Детските дрешки: 5 платинени съвета за отговорност и самочувствие

Човешкият живот е устроен така, че често ни се случва да се питаме: какво всъщност представляват децата? Отговорът не е еднозначен. Нито лесен. Те могат да бъдат много неща. Но на първо място те са СВОБОДА. Може да ви прозвучи странно като концепция, ако вземем под внимание как драстично се променя ежедневието ни, след като се сдобием с деца. Но е самата истина.

Наскоро се запознах с един човек, който ми каза: искам деца и то много силно. Защото всеки трябва да остави своя следа, свое продължение, най-красивата комбинация от любовта между двама души… и така да надживее смъртта. Създадеш ли дете – ти живееш. Живееш в света и в историята чрез всичко, на което би могъл да го научиш и което да му предадеш. Това не е просто отговорност – това е най-голямата, най-съществената, най-великата приказка И само тези от нас, които са преживели това, могат да почувстват истинността на тези думи в цялата им пълнота.

Но децата са и отговорност. Те са като цветята – нуждаят се от много любов… и много грижи. Но докато цветята, поливани веднъж дневно, могат да бъдат оставени на самотек през останалото време и да се хранят от въздуха и светлината, и от любовта, която те са самите представляват, то децата ни изискват много повече, в чисто физически смисъл. Тук няма да изброяваме всичко. А и не е нужно. Който е родител – знае. Ще се спрем обаче на едно от най-важните неща – правилния подбор на дрехи.

На повечето родители сякаш им се струва, че всичко като цяло опира единствено до бюджета. Уверяваме ви, че не е така. Бюджетът е от първостепенно значение, но същевременно подборът на качествени, красиво изглеждащи и за препоръчване (особено ако сте практична домакиня с ясно разпределен бюджет!) евтини детски дрешки не е просто необходимост, а и начин да научим своите слънчица на повече отговорност. На това, как да взимат свои собствени решения – нещо, което наистина ще им послужи за в бъдеще, когато излетят от гнездото. Ето защо тук ще ви предложим сбита, но изключително полезна информация за това, как да съчетаете двойно полезното с приятното. Или, казано с други думи – да ударите с един куршум точно три заека!

Бюджетът

По тази точка не е нужно да се казва много. Вие сте родителите – вие определяте. Дали ще пазарувате детски дрешки втора употреба, дали ще разменяте такива с приятелки, чиито дечица бързо израстват (точно като вашите!) и дрешките им умаляват, а почти не са носени… това е въпрос на личен избор.

Все пак не забравяйте, че съществуват безкрайно чудесни местенца, където можете да се сдобиете с нови, качествени и евтини детски дрехи за своето малко съкровище. Все пак един съвет от нас: когато вашето скъпоценно бебче порасне и вече не може да ги носи, не ги изхвърляйте, не ги складирайте. ПОДАРЕТЕ ГИ. Има достатъчно майки с възможности по-малки от вашите, които ще ви бъдат благодарни. А техните дечица ще извлекат неизмерима полза от нещо купено и подарено с искрена обич. Така светът наистина ще стане по-добър, а вие ще бъдете част от това! Не е ли чудесно?

Какво да правим в магазина

На първо място – вземете отрочето, ако е малко по-голямо и е в състояние да осъзнае случващото се, да си направи заключение от избора. Подберете няколко модела, които са приемливи за вас както от естетическа гледна точка, така и от финансова. Предложете му да избере кой точно предпочита да носи. Така дори шестгодишното дете (а даже и по-малкото!) ще може да изкаже мнението си по отношение на дрехите, чорапите, обувките и на всичко останало, което вече сте подбрали предварително. Това ще изгради у него самочувствие. И по-важното – доверие във вас и в това, че зачитате преценката му, както правят зрелите хора.

В случай, че пазарувате онлайн, принципът е същият: вземете малчугана пред компютъра и му покажете дрешките на снимка. Истински качествените онлайн магазини поддържат красиви и удобни за ползване страници, които ще ви позволят да разгледате всичко подробно, все едно сте в магазин на живо. А защо не се възползвате да покажете на детето и някои основни компютърни умения? Малките деца притежават една прекрасна черта – безкрайно и непокварено любопитство към света. Със сигурност ще е забавно!

Тъжната, но много важна истина

Тъжната, но много важна истина, е, че децата в много семейства така и не придобиват опита и умението сами да купуват дрехите си. Има възрастни, които всъщност не могат да си купят костюм, ако не са придружавани от майката или съпругата, която в този случай очевидно играе роля на майка.

Аз лично съм наблюдавала такива – въпросният човек никога не беше пазарувал сам абсолютно нищо. Всичко, от дрехите до бельото, го купуваше майка му. Едва след като се ожени, съпругата му го принуди да се научи да го прави сам. Не, че тя не можеше… но искаше да бъде съпруга, а не детегледачка на мъжа си. Предполагам, че някои от вас, дами, също сте се натъквали на подобни куриози. За съжаление е по-скоро тъжно, отколкото смешно, нали?

Неизменните стандарти

Важно е да осъзнаем, че децата ни не трябва прекалено много да се различават от стандартите, приети от приятелите им – говорим за външния вид. Както твърди педагогът Хаим Гинът, кафявите обувки може би ще изложат на излишни нападки и присмех момчето, в чийто клас на мода тази година е синият велур. Родителите трябва да бъдат наясно кое за децата е „готино” и кое – „смотано“. Не е нужно да превръщаме децата си в копие на модните течения. Може да ви се струва престижно, но всъщност, по този начин ги лишаваме от индивидуалност. Златната среда е най-доброто правило.

Платиненият ни съвет в едно изречение

Ние правим подбора, а децата – избора! Не го забравяйте! Коментари