всеизвестни мъдрости!), то спокойно може да се каже, че и офисът, и домът ни също са дреха – образец на стила и начина ни на живот. В този смисъл добрият ламинат е като добра визитна картичка. Какво трябва да знаем за него?

Как да изберем най-чудесния ламиниран паркет за дома и за офиса

Какви са тайните на доброто вътрешно обзавеждане? Почти всеки един от нас си е задавал този въпрос през даден етап от живота си. Отговорът не е лесен, защото те наистина са много. Така наречените ламинати или ламинирани паркети са само една от тях. Ще се постараем да ви я разкрием тук…

Целите на ламинираните паркети

Съществуват различни видове ламинати, предназначени за различни цели. Например този, който ще поставим в дома си, се различава от този, който ще поставим в обществена сграда, където броят на посетителите и съответно натоварването са по-големи. Това съобразяване гарантира по-високата трайност на този вид материал.

Видове ламинирани паркети

Ламинатите се делят на шест класа.

● 31-и клас: той е най-ниският. Както можете да се досетите, 31 се употребява на места с ниско натоварване – например в заседателни зали в офиси и частни жилища. В първия случай му на годност е приблизително две-три години, а във втория – около десет.

● 32-и клас: към този вид принадлежат настилките, които се използват за обществени места, подложени на натоварване със средна интензивност. Срокът на експлоатация е приблизително шест години. Изключително популярен и предпочитан, той може да бъде поставян както в офиси, така и в жилищни помещения, където животът му е около двадесет години.

● 33-и клас: той е предназначен за зони с много високо натоварване – например в търговски помещения каквито са магазините.

Съществуват и така наречените класове 21, 22 и 23. принципно са за домашна употреба. И както всичко на този свят, те също имат своите предимства и недостатъци. Основното им предимство е по-ниската цена, а недостатъкът – по-краткият живот (максимум до 6 години).

● 21-и клас: произведени са от ламели с дебелина до 7 милиметра с експлоатационен срок 1-2 години. Поради тази причина се използва предимно в складови помещения, където натоварването наистина е много ниско.

● 22-и клас: предназначен е за домашни условия със средно натоварване като гардеробни и спални. Животът му е около 4 години.

● 23-и клас: употребява се в зони с нормално и високо натоварване като кухненски помещения и коридори. Интересен факт е, че преди години той бе предпочитана подова настилка за кухните в жилищни сгради, но напоследък бе заменен от ламинатите от 31-и клас, които са по-подходящи, що се отнася до устойчивостта към често мокрене.

Важността на експертите

Малцина от нас са вещи по въпросите на строителните материали и обзавеждането. Ето защо ни е необходим съветът на експерт. Но при този наситен пазар да откриеш истински такъв невинаги е лесно. Затова обърнете внимание на някои дребни подробности. Добрият производител/дистрибутор ще ви предложи някои екстри, сред които задължително се включват богатото разнообразие на модели, качеството, конкурентните цени и безплатен монтаж… в най-кратки срокове! Успех!

В продължението на темата за вътрешното обзавеждане ще ви предоставим още интересна информация, която, надяваме се, ще ви бъде от полза! Коментари