Защо жената е по-важна от децата ми?

Писателят и многодетен баща Майк Бери обяснява в блога си защо съпругата му е по-важна за него, отколкото децата и защо това правило трябва да важи за всяко семейство. Публикуваният текст стана много популярен и много обсъждан. Много разкритикуваха автора на този текст, но други се вдъхновиха и се замислиха сериозно дали пък наистина не е прав.

Защо жената трябва да е на първо място, преди децата? 

Майк и съпругата му Кристин, имат осем осиновени деца. Двойката е щастливо женена от 17 години. Съпрузите са социално ангажирани да помагат на други семейства, които имат проблеми да изградят хармонични отношения.

Ние не останахме безразлични към статията и решихме да я споделим с вас

Знаете ли, мили семейства, че обикновено, когато стане в 20:30 ч. предупреждавам двете си големи дъщери да се ориентират към лягане. В 21:00 часа съвсем ясно се обръщам към тях с думите: „Време е да отидете в стаята си.“ Правя това почти всяка вечер. И всеки път, когато те роптаят и питат: „Но защо трябва да си легнем в 21:00? Ние вече не сме деца! „, аз отговарям:

“ Не е нужно да си лягате веднага, просто ви моля да напуснете хола. Майка ви и аз не сме се виждали цял ден, защото бяхме фокусирани върху работата и върху вас. И ние се нуждаем от време, за да бъдем сами. „

Момичетата ни поглеждат с недоволство, но все пак се качват в стаята. Честно да си призная това правило съществува у дома много отдавна. Ние сме родители в продължение на 15 години и никога досега не се е случвало цялото внимание да е съсредоточено само и единствено върху децата. Ние обичаме децата си и безусловно те играят много важна роля в живота ни. Те винаги могат да разчитат на нашата подкрепа и помощ. Но в никакъв случай не можем да бъдем до тях 24 часа в денонощие.

1. Силните взаимоотношения са в основата на щастливото семейството

Крайъгълният камък във вашето семейство не са децата. Те са фундамента, основата да се градят стабилни взаимоотношението между съпрузи, но децата не правят семейството. Най-важната част в едно семейство това сте вие и вашия мъж, като партньори и любими. На вашите рамене е цялата отговорност да изградите хармонични отношения. И децата избират своя път, като се позовават на вашия пример. Ако вие сте стабилни и щастливи то много вероятно и те като големи да бъдат точно като вас, защото примерът на една стабилна двойка е достатъчен.

2. Първо бяхте двойка, после се появиха децата

Докато се появят децата вие бяхте двама. В началото се влюбихте един в друг, заедно се забавлявахте, говорихте си до сутринта по телефона. И решихте да останете заедно. Това е началото на вашето пътуване. После се появиха вашите красиви деца. Разбира се, ние сме им благодарни, че изпълват живота ни с радост и и смисъл. Но нашият съюз като мъж и жена е свещен. И всички трябва да защитаваме тази святост, за да е здраво семейството. И ако съюзът е здрав, децата ни ще бъдат щастливи.

3. Децата ще пораснат и отново ще останем сами

Нищо не трае вечно. Ще дойде време, когато децата ще пораснат и ще излетят от гнездото. Не знам как мислиш ти, но лично аз смятам, че в къщата няма място за 30-годишно „дете“.

Така че, когато те ни оставят, ще създадат свое семейство и ще отгледат свои деца. Затова искам нашата връзка с жена ми да остане все толкова силна както в началото. И за да си осигурим подобно бъдеще, трябва да работим над отношенията сега, не утре. Нашите взаимоотношения трябва да бъдат приоритет. Разбира се, това не е толкова просто, колкото изглежда. Децата ще обичаме винаги, но те ще поемат по своя път и ще виждат в нас добри родители, които са заедно.

4. Трябва да бъдем достоен пример за децата си 

Както казах, децата ни гледат и вземат пример от нас. Те следват всяка наша стъпка. Често казвам: „Трябва да отглеждаме възрастни, а не деца“. Не знам за вас, но бих искал децата ми да растат с нормално здравословно отношение към нови запознанства, да се влюбят, да разлюбват, да обичат семейството си. Искам бракът ни да бъде пример за хармонични отношения. Ето защо, жената за мен е на първо място, а децата – на второ място. Те са много близко до мен, обожавам ги, но все пак са на второ място.

В крайна сметка всички сме уморени и напрегнати. И да, вашите деца се нуждаят от вас, те са много важни. Не приятелите, не работа, не хобито. Важно е семейството на първо място. И вие трябва да се погрижите за него. Но първо се погрижете да имате щастлив брак.

Когато децата разберат и видят как родителите се обичат, получават увереност, че те също са обичани. Най-важното: Ако вие сте щастливи и се обичате, те ще бъдат уверени в себе си и в света. Нямо по нещастни деца от тези, които живеят в скандали и омраза между майката и бащата. Не ги купувайте с пари, не ги глезете прекалено. Това не им е от полза.

Живеем напрегнато. Времето никога не стига. Прекарваме много време с децата си. Ето защо точно в 21:00 всеки ден моля децата си да се качат в стаята. Ето защо аз и съпругата ми поне веднъж в месеца планираме да отидем някъде и да останем само двамата. Защо ли? Защото е важно, защото следващият път ще вземем и децата и те се се радват на нашето щастие, както ние на тяхното.

 Ето защо жена ми е по-важна за мен от децата.

А вие съгласните ли сте с мнението на автора? Коментари