Най-големият враг на кожата – тичането

Усилените тренировки могат да изваят тялото и да проправят пътя към красива кожа, но в същото време могат и да я съсипят необратимо. Ето и някои неоспорими доказателствата на лекарите и в двете посоки. Кои спортове освежават кожата и кои я състаряват, четете по долу.

Кошмар за кожата

Бокс, кросфит

Споделената екипировка – ръкавици, постелки, тежести – могат да се превърнат в свърталище на бактерии. Когато е възможно, носи свои собствени принадлежности и избърсвай тежестите /а най-добре всичко, което не пипаш само ти/ с антибактериална кърпичка. Най-важното: избягвай да пипаш лицето си по време на тренировка. Избръсването на потта с мръсни ръце може и да ти изглежда безобидно, но може и да причини акне или още по-лошо – да разпространи кожни инфекции.

Тичане

Кожата увисва. „Мога да разпозная жена, която се занимава сериозно с тичане, само като и погледна лицето“, казва Елизабет Хейл, помощник професор по дерматология в медицинския център Лангон към Университета на Ню Йорк. Елизабет е и запален маратонец, изминаващ по 40 и повече км. седмично. Според нея, трябва да виниш силата на гравитацията, която се стреми да залепи лицето ти за паважа и причинява т.н „лице на бегача“ . Загуба на обем в зоната на слепоочията и скулите води до цялостно увисване на кожата.

„Постоянната сила предизвиква микроразкъсвания на колагеновите нишки, които стават все повече с времето“, пояснява д-р Хейл. И ако тичаш на открито, UV лъчите, доказани „убийци“ на колаген – вредят допълнително.

И така, какво препоръчва лекар с дълъг опит в тичането?

Предписани от специалисти продукти с ретинол /най-добрият начин за изглаждане на кожата, според доктор Хейл/. Следва поставянето на стягащ крем със стимулиращи производството колаген пептиди. Дермалните филтри също могат да бъдат успешно решение на проблема след време. Слънцезащитата с фактор 30 е толкова важна за хората, които бягат навън, колкото и маратонките.

Плуване – суха кожа

Хлорът ограбва кожата от липидите, които естествено се намират в нея, оставяйки я суха и сърбяща След тренировка по плуване винаги се измивай с деликатно кремообразно почистващо средство и след него нанеси лосион със серамиди, които възстановяват защитния слой, премахнат преди това от хлора.

Гореща йога – проблемна кожа

Ако имаш розацея – състоянието на кожата, което причинява зачервяване и неравна текстура или склонна към спукване на капилярите, внимавай. Голямата горещина в залата, комбинирана с усиленото потене може да предизвиква възпаление, утежнявайки проблемите.

Спининг, танци

Освен, че се наливаш с вода като за последно другото нещо, което правиш по време на изключително интензивна тренировка – бършеш кожата с памучна кърпа, взета от фитнеса. За съжаление, кърпите за общо ползване, които раздават там са изпрани с агресивни прахове за пране. Тези кърпи са известни с това, че са направени от груб плат, който „изтърква“ горния защитен слой на кожата ти. Всичко, което сложиш на лицето ти след бръснене, ще причини зачервяване. Още един път, най- добре носи твоя кърпа.

Красиво лице и фитнес

Детоксира порите

Мисли за потенето като за козметична процедура за почистване на лицето с пара. „Порите се разширяват, когато се потиш и така от него излиза себумът“, казва д-р Хейл.

Лошата новина – ако носиш грим докато тренираш няма да пожънеш позитиви. Създадената бариера всъщност пречи на излишното да излезе от порите и дори ги запушва още повече.

Ако не можеш без грим. Ограничи макиажа до водоустойчива спирала, лек гланц за устни и минерален фон дьо тен, позволяващ на кожата да диша.

Прави лицето да изглежда сякаш си се разкрасила със строубинг техника

Когато тренираш, сърцето ти започва да бие по-учестено и изпомпва повече кръв. Притокът на кръв отива към най-важната част от тялото-мозъка. И съответно получаваш това бляскаво, сякаш запалено отвътре сияние, което иначе получаваш така трудно с хайлайтер и руж.

Подобрява текстурата на кожата

Упражненията снижават нивата на стрес, както и тези на кортизола/ хормон, който се синтезира в в по-големи количества, когато се чувстваш изморена/.

„Когато нивата на кортизола са извън контрол, това води до повишена секреция на себум и разрушаване на колагеновите влакна, обяснява д-р Хейл. Така че, поддържай кортизола в нормални граници и ще си осигуриш по-гладка кожа, със стегнати пори и по-малко пъпки.

Бори се срещу подпухването

Редовните упражнения извайват фигурата, но могат и да имат моментален отслабващ ефект. Те помагат на излишните течности да напуснат организма ти по-бързо, заради което изглеждаш по-малко подута. Обратната страна: загубата на прекалено много вода води до дехидратация. Като правило стреми се да пиеш по 230 мл вода на всеки 30 минути тренировка.

Може да забави стареенето

Научните изследвания доказват, че редовните упражнения повишават нивата на енергия в кожните клетки, като и тези на колагена. Резултатът по-плътна и по-стегната кожа.

  Коментари