5 лъжи на козметичната индустрия, които са станали мит

Козметичната индустрия и жените. Може да се каже, че това е една вечна и нестихваща взаимна любов, която прераства с годините в обвързаност и пристрастеност. Лабораториите на гигантите в козметичната индустрия непрекъснато разработват и пускат на пазара нови, и нови продукти. Те обещават дълготраен и едва ли не мигновен ефект във външния вид. Често зад сладникавите реклами, представяни от добре изглеждащи манекенки и звезди се крие голямата тайна на един обикновен маркетинг. А компаниите се надяват никога да не разберем каква е истината.

Защото в повечето случаи тя е леко извъртане в полза на комкретен продукт. Реалността определено е друга. Маркетолозите и техните стратегии са създали редица заблуди, на които се доверяваме сляпо.

Ще се опитаме да разбулим най-големите измами, в които е крайно време да спрем да вярваме.

1. Има продукти, който ще ни отърват от целулита.

Лъжа! За огромно съжаление на пазара все още не се появил такъв продукт, който да премахне изцяло портокалова кожа. Истината вероятно не е приятна и боли, но пък и обратното твърдение е трик, с който големите козметични компании налагат продажбата на скъп клас продукти и процедури. Вълшебна формула няма, а ако имаше то всички отдавна да са се подложили на нея, а ние щяхме да живеем в един идеален свят, където няма целулит и кожа на „дупки“. Безспорно, съществуват и продукти, които оказват частично влияние, но пълното премахване на портокаловата кожа, за съжаление е далеч от реалността.

2. Сухата кожа се „оправя“ с вода.

Сухата кожа се повлиява от някои външни фактори. Най-често това са ниските температури, ползването на агресивни измиващи продукти, които изсушават допълнително кожата, ниска влажност и др. Вътрешните фактори са обусловени преди всичко от генетичната обремененост, възраст и цялостното състояние на организма.

И всъщност нито един от тях не е по никакъв начин не е подвластен на каквото и да е количество вода. Разбира се няма спор, че пиенето на течности е полезно за тялто и метаболизма. Няма друг лек за сухата кожа освен хидратиращите продукти, които макар и с краткотраен ефек успокояват кожата и й придават копринена мекота.

3. Един единствен витамин „ще ни спаси“ от застаряващата кожа

Рекламите, които козметичните фирми пускат често ни убеждават, че са направили поредния пробив в козметичната индустрия и борбата с остаряването е решена. В началото на 40-те ни убеждаваха, че витамин С регенерира клетките, който пък години по-късно беше изместен от витамин В, който пък, от своя страна сдаде фронта в полза на стволовите клетки. Голата истинта е, че кожата е много по-сложно устроена „материя“, която не може да бъде регенерирана благодарение само на един елемент.

Производителите на козметика се опитват да акцентират върху някоя от последните си линии, в които всъщност активна е само една определена, модерна в момента съставка. А ние просто можем да ви предложим нещо друго. Да се опитаме ежедневно да подхраним кожата си с коплекс от различни витамини. Ефектът ще е много по-дълготраен от използването само на един.

4. Продукти, които ще възкресят увредената коса

Нека бъдем наясно, че увредената коса, не може да се възстанови. Това е необратим процес, колкото и да се отпиват да ни убедят от козметичните фирми, предлагащи продукти за коса. Ако искате да нямате цъфтящи краища, трябва да спрете спрете с безразборното използване на бои за коса, изправянето и трайното къдрене.

Увредената коса си е мъртва коса и не може да направим нищо за нейното възстановяване, освен да я отрежем. Всички маски, балсами, и шампоани ще помогнат на косата ви да има вид на по-мека и здрава, но само до момента, в който престанете да ги използвате. Тогава тя отново ще се връне към същото неугледно състояние.

5. Парабените в козметиката са вредни

Всъщност това е една от на-често разпространяваните лъжи, която се върти в козметичната индустрия. Парабените в козметичните продукти съвсем не са така смъртоносни причинители на различни заболявания, както твърдят известните марки.

Храни като соя, боб, лен, череши, моркови, краставици и боровинки се съдържат парабени, подобни естерогена в значително по-високи количества от това, което се употребява в козметичните продукти. В малки количества парабените са ефективни и безвредни консерванти. Но изборът далри да използвате продукти, които ги съдържат си е изцяло ваш.

В заключение можем да кажем, че акулите в козметичната индустрия често се опитват да дезинформират, с цел огромни печалби.

Но не бива да забравяме и факта ,че все пак и там се трудят хора, които искат да създадат продукти, решаващи всички козметични проблеми- от предпазване на кожата до запазване на младостта й за значително по-дълъг период от време Коментари